A Szőlőhegyi Bitangűző Kennelről véleményeteket kérném?
www.bitanguzokennel.gportal.hu
Valaki vett e már innen Cavalier King Charles Spánielt? Ajánljátok vagy nem? Miért?
Kedves utolsó válaszló!
Nem tudom milyen fajtával kapcsolatban írtad ezen válaszokat, de SM-mel kapcsolatban (is) van itthon már szűrés legalább 5-6 éve!! Közel fél éve már Budapesten is elérhető, így én biztosan leszűretem a kutyáimat. És igen, sajnos ez a betegség is jelen van már itthon, több kutyáról is tudok, aki ebbe halt bele. Ezért is írtam(5. válaszoló) a kérdezőnek, hogy olvasson fórumokat. Ott van aki fel merte vállalni, hogy beteg a kutyája.
Tenyészszemlén nem kötelezőek a szűrések!!! Cavaliernél biztosan nem... Tervezik majd, de még nem hatályos, hiszen még hatályos ETSZ-ünk sincsen.
Azok a tenyésztők, akik külföldön fedeznek, import kutyákkal rendelkeznek vélhetően a magyar állomány javításáért mennek külföldre, hiszen a magyar állomány nem igazán volt változatos.
A szűrésekre visszatérve pedig ezeket nem csak itthon lehet elvégeztetni, van olyan tenyésztő, aki egy-egy tesztért több száz kilométert utazik, mert neki fontos az eredmény..
Sajnos az SM örökletes betegség. MR-rel vizsgálják Kaposváron, és most már a Primavet-ben is. Mindkét helyen ugyanannyi a vizsgálat ára.
Szerintem régen is volt ez a betegség, csak nem nevezték el, vagy nem tudtak róla. Itthon is jócskán terjed a betegség, sajnos :(
Utolsó válaszoló, esetleg privátban megírnád nekem, ha tudsz konkrét kutyát, aki import és beteg? jó lenne tudni tenyésztőként. Illetve sok helyről hallottam már egy-két dolgot, ha több helyről hallom ugyanazt, valószínűleg sajnos igaz is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!