Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Melyek azok a kutyák, melyekbő...

Melyek azok a kutyák, melyekből kevesebb eséllyel támadják meg más kisállatokat?

Figyelt kérdés
Vadászkutyának meg lehet tanítani, hogy ne menjen rá macskára? Illetve kertben tartott teknőseim vannak (szárazföldek, gyök kettővel közlekednek, szóval nem űzhetőek de azért aggódom). Agárban gondolkozom, de félek, hogy megrágja őket, ha egy pillanatra nem figyelek. Milyen kutya lenne jó? Lakásban tartanám, sokat vagyok otthon, de többször utazom (jöhet velem az autóban). Egy kedves fajtatiszta törzskönyves kutyát szeretnék, és bár nagy vágyam egy magyar agár vagy whippet, a tekik miatt bizonytalan vagyok.
2014. ápr. 28. 11:33
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Sajnos az agárnak a vérében van az, hogy elejtse a prédát. Legalábbis a magyar agárnak tuti, a whippettel kapcsolatban nem tudok nyilatkozni. A nyuszit, tengerimalacot szerintem ő is megfogná, a cicát nem tudom. De szerintem ha kölyökként össze vannak szoktatva, akkor nem fogja bántani, max az idegen macskákat zavarja el. De erről is le lehet nevelni, ha kellőképp következetes vagy.
2014. ápr. 28. 11:49
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

Az agár az a fajta, amely ösztönösen megindul a gyorsan mozgó állatok után, és nagyon nehéz őket behívni. A macskára is tuti megindul. A teknősre nem hiszem, mert lassú. Persze minden kutyát lehet nevelni, de ennek is vannak határai, illetve, ha olyasmit akarsz, ami a fajta tenyésztett ösztöneivel, munkájával szöges ellentétben áll, akkor sokkal nehezebb (és sosem lesz 100%-os).

Azok a kutyák, amelyek nem vadászatra lettek tenyésztve, sokkal kevesebb erőfeszítés árán tudnak együtt élni a zsákmányállatokkal. Tehát ezek között a fajtacsoportok között nézelődj elsősorban:

FCI 1. - itt a terelés némi problémát okozhat, de én pl sok mudit ismerek, aki békében együtt él különböző kisállatokkal

FCI 2. - itt vannak kártevőirtó fajták, azokat nem ajánlom

FCI 9.

Ha csak tekik vannak, tehát macska, patkány, nyuszi nincs, akkor szerintem az agár vállalható, bár elengedős túrákra ne nagyon akarj menni, viszont biztosítanod kell egy zárt területet, ahol rendszeresen tudod futtatni.

2014. ápr. 28. 12:34
 3/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! Csak teknős van, de pl szüleimnél macskák is, ezért kérdeztem. Azt hiszem, talán tényleg érdemesebb lenne a társasági kutyák között nézelődni, és majd egyszer lesz agaram...
2014. ápr. 28. 12:37
 4/8 sippara ***** válasza:
100%
Azok, amik nevelve vannak. Egy agárnak mondjuk valószínűleg érdemes megadni a vadászat, űzés élményét házon kívül, hogy ne a macskákon/tekiken élje ki az ösztöneit, de egyébként következetes tiltással, szoktatással, neveléssel megoldható - két kutyám van, mindkettő úgy érkezett, hogy vacsorára kérte volna a macskákat, mostanra mindkettő együtt alszik velük :)
2014. ápr. 28. 12:41
 5/8 anonim ***** válasza:
67%

A jól nevelt kutyák.Nincs olyan fajta,hogy alapból jól nevelt.

Ha van hozzá kompetenciád,akkor az agár is megfelelő.Ha nincs,akkor egy öleb is rátámadhat a macskára.A teknősöket szerintem unalomból rágicsálhatja egy kutya,ha nem unatkozik,akkor nincs gond.

2014. ápr. 28. 12:51
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

Ismerek whippet tenyésztőt, akinek a kutyái macskákkal élnek együtt. Nevelés kérdése.

A zsákmányösztönt mindig az állat mozgása váltja ki a kutyából, a teknősé kizárt :D

2014. ápr. 28. 13:25
 7/8 anonim ***** válasza:
64%
Én a mudit szívesen ajánlom neked :)
2014. ápr. 28. 13:34
 8/8 Platypus ***** válasza:
48%
Nyilván a nevelés a lényeg, de azért az is hasznos, ha a fajta ösztönei is illeszkednek a célhoz. Ha már vadászkutya, akkor egy vizsla vagy szetter jobb kiindulási alapnak tűnik.
2014. ápr. 28. 15:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!