Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Ekkora vadászösztönnel mit...

Ekkora vadászösztönnel mit kezdjek?

Figyelt kérdés

Sziasztok. van egy kutyám, aki igazán jól nevelt, ügyes, okos, engedelmes, trükköket tud,agilityznk,szóval nem mondhatnám,hogy pont az a mindennapi eb, aki otthon dekkol egész nap, és örül,hogy ha történik valami.

A falkavezérséggel sincs semmi gond, mivel kölyökkora óta céltudatosan nevelem. A kutya tisztel, és ezt nem csak én képzelem be,mint oly sokan,hanem sok kutyás között mozgok, és látom azokon a kutyákon,akik tisztelik a gazdát, és azokon is,akik nem,hogy hogy viselkednek. Evés közben is ha szólok neki,hogy jöjjön oda hozzám, minden további nélkül otthagyja a kajáját, pedig tudja, hogy a másik kutya is ott lebzsel.

A nagy problémám az, hogy maga a fajta is rendkívüli vadászösztönnel bír, és hát ez alól az én kutyám se kivétel.

Ha meglát valamit, ami kisebb, mint ő, legyen az macska, vagy csirke, akkor kitör, és levadássza. Azt már elértem, mivel macskával sajnos sokszor találkozunk, hogy ha meglát egy macskát, mondom,hogy hagyd, és megmarad a nézésénél, de úgy nézi,hogy olyankor nincs más a világon,csak a macska. Csoda,hogy meghallja,hogy szólok hozzá,de meghallja, mert a tiltásra rögtön leáll. Illetve vannak ostoba macskák is,akik odaszaladnak hozzám kutyasétáltatás közben, és dörgölőznek hozzám is,meg a kutyához is. Ilyenkor is látom a kutya szemén,hogy csak azért nem tépi szét, mert én ott vagyok. Szoktam hagyni,hogy megszagolja, múltkor meg is bolhászott egyet, meg képen nyalta,szóval a macskákkal már haladunk, bár azt sejtem,hogy amíg az én drága kutyám velem van,addig nem lesz cicám.

Szerencsére még sose kapott el egy macskát sem.

A csirke már bajosabb, életében egyszer találkozott csirkével,nem is olyan rég és későn kapcsoltam,a kutya kihúzta a pórázt a kezemből, és elkapta a csirkét. Sose bántottam a kutyát, ha nagyon rossz,akkor grabancrázás van, meg földre nyomás,de ennél az alkalomnál kikapott. De, le se sza.rta,hogy kikapott, ugyan úgy nézte azt az átkozott csirkét,aki már az utolsókat rúgta. Aztán, amikor rácsaptam az orrára,hogy ne a csirkére figyeljen,hanem rám,akkor fordította csak el a fejét, és vett vissza a feszülésből.

De, ami a kérdés kiírására inspirált,az az,hogy azóta a csirke megöléses eset óta, mintha ez a vadászösztön még jobban bekapcsolt volna, ma sétánál elengedtem egy nagy dombos pusztán. Direkt körbenéztem, hogy van-e ott rajtunk kívül valaki, és nem volt senki. Gondoltam én,mert gyerekek játszottak a dombok mögött,ahol pont nem lehetett őket látni, hiába mentem egy kört, hogy van-e ott valaki.

A kutya ugyebár szabadon volt,mert itt a városban kutyafuttató híján csak ilyen pusztákon lehet elengedni a kutyákat. A kisgyerekek futottak,ezt meglátta a kutya,és hiába kiabáltam,konkrétan szart rám, futott a gyerekek után,akik sikítottak,meg halálra rémültek. A kutya imádja a gyerekeket, ezeket sem bántotta, csak oda szaladt,és már hajolt is le nekik, és hívta őket játszani,de hát tudták is a kisgyerekek,hogy mit akar a kutya, azt kiabálták, hogy veszett,meg hogy megakarja őket ölni. Elkezdték dobálni nagy kövekkel, meg fadarabokkal,amire már odaszóltam, hogy nem bánt,játszik,te se bántsad. Odamentem,elkaptam a kutya grabancát, lenyomtam, pórázra vettem,és erőltetett menetben,szigorúan láb mellett hazajöttünk.

Tudván tudom,hogy azért szaladt a gyerekek után,mert messze voltak,ő is kisebbnek látta, és látta,hogy szaladnak,és szerintem amikor odaért tudatosodott benne,hogy ez nem kaja, hanem kisgyerek,akivel játszani lehet.

