Mit lehet adni a táp mellett egy 5 hónapos argentin dog kiskutyának?
Prémium tápot kap, egészen idáig semmilyen maradékot nem adtunk neki, de mostmár ideje lenne. Rizst, ritkán kenyeret, maradék levest keverek a tápjába. Nemrég főztem csülköt, annak a csontján hagytunk kis húst neki, hogy lerághassa.
Nem volt még ilyen jellegű kutyánk, és nagyon szeretjük, oda kell figyelni arra, mit ehet, mit nem.
Pl leírnátok nekem, pontosan mi az a csöves csont, és melyek azok. Meg hogy miből mennyit érdemes. Lehetőleg költségkímélő legyen, mert a táp így is havi 10ezer forint, és egyre többet eszik. Nem sajnálom tőle, csak szeretném, ha valami mást is enne a tápon kívül, neki is jobb, meg nem akarjuk kidobni a maradékot se.
Főtt csülökcsont például pont nem túl jó, mert szilánkosan hasad darabokra. Én egyre inkább a nyers etetés híve vagyok (persze a sertéshúst meg kell főzni), nyersen sokkal több mindent ehetnek gond nélkül.
Csöves csontok a végtagok csontjai. Pl. combcsont, lábszárcsont. Különösen a baromfi csöves csontjai lehetnek veszélyesek, főzve ilyet semmiképp ne adj. Nem tudom, mennyire hajlamos habzsolni a kutyus, érdemes még fiatalon megtanítani rágni, mert a tápot nemigen szokták, csak behabzsolják. Én ezt nyers csirkefarháttal kezdtem, akkora darabbal, amit semmiképpen nem tud egy-két harapással eltüntetni. De például nagyobb baromfi nyaka is jó, pl. pulyka.
Nem kell félteni őket a nyerstől, az én kutyám is tápos volt még, mikor jött a tenyésztőjétől, mi fokozatosan álltunk át, és pozitívak a tapasztalataim. Ha érdekel, akkor olvass utána a BARF etetésnek.
Ízületvédőt is adnhatnál neki. Egy nagytestűnek, akármilyen jó kutya, akármilyen jó a táp, akkor is érdemes adni.
Ha napi egyszer kap egy kanál rizst, az oké, de tényleg nem kell vele felzabáltatni a maradékot.
A tápját pedig nem kéne "felvizezni" a levessel. Akkor jó a táp, ha kemény.
Na, lényeg a lényeg: A KUTYA NEM KONYHAMALAC. Egyen tápot, vagy a BARF, de olyat ne, hogy fél adag táp és kipótolod a maradékkal.
Egy kutyával nem költségkímélőzünk. Vagy megkapja, ami kell neki, vagy nem veszünk kutyát.
Ha sajnálod a maradékot kidobni, vegyél egy csüngőhasú malacot. vagy veszel Tescos tápot és azt felerősítheted a maradékkal. Bár kutyának a mi fűszerezett ételeink nem igazán nyerőek.
Jó táp és időnként pl marha hús, csirke farhát, nyak, fej, mindenből kicsit. De nem maradék.
A féléves gyerekes példát pont nem jött össze. Akkor szokás anyatejes babáknál a hozzátáplálást elkezdeni, tápszereseknél előbb szokták. Ennyi a babákról.
Hidd el, én a kutyádnak jót akarok, azért írtam, hogy nem konyhamalac és ezért ajánlgatom az ízületvédőt.
Volt egy bullmasztiffom, mire eljutott hozzám, már tönkre volt téve a könyökízülete az okos táplálástól. Nem öt forintba került a műtétje, ami sajnos nem tett csodát.
Van egy cane corsóm, akibe nyomtam az ízületvédőt a jó táppal együtt. 10 éves, semmi baja.
Ne most, kölyökkorában spórolj. Igen. Nagyon sokba kerül, főleg kölyöknek. Ez van.
6. és 9. vagyok
Azért nézd meg a GF 600-at.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!