Milyen sorrendben szereznétek be az állatokat?
Képzeljetek el egy hatalmas teleket ( legalább 2-3000nm). Úgy tervezem juhot vagy kecskét szeretnék tartani hozzá egy terelőkutyát - fajta most nem olyan fontos - aki kordában tartja a jószágokat, plusz egy keményebb kutyust ő a portára és a jószágokra vigyázna.
Tapasztalatom kutyákkal még nincs, de már egy ideje olvasgatom az irományokat a neten.
Én a kutyával kezdeném.
Egy 3 hónapos szőrpamacs még nem fog neked nyájat terelni, ha meg beszerezted a birkákat elsőre akkor ott állsz és nem tudod kordában tartani őket.
Én egy villanypásztorral kezdeném.
Azért mégse az egész 2-3ezer nm-en sétálgassanak a juhok.
Aztán a következő lenne a kutya.
A pásztorkutya száma attól függ, hogy hány juhod lesz.
Szóval 25-30 juhoz elég egy kutya. De kétszer ennyit egy már nem nagyon tud kordában tartani.
Igen de egy nyáj mellett növő border mellett az esetek döntő többségében van egy már tapasztalt kutya és a gazda is tudja h hogyan neveljen jó juhászkutyát.
Én a juhász kutyát szerezném be először, megtanítanám. Aztán jöhetnek a jószágok, majd végül a porta őrző - addigra lesz anyyi tapasztalatod a kutyákkal, h elbírj egy keményebb fajtával.
nekem 50 birkám, 18 kecském, és két pónilovam van.
négy terelőkutya van, igaz elég lenne kettő is de ők biztonságosan terelni tudják a nyájat.
nyolc portaőrző középázsiai és kaukázusi juhászkutya van. megbízok bennük. először kutya, a terepet felméri, majd birka, kecske.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!