A kérdésem az,hogy mégis mi a francot csináljak ezzel az átkozott kutyával,hogy ezt a vadászösztönt ha csak egy kicsit is,de lejjebb tudjam venni benne? Sajnos sejtem,hogy ezzel nem sok mindent tehetek, szóval inkább úgy kérdezem,hogy mit csináljak máshogy,hogy ilyen helyzetben is kontrollálni tudjam a kutyát,és az én szavam felülírja az ösztönt? Mélységesen elkeserít ez az egész dolog,hogy hiába van egy "agyonképzett" kutyám,egy ilyen dolog kifog rajtam.

Azt ne mondjátok,hogy mozgassam többet, mivel minden nap 3-4-5 órákat vagyok oda vele, hol biciklizek vele a határban,hogy fusson,hol görkorcsolyán húzatom magam órákig,közben persze gyakorlunk,szóval nem csak fizikailag, hanem agyban is fárasztom a kutyát. Minden nap próbálom új helyekre elvinni sétálni, hogy találkozzon új dolgokkal is,ne mindig ugyan arra menjünk. Séta közben is sokszor kap különféle feladatokat. Eddig pórázról is minden további nélkül elmertem engedni a város melletti határban,de már kezdek attól félni,hogy mi van,ha ott lesz egy nyúl,vagy egy kóbor macska, és a kutya elszalad, és ki tudja, hogy hol áll meg, mire utoléri azt a szerencsétlen állatot.

A kutyasuliban nem tudtak épkézláb ötletet adni...

Ezt az oldalt ismerem,én is szoktam itt válaszolgatni, és tudom, hogy vannak is nagy kutyások, úgyhogy tőletek kérdem,ti ebben a helyzetben hogyan, és mit csinálnátok,hogy a kutyátok felett még nagyon kontrollt tudjatok gyakorolni?

2014. ápr. 1. 19:27
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
Agár?
2014. ápr. 1. 19:38
 2/11 A kérdező kommentje:
husky
2014. ápr. 1. 19:45
 3/11 anonim ***** válasza:
100%

Én azzal próbálkoznék, legalábbis nekem ez bejött most a dobimnál (ő a kisebb kutyákat és a gyerekeket nézi zsákmánynak, ami lássuk be némiképp problémás), hogy vettem szépen egy szájkosarat, rátettem a kutyára és megkértem egy pompomkutyás ismerőst, hogy "véletlen" járjanak arra. Mivel egyébként ilyen helyzetben akár agyon is üthetném, az se érdekli, tehát tök kizökkenthetetlen ( a feladatot amit adok neki végrehajtja, de az ideg majd' szétviszi, ugyan úgy feszül, ugat, morog közben).

Tehát vettem egy kosarat, jött a kis pöttömmel az ismerős, hagytam hogy rámenjen a kutya és ő maga jöjjön rá, hogy úgysem tud vele mit kezdeni. A 3. alkalommal már játszottak. Azóta nincs probléma a flexis kisdögök mellett.

Sajnos gyerekekkel ezt az elméletemet nemigen tudom tesztelni, mert nemhiszem, hogy sok szülő "adná kölcsön" a gyerekét teszternek... így marad az, hogy kerüljük őket.

Akár Te is megpróbálkozhatnál ilyenekkel. Pl. "kölcsön kérhetnél" egy jó kis tökös cicát (aki kutyához van szokatva) és mehetne a szájkosaras módszer ( én mondjuk mikor ment az ismertetés végig játszottam a sajátommal, hogy érzékelje: a helyzet nem fenyegető és minden pozitív mozzanatát agyonjutamaztam). Csirkét meg vegyél valami kivénhedtet, "próbaalanynak" tökéletes. Egyébként itt a húsvét is, nyuszikkal is Dunát lehetne rekeszteni, szerintem az a legfontosabb, hogy minél több különböző zsákmánynak nézhető akármiről az jusson eszébe, hogy úgyse tudja megenni.

2014. ápr. 1. 20:03
 4/11 A kérdező kommentje:

hát, maga az ötlet nem elvetendő, de itt a fő problémám az az,hogy elszalad mellőlem, amikor zsákmányt lát.

Szerintem ha össze szoktatom egy csirkével, (ami tényleg nagyon jó lenne) még mindig nem oldaná meg ezt a problémámat, mert több, mint valószínű,hogy ha látna megint maga előtt futni egy kis állatot, akkor mindegy lenne neki,hogy haver vagy nem, levadászná.

Nála akkor kezdődik a baj,ha a célpontja gyorsan mozog.

