Komoly gonddal küzdök! Mit tegyek? Kutyám megbolondult?
A falka törvénye,hogy a gyengére,betegre támadnak.Kivétel,ha van egy erős falkavezér,aki már a jelenlétével megakadályozza.
Egyszerű példa:egy téren játszott vagy tíz kutya,köztük a bullterrierem,aki életében nem bántott kutyát.Még akkor sem,mikor őt támadták meg.Már vagy két órája gyönyörűen játszott egy morgás nélkül a csapat.Egyszer az egyik kutya rosszul ugrott,földre került.Megsérült a lába,fájdalmában vinnyogni kezdett.Abban a pillanatban az összes többi kutya egyszerre és nagyon durván nekiesett,tépték,ahol tudták.Nagy meglepetésemre az én bullom is.Ki tudtam parancsolni a verekedők közül azonnal,de csóró sérült kutyát csünyán megtépték a többiek.
Te esetedre visszatérve:minél előbb át kell venned a falkavezéri szerepet,erről millió írást találsz a neten.
En pedig ugy latom, hogy az egeszseges kutyus fel a betegtol, a rohamaitol, es ezert tunik ellensegesnek.
Gyakoroljatok, lehet hulyen hangzik, de minel tobb helyzetnek tedd ki oket egyutt, adj ki horgos hangokat, csapkodj,stb, es mindket kutya legyen ott. Ha az egeszseges tamad,abban a pillanatban fujd le viraglocsolos spriccoloval /benne viz/ vagy pici palackba par kavics, megrazod, ha nem hasznal, a kotozkodos kutyara dobod / nem fog neki nagyon fajni, ne aggodj/ ez jol zorog es kizokkenti.
Ne hagyd,hogy a kis zsarnok uralkodjon.
Most ugy erzi, eljott az o ideje, neki kell atvenni a falkavezer szerepet, mert van egy beteges tarsa.
A lenyeg, hogy te tartsd kezben a helyzetet, kerekedj a kotozkodos kutyad fele.
Itt van rehabilitáció-szocializáció foglalkozás,ajánlom őket,nagyon jók:
A "morgóskával" nagyon elszaladt a ló. Azért álljon már meg a menet, ez a kutya közveszélyes lenne, ha pl. német juhász volna.
Nagyon-nagyon komolyan hasaljatok neki a falkasorrend tisztázásának. A családban most a morgóska a vezér - rajtatok is uralkodik, nem csak a társán! Ha pedig ennyire hajlamos fizikai erőszakkal megtorolni az őt ért sérelmeket, akkor csak idő kérdése, hogy odáig fajuljon a helyzet, hogy rátok támadjon.
Előttem linkelték a Cerberos kutyaiskola honlapját. Ott van a letölthetők között egy Hogyan legyen falkavezér? című cikk. Nyomtassátok ki, tűzzétek ki a hűtőre, és tartsátok be szigorúan! A kisgyereknek is magyarázzátok el az ő szintjén, hogy mik az új szabályok!
A megoldás szerintem nem az, hogy egyformán bántok a két kutyával. Szerintem Morgóskának le kell törni a szarvát, mert az sem állapot, ha "csak" a másik kutyán basáskodik, amikor nem vagytok ott, veletek meg cuki. Elég drasztikusan át kell variálni a falkasorrendet, hogy békesség legyen.
Ami gyakorlati tanácsot tudok adni:
Morgóska kapjon utoljára enni. A sorrend: először a család vacsorázik (addig a kutyák csendben pihennek a helyükön), aztán kap a "kis beteg" (NE KEZELJÉTEK BETEGKÉNT!! Az epilepsziával együtt lehet élni, és ő nem érzi magát betegnek). Ha Kisbeteg megette az adagját, akkor kaphat Morgóska is, DE!!! csak akkor nyúlhat az adagjához, ha Ti megengeditek neki. Tegyetek úgy, mintha beleennétek a kajájába, a kisgyerek is eljátszhatja.
Morgóskával rá kell gyúrni az alapvető fegyelemre. Elsősorban a "nem szabad" kérdéskörre. Soha ne engedjétek, hogy hívatlanul hozzátok érjen, ölbe másszon, felugráljon stb. Szabjatok konkrét határokat: pl. Morgóskának mostantól tilos átlépni a konyhaküszöböt. És ha a fene fenét eszik is, tartassátok be.
Az agresszió legkisebb jelére (nem kell megvárni a bunyót, elég egy pimasz oldalpillantás!) keményen közbe kell lépni, határozottan megszüntetni a szituációt és az agresszort kizárni a falkából. Én a magam részéről a mosókonyhát vagy fürdőszobát szoktam alkalmazni e célra... A lényeg, hogy a kutya felfogja, hogy büntiben van. 5-10 percig otthagyod, amíg el nem nyugszik, aztán feltűnés nélkül visszaengedheted a többiekhez. Ha az alkalmi kizárás nem elég, akkor lehet, hogy Morgóskát száműzni kéne a lakás egy kevésbé frekventált pontjára.
Ja és mindezek mellett nem elhanyagolni a fizikai és mentális fárasztást. Emeljétek minimum duplájára a napi séták hosszát és intenzitását, hordjátok őket más kutyák közé, gyakoroljátok otthon a trükköket, amit tudnak, tanítsatok nekik újakat! El fog tartani egy ideig, sőt eleinte talán rosszabbodik is a helyzet, de ha következetesek vagytok, előbb-utóbb javulni fog.
Ahol önkéntes voltam, oda többnyire beteg, balesetes kutyák kerülnek, soha nem támadták őket a többiek amiatt, mert azok mondjuk még szarabb állapotban voltak. Lehet, hogy ez a farkasoknál így megy, nem tudom, mondjuk szerintem ott a beteg példány nem is bírja a vándorlást és lemarad, elhullik magától, de a kutyáknál sosem tapasztaltam, pedig volt bajuk bőven. Inkább azt vettem észre, hogy a sérültek voltak a kötözködősek, mert előre védték magukat és küldték el a többit, hogy ne ugráljanak a fejükön, törött lábukon, műtött gerincükön, stb.
Na mindegy, ez nem tartozik a témához, csak valaki megjegyezte, hogy eseteg ez lehet az oka, de szerintem nem.
Tuti nem azért támad rá, mert beteg a másik. Érzi, hogy kitüntetett figyelemmel kezelitek az epilepsziást, holott eddig a morgóska kapott nagyobb ajnározást.
A támadásokkor mit csináltok? Mi az, hogy kézben viszed be :O
Ha az én roti-nj mixem csinálná ezt, mit tennél? :D
Ha támad, keményen letiltani, kizavarni a szobából, nem figyelni rá egy ideig...aztán behívni, szolid simi és figyelni, mit csinál
Ha nem akar bemenni, akkor utána mész és határozottan bezavarod vagy grabancon fogva behajítod a lakásba!!! Nehogy már egy 3 kg-os kutya parancsoljon!!! Naponta hosszú séták, a két kutyával külön-külön, tanítás, FEGYELMEZÉS.
Amikor a kutyám 3. hívásra se volt hajlandó kijönni a házából, benyúltam, és két kézzel grabancánál-fülénél, mikor mi akadt a kezembe, kiráncigáltam és irdatlanul leszidtam...
Nem értem, attól, hogy kis kutyák, még kell a fegyelem és a tekintély...ha az emberek nem bírnak el egy kis testűvel, mit tennének 30-40 kg-os kutyával??? :O
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!