Fajtiszta vs keverék?
Igen, általában aki oxl-ről vesz "20 ezeré fajtiszta kutyát", az csak azért veszi, hogy legyen mivel felvágni, de persze ez árát nem fizetné meg. Kb mint a kínai Louis Vuitton táska szindrómások.
Meg vannak akik azért vesznek fajtatisztát, mert az a kedvenc fajtájuk, ki szeretnék állítani, dolgozni akarnak vele vagy bármi. Mint ezt a tábort erősítő gazdi, én soha nem nézek le senkit azért, mert keverék kutyusa van, sőt, a későbbiekben én is szeretnék majd örökbefogadni. Szerintem aki szereti a kutyákat, annak tök mindegy, hogy fajtatiszta-e vagy sem. Viszont azt veszem észre, hogy sok keverékes gazdi nagyon előítéletes, még ha én amúgy kedvesen, normálisan megyek oda, hogy játszanak a kutyák. Ezt nem szeretem, mert nem is ismernek, de már fintorognak meg jönnek a beszólogatások.
Lehet eltelt már majdnem 6 év de én is megírom az én véleményem:
Nekünk van egy keverék kutyánk nagyony hasonlít a labradorra csak hosszabb a szőre és kicsit hosszabb az orra és pár centivel magasabb a labrador fajtastandardnál.
És mivel ajándékba kaptuk sajnos azt sem tudjuk hogy néztek ki a szülei honnan van pontosan mikor született.
De sajnos a nem fajtatisztaságnak megvan az átka is. :(
Sajnos a hátsó bal lábán csontkinövés van és nagy eséjjel csirkealergiája van.
De mondjuk egy fajtatiszta kutyánál aki igazi tenyésztőnél született akiknek az áruk egy 150-200 ezernél kezdődnek MOST.
Azért írtam hogy MOST mert régen anyukámék fajtatiszta szibériai huskyt vettek törzskönyvel 50 ezerért kb. 1980-1990 körül.
Visszatérve
Egy fajtatiszta kutyánál kissebb esélyel lesznek genetikai problémák mint egy keveréknél.
De a mi kutyánk is keverék és ugyan úgy tud szeretni mint egy fajtatiszta. De ha valaki kötődik egy fajtához annak érdemes fajtatisztát venni.
Pl. Mi idén vagy nem lesz alom, jövőre (tehát 2020 vagy 2021) venni fogunk egy kennelből fajtatiszta szamojéd kiskutyát törzskönyvel, chippel, oltásokkal,féreghajtással.
És ha szerencsés vagy akár a keverék kutyád még szebb is lehet mint egy fajtatiszta. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!