Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » A normál méretű yorkik is...

A normál méretű yorkik is ugyanolyan fogékonyak a betegségekre?

Figyelt kérdés
tudom, hogy nincs olyan h mini, de van mini termetű- a gyengébb. ha egy alomból kiválasztok egy nagyobb méretű kiskutyát, akkor nagyobb esély van rá h egészségesebb lesz, vagy már eleve annyira elcsépelt a yorki tenyésztés[ idézőjelben] hogy bármilyen kiskutyának lehet sok problémája?
2009. dec. 27. 13:34
 1/5 anonim ***** válasza:
23%
Félig meddig igen. Na megpróbálom bővebben kifejteni úgy hogy érthető is legyen. Szóval elvileg nincs normál, mini meg extra mini Yorki, gyakorlatilag mégis vannak kisebb és nagyobb egyedek, sőt 6-7-8 kg-s Yorki is van, (és tényleg Yorki nem keverék, láttam már többet is és nekem is volt TK-s nagy híres kennelből vett 90 ezer Ft-os 5 és fél kg-s Yorkim) A nagyobb testű Yorkiknak is ugyan úgy lehetnek öröklött betegségeik, de jellemzően ezek a kutyák jobban bírják a gyűrődést, kevésbé betegszenek meg, erősebbek. Az enyém is volt már minden csak akasztott ember nem, elütötte az autó, megverte egy német juhász, parvo-s lett és mindent túlélt :) Ezek a kicsi 1-1,5 kg nyeszlett kutyák könnyebben elkapnak mindenféle francot, hamar megfáznak, sérülékenyebbek, stb mert egyszerűen gyengébbek. Gyakrabban idegbetegek mint a nagyobb méretűek. Ettől függetlenül ugyan úgy túl lehet tenyésztve egy 5 kg-s Yorki is mint egy 1 kg-s. Ezért kéne jobban megnézni, hogy honnan vásárol az ember. Én már soha többet nem vennék TENYÉSZTŐTŐL Yorkit! Lehet lepontozni, nem érdekel. Már vettem szaporítótól de az olyan is lett amilyennek mondta, nem úgy mint az amit tenyésztőtől vettem. Nem idegbeteg, nem öli a macskákat, nem szalad neki a falnak, autónak, nem megy neki kutyáknak, nem rágja le egy 3 éves gyerek ujját és mellesleg nem 6 kg hanem 2. Érdekes mi? Pedig SZAPORÍTÓTÓL van! Nincs törzskönyve, kedvencként tartott szülőpártól van és nem beltenyészetből született meg nem ketrecben tartott kutyák a szülei. Ha Yorkit akarsz venni akkor először azt gondold ki, hogy mit szeretnél vele kezdeni. Kiállításra is akarod hordani vagy csak kedvencnek kell? Ha kiállítási kutyát akarsz akkor mindenképp tenyésztőtől vedd, de nagyon nézd meg melyiktől, mert talán 1-2 normális ha van az országban! Inkább vegyél az USA-ból vagy Angliából, ott normálisabbak vannak. Ha kedvencnek kell a kutya akkor ugyan olyan jó a szaporítótól is, sőt még jobb. Olyantól vedd aki kedvencként tarja otthon a kutyáját és 1-2x van neki alom. Nézd meg a szülőket és ha egészségesek akkor onnan vegyél! Jobban megéri mint a tenyésztőtől. Ha kell segítség írj privit, van egy ismerősöm neki vannak Yorkik, tőle van az enyém is, szép kutyái vannak és nem betegesek, olyan közép méret, kb 2-2,5 kg-sak, de néha szokott lenni kisebb is. Na remélem tudtam segíteni! Szia
2009. dec. 27. 15:02
 2/5 anonim ***** válasza:
88%
Amitv az első leírt, az butaság. Az, hogy ő éppen úgy fogrta ki, hogy a szaporított tk nélküli kutya lett a normálisabb, egészségesebb és a törzskönyves az idegbeteg az még nem jelenti azt, hogy szaporítóktól kellene kutyát vásárolni. Attól, hogy törzskönyves a kutyád, attól még ugyanúgy szaporítótól vetted, mert ahhoz, hogy valaki tenyésztő legyen nem elég a törzskönyv. A szaporított kölyköknél sokkal gyakrabban előfordulnak örökletes betegségek, idegrendszeri problémák. Mindenképpen olyan tenyésztőtől vegyél kutyát, aki jó körülmények között tartja a kutyáit, egészségügyi szűrésekkel, kiállítási eredményekkel tudja bizonyítani a szülők minőségét, a törzskönyv alap.
2009. dec. 27. 16:14
 3/5 anonim ***** válasza:
0%
Első vagyok. A tenyésztő akitől a kutyát vettem megmutatta a szülők papírjait, törzskönyveket, orvosi papírokat, az eredményeiket, képeket a kiállításokról, szalagokat mindent. Szóval tenyésztő volt nem törzskönyves szaporító, és mégis sz@r minőségű kutyát adott 90 ezerért. 5 évvel ez előtt ez nagy pénz volt egy Yorkiért. 1 évig gyűjtögettem az ösztöndíjamat + kölcsön is kértem, hogy meg tudjam venni a kutyát meg mindent ami kell neki. Ehhez képest idén tavasszal 45-ért vettem egy tök szép kiskutyát SZAPORÍTÓTÓL és tök normális vele minden! Azért van különbség szerintem!
2009. dec. 27. 16:51
 4/5 anonim ***** válasza:
100%
Peched volt, aztán meg szerencséd. Ennyi. Két eset sok ezer ember tapasztalata ellenében.
2009. dec. 27. 18:09
 5/5 anonim ***** válasza:
Kíváncsi lennék arra a sok ezer tapasztalatra... Neked is volt? Ha nem akkor mért osztod az észt? Nagyon bírom mikor valaki okoskodik olyan dolgokban amiket meg sem tapasztalt. Ja és csak úgy mellékesen, nem csak velem történt ilyen. Barátnőm Csivavával járt ugyanígy. Egy másik ismerősöm meg TK-s Yorkit vett, kiderült, hogy keverék aztán elvitte egy menhelyre:S (szívtelen dög, ha már fajtatiszta nem is kell?!?) Sajnáltam a kutyust és hazahoztam, anyukámék elvitték és azóta is vígan él náluk.
2009. dec. 28. 10:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!