Szerintetek jó lenne vagy lenne értelme, ha ivartalanított kutyákat is lehetne kiállításokra vinni?
igen lenne!
hiszen elvileg egy alomnál és az abból kikerülő kutyáknál azt nézik,hogy mennyire volt eredményes a párosítás,ergó hogyan örökít az adott két szülő..
na most ha valamelyik kölyköt ivratalanítani akarják attól még el lehetne vinni kiállításra,és így a tenyésztő megnézhetné,hogy érdemes-e egismételni pl.a pároszatást.
1. A jó tenyésztő címek nélkül is látja, hogy milyen minőségű a kutya, a címek a többieknek szólnak, hogy nézzétek, ilyen kutyát tenyésztettem.
2. Egy kutyának nem olyan nagy élvezet a kiállításra járás, egy ivartalanított kutyával teljesen felesleges. Én nem "kínoznám" vele az enyémet, ha nem akarnék/tudnék vele tenyészteni.
am tudtommal a MEOE már rendezett ilyen kiállítást.
De szerintem jó lenne:)
Tavaly már 2 ilyen kiállítási is volt, idén pedig minden CAC kiállításon meg lesz hirdetve az ivartalanított kategória.
Igen, én jó ötletnek tartom. A macskáknál természetes dolog, hogy az ivartalanítottakat is kiállítják. A kutyáknál is így kellene. Lássák az emberek, hogy nem muszáj minden szépséget tenyészteni, ahhoz több kell, mint a kiállítási címek.
Kicsit dicsekszem: a legelső ilyen alkalommal rohantunk kiállítani, mert az én agaram imádja a kiállításokat, de tavasszal kipakoltattuk. Ő nyerte a szukák kategóriáját. Amikor bevonult a BIS ringbe, a bírók is hüledeztek, hogy ezt a kutyát ivartalanítottuk. Sokan ismerték, rengeteget nyert az előző 4 év alatt.
Köszönöm a válaszokat, jó volt olvasni!
A másodikkal azonban nem értek egyet.
"A jó tenyésztő címek nélkül is látja, hogy milyen minőségű a kutya, a címek a többieknek szólnak, hogy nézzétek, ilyen kutyát tenyésztettem."
Mégpedig azért nem, mert a jó tenyésztő is lehet elfogult a saját kutyáival szemben, és a kiállításon objektív képet kaphat a kutyáiról, már ha a bíró nem korrupt... És a jó tenyésztőnek fontos a hivatalos referencia, máskülönben hogy különbözteti meg egy laikus vásárló a minőségit a szaporítótól vett kutyától? Mert ugye a szaporítók jellemzője, hogy az ő kutyái kiállítás nélkül is a fajta "tökéletes" egyedei. Azt gondolom, tenyésztés szempontjából a kiállítás igenis fontos, igényesség és hitelesség szempontjából is.
Nem értek egyet azzal, hogy a kutyakiállítások világa az emberi hiúságról és a nagyzolásról szólna. Természetesen mindenkinek jó esnek a címek és ha nyerünk, erre büszkék vagyunk, de a felszín alatt ez sokkal többről szól, a hosszú és következetes tenyésztői munka komoly fokmérője.
Mindezekből következően szerintem is tök jó lenne, ha ivartalanított kutyával lehetne indulni, ugyanis ha egy alomból hobbi célra veszek kutyát, akkor a szerződés előírhat ivartalanítási kötelezettséget (ami nagyon helyes), de ettől még én is és a tenyésztő is kíváncsiak lehetünk a kutya ill. a párosítás minőségére.
Köszönöm a válaszokat és ha vannak további gondolatok, örülnék, ha megosztanátok. :)
Az utolsó írásoddal teljesen egyetértek!
Neked is van ivartalanított kutyád, akit hoznál?
Ha igen, akkor találkozunk majd biztosan, mert én viszem Csillagomat sok helyre, mert nagyon szereti.
Van, ráadásul kettő is, bár az egyik keverék, de őt is vinném, ha lenne keverék kiállítás is. :D Keverék szépségversenyre biztos be fogom nevezni. :D
A fajtatisztámat is szeretném kiállítani, egyrészt kíváncsi vagyok, mit mondanak rá a bírók, másrészt hobbiból és ismerkedés végett is. Majd egyszer szeretnék igazi tenyésztővé válni és szeretném megismerni a ringben is a kiállítások világát, ha majd oda kerül a sor, hogy lesz egy tenyész kutyám, akkor már legyen némi rálátásom, ne csak a ring széléről, nézőként. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!