Azok a macskák,akik odajönnek hozzánk,szerintem azért nem érdekelték annyira a kutyát,mert nem menekültek,hanem közeledtek felé. De, ugyan ez a jelenség megvan kutyákkal is, de kutyákkal sose kerül összetűzésbe,hozzájuk is játszani megy. De,ha a kutya is szalad,mint a mai kisgyerekek, akkor utána szalad, és ha nem épp egy zsákmány állat,akkor játszik vele,ha meg zsákmányállat,akkor imádkozok,hogy gyorsabb legyen, mint a kutya.

Erre a mellőlem való elfutásra keresnék megoldást, mert ez a gyenge pontom... de elengedni meg muszáj,mert hiába futok vele órákat,az mégse olyan,mint amikor elengedem,és rója a köröket, mindent megszimatol,megjelölget, teljesen látszik rajta,hogy ha elengedem,akkor szinte extázisba esik, annyira örül annak, hogy szabadon van,hiába futtattam előtte órákat. Ezt nem akarom megvonni tőle,ezért szeretnék valami megoldást arra,hogy ne szaladjon el mellőlem.

De,köszönöm a válaszod, ment a zöld pacsi :)

2014. ápr. 1. 20:14
 5/11 anonim ***** válasza:
100%

Szintén husky, szintén óriási vadászösztön. Mi sem vagyunk a topon, de sokat javult. Én olyasmivel próbálkozom, hogy felpörgetem őt, elkezd rohanni, mint a hülye, és ilyen ösztönállapotban behívom. Sokszor teszek rá hosszúpórázt is, hogy azonnali korrekció legyen, ha nem jön. Plusz ha tudom, hogy macskás helyre megyünk, jön velünk a flakon.

Kiskutyám szintén macskás, de ő már 98%-ban visszahívható, vele a labdázás vált be, mivel ez hasonló ösztönállapotot generál nála, mint a macska. Vele sokszor játszottam olyat, hogy eldobom a labdát, de nem mehet érte rögtön, vagy elküldöm őt, de visszahívom félúton, ilyesmi.

Amúgy erre konkrétan nekem sem tudtak épkézláb ötletet adni a suliban, sőt, az egyik nagyon jó kiképzőnek, akinek nagyon jól nevelt kutyái vannak plusz szinte minden kutyával tud bánni, neki a kutyája iszonyat macskás, volt hogy végül már elektromos nyakörvet rakott rá, a legerősebb fokozatot használta, a kutya vergődött, de ugyanúgy ment a macska után. Szóval az is benne van a pakliban, hogy sosem fog leszokni róla.

2014. ápr. 1. 20:26
 6/11 A kérdező kommentje:

köszönöm,ezt a felpörgetős dolgot kipróbálom :) ez nagyon megy, egy szóval képes vagyok lázba hozni,de sose próbáltam közben behívni. A flakonos dolog is jó, csak olyan, mint a klikker,mindig akkor jut szembe,hogy otthon hagytam,amikor már legalább egy km-re vagyok otthonról...:) majd felírom a kezemre,vagy nem tudom.

Amúgy, próbálkoztam olyanokkal is,hogy leültetem,helyben marad, és én futok el, de közben eljátszok egy elesést,meg kicsit vergődök,hogy rám akarjon ugrani, és kergetni akarjon, persze szóban nem hívom, és így meg pl simán helyben marad. nyugtathat a tudat,hogy engem nem néz zsákmány állatnak. :)

Meg olyat is játszottunk,hogy leültettem ( bár így leírva már látom, hogy a leültetés hiba volt ) és megkértem egy ismerőst, hogy fusson el és hívja közben, én meg tiltottam arról,hogy elmozduljon a helyéről. ez is tökéletesen ment, mert még ha be is mozdult, ha rászóltam azonnal megállt.

De, így leírva jöttem rá,hogy lehet,hogy az előtte leültetés dolog hiba, mert így tudja,hogy most feladat van, majd megkérem ismerősömet,hogy akkor is játsszuk el ezt,hogy ha a kutya épp játszik, és szaladgál, és ő akkor kezd el rohanni,meg sikongatni, és úgy megpróbálni letiltani. Hát,a napokban úgy érzem megint nem fogok unatkozni.

köszönöm a válaszokat, minden tanácsot megfogadok, és kipróbálok :)

2014. ápr. 1. 20:52
 7/11 anonim ***** válasza:
100%

Az agility mellett próbáltatok már valami olyan sportot, ami kifejezetten a zsákmányosságán alapszik? Nekem is hasonló problémám volt-van, kutyasulin azt javasolták, hogy kezdjek bele valamibe, amin tényleg az ilyen ösztöneit levezetheti (és nem csak lefárad). Nekünk nem segített maradéktalanul (frizbi-edzésekre jártunk), de hatott, főleg az a mozzanat, hogy ugye a saját frizbi után teperhet, de az összes többi ember frizbijéről le kellett állítani, ez jó kombó. Önmagában nem megoldás, de egy próbát megérhet.

