Mit csináljak vele? Van egy 6hónapos am sztaff szuka kutyánk eddig nem bántota a tyúkokat most me reggelre lefolytott 1 et és meg is kezdte egy kicsit megdorgáltam bezártam mit tegyek vele hogy máskor ne forduljon elő?
Ha nem tudod elszeparálni őket és amúgy megfelelő mennyiségű és minőségű foglalkozást kap a kutya, akkor nehéz dolgod lesz. Amennyiben kellő tekintélyed van és tudod is őt megfelelően büntetni (amit kétlek), akkor bevezetheted azt a szabályt, hogy nem szabad kergetnie sem a tyúkokat, így ha nem kergeti, akkor nem is fogja meg. Csak mivel nem vagy mindig vele, ezért ha mégis megszegi a szabályt, az neki egy euforikus érzést fog adni és dobhatod a kukába az eddigieket, mert megerősíti saját magát abban, hogy ez neki jó. Minél többször előfordul, annál rosszabb lesz a helyzet. Én lehet, hogy még itt az elején ellenkondicionálással próbálkoznék méghozzá abban az értelemben, hogy egy kellemes ingert a kellemetlen ingerhez társítanék. A kellemes inger a ugyebár a tyúkok kergetése (a megfogásáról már nem is beszélek, mert az főleg kellemes), a hozzá társítandó kellemetlen inger pedig egy elektromos nyakörv a legerősebb fokozatra állítva. (És ez volt az a mondat, ahol sokan nekem fognak esni, de nem baj.) Tehát amint rámozdul egy tyúkra, azonnal megy a sokkoló. Közben pedig amikor nyugodtan, közömbösen sétál a tyúkok között, akkor mehet a pozitív megerősítés, azaz dicséret, jutifalat. És a kondicionálás idején kívül muszáj szeparálni, nehogy közben hibázzon. Akkor lehet csak legközelebb nyakörv nélkül a és főleg egyedül a tyúkok között, ha már tutira nem kergeti őket.
Nehezen kivitelezhető és sok a hibalehetőség benne (akár részedről is, pl. időzítés). Megmodnom őszintén, én magam se hiszem, hogy ezt meg tudnád oldani végleges és 100%-os fizikai elkülönítés nélkül. De a legjobb megoldás az, ha szobakutyát csinálsz belőle, mert bent gondolom nincsenek tyúkok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!