Hallottatok róla, hogy lecserélik 2010. 01. 01től az oltási könyveket?
nem hallottam..
de rem nem lesz ilyen..
Igen, már 2009 jan. 1-től kötelező az új oltási könyv, de csak a kölyköknek. Az idősebb kutyáknak csak 2010-ben fogják kicserélni. 600 Ft. Mivel nekem pici kutyám van nekünk már az új, sorszámozottat adták.
Az útlevelet nem tudom, de valószínű, hogy kell majd külön útlevél, mert ezt a sorszámozott könyvet a veszettség elleni oltás miatt tették kötelezővé. A dokink szerint feleslegesen, mert senki nem ellenörzi az oltás meglétét, csak ha megharap valakit.
Én is érdi vagyok, a kötelező chip-ről nem hallottam, pedig 2, ill. mostmár 3 kutyát hordunk rendszeresen oltatni.
Igen, valóban lecserélik. Ez egy hasznos, jó dolog, mert nagyon sok visszaélés van az oltási könyvekkel, és egyáltalán nem lehet nyilvántartást vezetni róla.
Az útlevélről nem tudok nyilatkozni.
A chipre sok próbálkozás van az állatvédők részéről, hogy végre kötelező legyen. A chip nagyban megkönnyíti az elveszett-talált kutyák hazajuttatását, illetve segít nyilvántartani a magyarországi állományt. Adott esetben a tulajdonos felkereshető és felelősségre vonható.
Budapesten már 1-2 kerületben kötelező a chip, illetve a III. kerületben kötelező lesz a jövő évtől.
Az érdi kötelezettségről/nem kötelezettségről szerintem az önkormányzatnál tudnál érdeklődni, illetve elsősorban az állatorvosodnál. Ott az útlevél dolgot is meg tudod kérdezni.
Szerintem épeszű ember számára nem kérdés, hogy bechippeltesse-e a kutyáját vagy nem (és regisztráltassa!!!). Annyira alap dolog + a biléta is.
Kedves 19:12!
Szerintem meg NEM alap dolog a chip! A Tk-s kutyáknál persze igen (főleg ha külföldre is viszed), DE belegondoltál abba, hogy januártól azt a rengeteg 1-20 év közötti keverék kutyát IS chipeztetni kellene akik gazdinál vannak és szeretik Őket, viszont sok családban már az is gondot jelent, hogy az éves oltásokat + kaját megvegyék!
Ne a fiatalokra gondolj elsősorban hanem azokra az idősebb kutyákra, emberekre akik talán 8-10 éve az utcán találkoztak és azóta gondokodnak "egymásról" (hiszen sok idős emberben a kutya "tartja a lelket").
És most a szokásos kiadásokon felül még költsön rá 2-3000 Ft-t a chipre + 600-1500Ft-t az új oltásikönyvre (amit állandóan vigyen magával a sétákra, hisz azért kötelező) vagy altassa el/ dobja az utcára???????????
Szia!
Igen, hallottam róla.
Úgy szól a rendelet, hogy azoknak a kutyáknak kell lecserélni az oltási könyvét, akiknek nincs útlevelük. Tehát, ha a te kutyádnak van útlevele, az övét nem kell lecserélni.
És szerintem ez a pici kutyáknál is így lesz, akinek lesz útlevelük, azoknak nem kell a sorszámozott oltási könyv.
Szerintem is nagyon hasznos lenne a chip. Bár nagyon sok dologban igaza van az előttem szólóknak. Csak a saját környezetemben látom, hogy idősebb emberek nincsenek felkészülve arra, hogy ha találnak egy kutyát, akkor azzal mit kell csinálni. Nem látják át mennyire fontos a chip. Bár annak is akkor van értelme, ha mindenkire nézve kötelező lenne.
Igen ez így van !
Nekem azt mondta a Doki hogy minden kutyának ki kell cseréli az oltási könyvét !
Nálam ez már megtörtént .
600.- lesz DB. -ja !
A Chipprpl és az Útlevélről nem mondott semmit a Dokim !
Ha lenne mondta volna , no de Chipp mind a 4 kutyámba van , Útlevél meg nem kell mert nem megyünk sehova , kiállításra mi csak M.O. ra járunk !
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!