Argentin dog kölköm mostanában fütyül a behívásra. Kamaszkori lázongás, vagy komoly probléma?
Kb 6 hónapos koráig első szóra visszaszaladt hozzám, még akkor is ha tudta hogy nem kap jutalomfalatot. Most azt vettem észre, hogy amikor a kutyaoviban közös játék van, és be kell őt hívnom, nemhogy elsőre, de huszadik hívásra sem jön, de nem csak ő, hanem a csoport többi tagja is. Nagyjából egy idősek.
Sőt ha olyat kérek tőle amit nem akar (pl hogy lefelé az ágyról), szembe fordul velem és rám vonyít a jó mély öblös hangján.
Lehet benne valami hogy mostanában sokat kellett túlóráznom és nem tudtam vele annyit foglalkozni? Vagy minden kiskmasz ezt csinálja? Most múlt el nemrég 6 hónapos. Meg fogom kérdezni az oktatót, de most 2 hétig nem lesz ovi mert nyaralni mennek.
"és behívtam de nem jött, sőt azt sem engedte hogy elkapjam, direkt elszaladt tőlem. Alig bírtuk elkapni, mindig elszaladt"
Persze, hogy elszaladt, hisz játszottál vele. Te voltál a fogó.
Nem rohanunk a kutya UTÁN, hogy Morzsi gyere már! Inkább a kutya ELŐL és úgy hívjuk be (én megyek, úgyhogy gyere te is, mert itthagylak).
Ennyi idős kutyához meg mindig legyen jutifalat.
" ha olyat kérek tőle amit nem akar (pl hogy lefelé az ágyról)" Nem kérünk, hanem parancsolunk.
Szembefordul, rád vonyít? És nem kapott egy maflást?
Általában kap maflást, de nem akarom mindenért megütni, mert akkora drámakirály hogy kap egy pofont és következőnek eljátsza hogy fél a kezemtől.
Ebben tegnap hibáztam hogy nem volt nálam jutalom, a suliban viszont mindig van, és mégse jön.
Ha nem jön oda mikor hívom, ott szoktam hagyni, eddig mindig bejött mert bepánikolt, most letojja.
Ott már elszúrtad kicsit h 20szor hívod....és gondolom nem egyszer fordult elő.
Akkor néhány alapszabály:
- sose kergesd a kutyát ha meg akarod fogni
- ha nem jön oda, akkor az ellenkező irányba kezdj el futni
- ha elengeded akkor ne csak a séta végén tedd rá a pórázt hanem közben is sokszor hívd be, tedd rá, majd engedd el - ha csak a végén fogod meg, könnyen kialakul h akkor nem megy oda hozzád, mert tudni fogja h akkor van vége a sétának
- sokszor játssz olyat vele (csakis biztonságos helyen (lehetőleg nem elkerítetten) - pl. erdő, mező, hatalmas park ahol nincsenek autók), h amíg ő mást csinál elbújsz -> a kutyában minél fiatalabb korban el kell kezdeni tudatosítani, h neki kell vigyáznia arra h el ne hagyjon téged és nem te vigyázol rá.
- szintén sokszor csináld séta közben, h hívod a nevén, amikor látod h felvette veled a kontaktot, elkezdesz rohanni a másik irányba és közben hívod majd iszonyatosan megdicséred
- legyen egy konkrét parancs a behívásra és az ne a neve legyen! Ez olyan parancs amire azonnal, hezitálás nélkül jönnie kell!
- ha nem jön, akkor SOSE hívd többször, menj oda és fogd meg! Ha kell akkor ilyen esetben - amikor látod rajta h nem akar odajönni és a megfogásból is kergetőzés lenne, tereld el a figyelmét. Mondd neki "figyel, figyel" (nem árt ha ismeri ezt a vezényszót :o)), majd kapjon egy teljesen ellentétes parancsot pl. "ül", "fekszik" bármi - amit tud a kutya és szeret. Amikor ezt végrehajtotta odamész hozzá megdicséred. Majd pórázra veszed, tesztek néhány lépést. Leülteted, elengeded és pár másodperc múlva azonnal behívod. Nagy dicséret és újra mehet játszani.
- olyan helyzetben sose add ki a behívás parancsot amikor nem vagy benne biztos, h végre tudod hajtatni a kutyával - pl. heves játékban van más kutyákkal - ha mégis hívod és nem jön, akkor csak azt erősíted benne, h "anya hívhat, akár többször is, nem kell mennem ha nem akarok"
Nagyjából ennyi. És tanulja meg, neki kell vigyáznia arra h te ne veszítsd el!
Az ignorálás nem feladat-végrehajtás megtagadásánál kell alkalmazni. Azzal ugyanis frankón elérheted h a kutya azt mondja h "jaaah h nem kell megcsinálnom, és azt csinálok amit akarok, mert úgyse figyel rám? juhééééé"
Van egy olyan szabály igen, hogy amikor hazamész levegőnek nézed, nem szólsz hozzá, hiába jön, puncsol stb., még egy "nemet" sem mondasz neki. Amikor ezeket abbahagyta, lenyugszik, lefekszik, kvázi beletörődik, hogy nem ő a világ közepe, akkor TE hívod magadhoz.
Ugyanilyen, h figyelmen kívül hagyod, amikor odajön, h simizd, amikor odanyomja a játékait, amikor kaját kuncsorog stb... babusgathatod, játszhatsz vele, adhatsz neki még nasit is, de NEM akkor amikor ő akarja, hanem amikor TE MONDOD.
És mi az h leugat amikor le akarod penderíteni az ágyról? Az első ilyennél nem finoman, hanem elég erőteljesen repült volna le nálam az ágyról. Ilyen nincs h könyörögsz a kutyának, h lényszi menj már le, az meg leugat/vonyít a képedbe.
Ha ezeket a határokat, szabályokat most nem állítod fel és tartatod be következetsen, később nehezebb dolgod lesz a hibák és rossz szokások korrigálásában, valamint a saját pozíciód visszaállításában.
Sok sikert!
"Ha nem jön oda mikor hívom, ott szoktam hagyni, eddig mindig bejött mert bepánikolt, most letojja."
Ebből is az látszik, h nincs már respekted a kutyád előtt. Nem kötődik kellőképpen és nincs súlya a szavadnak. Ami egy argentin dognál azért naaah, nem olyan vicces.
Egyszer tényleg hagyd ott valahol istenesen - lehetőleg olyan helyen ahol biztonságban van ugyan, de ne egy megszokott hely legyen. Akár a kutyasulin. Nem jössz? Szia, elmentem. Otthagyod, beülsz a kocsiba és látványosan elmész... amikro visszaérsz, jó esetben a kapuban fog topogni. És ilyenkor jól észre se veszed. Majd a fentebb leírtakat alkalmazva, magadhoz hívod miután beletörődött a sorsába.
Nehogy már a farok csóválja a kutyát!
"Ha nem jön oda mikor hívom, ott szoktam hagyni, eddig mindig bejött mert bepánikolt, most letojja."
"Nála az otthagyás eddig mindig bejött! Mostanában nem alkalmaztam, mert elfelejtettem. "
Na most akkor szarik rá, vagy nem tudod, mert nem is próbáltad? :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!