Macskánál amúgy a saját macskánkhoz hozzászoktatás volt nagy lépés, először az egy helyben lévő macskánál tiltottam minden fixírozást, befeszülést, aztán áttértünk a mozgóra, na az azért nagyobb meccs volt, de most már elvannak együtt. Ez sokat javított az idegen macskákkal kapcsolatban is, nem mondom, hogy nem érdekli őt egyáltalán, de azért jobb a helyzet.

Madarakkal sajnos még közel sem állunk ilyen jól. Párszor kimentem olyan helyre, ahol effektíve rajokban vannak a madarak és fél órákra leálltunk oda és szemkontaktusban igyekeztem maradni a kutyámmal (lehet, hogy ez marhaság, de azt akartam, hogy legalább ilyen módon legyen közömbös madarak társaságában, ha nem foglalkozott velük, jutalmaztam). Ha pórázon van, működik, hogy ignorálja őket, ha elengedem, akkor már nem. Ha lekésem a tiltást és elkezd üldözni egy madarat, akkor olyan ösztönállapotba kerül, hogy addig megy, amíg látja és ez nagyon nem jó az idegeimnek:S Ezzel kapcsolatban csak ilyen tanácsokat kaptam, hogy próbáljam ki az elektromos nyakörvet, de ez a megoldás abszolút távol áll tőlem. Úgyhogy a magam részéről folytatom az eddigieket és reménykedem. Lassú a folyamat, de ha abból indulok ki, hogy kölyökként futót, biciklist is üldözött, ahhoz képest szűkült a problémák köre. Sok sikert!

2014. ápr. 1. 21:07
 8/11 anonim ***** válasza:
100%

Ja igen, ezt elfelejtettem... Baumaxban meg ilyen helyeken lehet kapni erősebb köteleket (mert elég hosszú pórázt találni necces) egy egyszerű hegymászócsomóval tudsz belőle zseniális baromi hosszú kiképzőpórázt csinálni.

Én most majd ha nagyok leszünk és okosak, ki szeretném próbálni ezt az ötletet. Ilyen barkácsboltban veszel vagy 20m kötelet és mehet a móka.

Persze lehet, hogy mire elér a határai végére úgy feltörli veled a horizontot, hogy megkukulsz, de ez is egy megoldás. Én ezzel szeretném gyakorolni majd a behívást. Remélhetőleg beválik és nem esik majd áldozatul semmi.

2014. ápr. 1. 21:10
 9/11 anonim ***** válasza:
100%

Emese: hosszúpóráz jó megoldás kamaszkori hülyeség ellen, kellő tekintély mellett tök jól korrigálja a behívást. Csak vigyázni kell, hogy ne szokja meg, hogy rajta van, mert aztán leveszed, jöhet a meglepetés, hogy hoppá, olyankor mégsem engedelmeskedik úgy. Ezért kell a tekintély is. De a válaszaid alapján nem hinném, hogy ezzel probléma lenne nálatok.

Amúgy szerintem az elektromos nem kínzás. Ha olyan helyen engeded csak el a kutyádat, akkor oké, nem kell, de ha tudod, hogy nem 100 %-ig behívható, és esetleg autóút, vonat van 100 m-re, akkor inkább elektromos nyakörv, mint baleset.

2014. ápr. 1. 21:23
 10/11 anonim ***** válasza:
100%

Az elektromos nyakörv, a fojtó és a "befelé szegecses" jó kezekben valóban nem kínzás, viszont én elektromost csak nagyon végső esetben alkalmaznék, ugyanis nagyon gané gazdija volt előttem a kis terroristának és nem kéne rontani az amúgy is számos (és kamaszkorba érve némileg súlyosbodó) problémáinkon. Az egyetlen kutyasuli, akik meg jók lennének nekünk 1 éves kortól elérhető számunkra (az ÖV miatt), addigra az alap engedelmességgel megleszünk, azzal van tapasztalatom.

Azért nem a vadászós pórázt ajánlottam én is, mert annak van némi súlya, viszont ha nem hegymászókötelet, hanem mondjuk egy vékony redőnygurtnit vagy egy vastagabb szárítókötelet választ, azzal remekül el tud lenni, mert a kutya nem érzi a súlyát viszont ha valami nem jó, megy a negatív visszajelzés. És nem mellesleg nem fog elszakadni.

Ezt az ötletet az egyik exideigenesem mostani gazdijától kaptam (komondor agár mix), nekik bevált.

2014. ápr. 1. 21:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!