Kb mennyibe kerül egy border collie? Több kérdés lent?
Szeretnék egy Border colliet. Mennyi futást igényel naponta? Mert akkor elmennék vele kocogni. Melyik kennelt ajánljátok? Van egy oldal ami collie-ról szól?
Magamnak szeretném megvenni és jelenleg erre gyűjtök.
13/l
Egy border collie 120-250ezer forintba kerül Magyarországon átlagosan. Tudom, mert nem rég vettem kutyát és alaposan felmértem a lehetőségeket.
[link] - itt egész sok mindent olvashatsz, a tenyésztőket is megtalálod.
Nem elég neki, hogy elmész vele kocogni. Ezt a fajtát arra tenyésztették ki, hogy éjjel-nappal a gazdájával DOLGOZZON!! Fáradhatatlan. Nem lehet kivágni a kertbe, igényli a gazdája állandó közelségét, Istenként tekint rá, ha jól bánnak vele. Semmihez sem hasonlítható élmény, ha egy Border Collival közeli kapcsolatot tudsz kialakítani. Mérlegelned kell, meg tudod-e neki adni, amire szüksége van, mert nem egy átlagos kutya. 2 nagyon fontos dolog:
- Kinti-benti kutya. (Igen, van bundája, ezért fizikailag nem igényelné a benti tartást, de!) mint mondtam, szomjazik rá, hogy ÁLLANDÓAN a gazdájával legyen, így csak akkor lehet boldog és kiegyensúlyozott, ha bejárhat a lakásba a gazdája társaságába. Igazi barát, aki örömmel veled tart bárhová. :)
- Hatalmas a mozgásigénye. Nem elég neki a kocogás. Nekünk van kertünk is, de napi 2x viszem sétálni (természetesen póráz nélkül). Az első séta délelőtt, akkor csak játék, futás, szabad foglalkozás a parkban stb. Második séta este, mikor már hűvösebb van, ilyenkor dolgoztatom. Frizbi, engedelmes, trükkök stb.
Ez napi 3-4 órás elfoglaltság, amellett, hogy ha otthon vagyok, végig velem van. Mellette járunk agility edzésekre is.
Ha eleget foglalkozol vele, nagyszerű társ, rendkívül együttműködő, viszont ha csak "elviszem kocogni pórázon", akkor szétszedi a kertet és bosszúságot fog okozni. Szokták mondani, hogy Border collie-t tartani életforma. Ez így igaz!
(egy kis helyreigazítás: bár külföldön sok helyen a Collie=border collie, Magyarországon a Collie=skót juhász és Border collie=Border collie. Tehát ha azt mondod Collie-t akarsz, akkor a skót juhászra fognak gondolni az emberek)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!