Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Border Collie vagy Golden...

Border Collie vagy Golden retriever?

Figyelt kérdés
Nem tudom eldönteni hogy melyik legyen. Ez lesz az első kutyám de nem tudom hogy melyiket válasszam. A mozgás igénye nem lenne probléma se a szőre , de mivel még nem volt kutyám ezért sokan azt mondták hogy a golden. Szerintetek?

2014. febr. 8. 13:52
1 2
 11/16 A kérdező kommentje:
Nincs olyan sport amit különösebben űzni szeretnék vele( ez nem azt jelenti hogy nem sportolnék vele) De frizbi, apportírozás, futás...
2014. febr. 9. 18:28
 12/16 anonim ***** válasza:

8-as vagyok. Pont 14 voltam, amikor megvettük az első bordert és igen, ő a makacsabb fajta (a fiatal ennyire nem, de rajta is látom jeleit, ha nem vagyok következetes). Nem mondom hogy "elrontottam", mert nem agresszív, jól szocializált, barátkozó típus, aki mostmár tudja hol a helye a falkában. Ellenben a viselkedésén érzem, hogy anno nem voltam vele következetes és ez bizony sokszor volt azért, mert túl járt az eszemen és sokáig ő volt a főnök. Elvitt a hév, hogy jajj de aranyos kutya és dögönyözni való, blabla, nem is figyeltem rá, hogy rég okosabb nálam. Olykor most is felelevenedik ez benne és megy a maga feje után (ezt nevezem makacsságnak), meg sem hallja, hogy szólok neki.

Én csak azt mérlegelem, hogy milyen lett és milyen lehetett volna! Nem mondok és nem is mondtam olyat, hogy elrontottam, csak azt, hogy nyugodtabb fajtát választanék, ha újra ott lennék és éppen ezért más fajtát javaslok is elsőnek. Emlékszem anno a tenyésztőt is hosszas beszélgetések árán kellett meggyőznünk, hogy odaadja nekünk, mert első kutyának nagyon nem akarta a kezünkbe adni.

Igen, az én kutyáim, ha nincsenek lefárasztva, akkor találnak maguknak elfoglaltságot. Ásnak az udvarban, levadásznak egy-két galambot, vagy verebet (mindkettőre volt példa), beosonó macskát kergetnek a fára, elvonszolják valamelyik műanyag cserepet és "labdáznak" vele, vagy szimplán csak végigugatják az éjszakát unalmukban, ez van. Akár nagy baj ez szerinted, akár nem, nálunk ilyen a két border collie (pedig az öreg már 10 éves mint mondtam), miért is hazudnék?

Napi 1 óra tempós séta legalább, napi fél-1 óra tanulás legalább és emellé még egy 1-1,5 óra játék, így kellőképpen el is fáradnak úgy, hogy másnap délutánig nincs rájuk gond.

Nálunk ez a napirend.

Egy golden is lehet ugyanolyan jó társ, de neki sokkal kisebb a mozgásigénye, nyugodtabb, megfontoltabb, lassabb. Anno kutyaiskolában a nagy barátunk egy golden volt, játék közben simán lefutotta a border és míg fél óra után ő már pihent volna, az enyém még mindig hívta játékra, ugrált a nyakába. Abszolút látszik a különbség ha a két fajtát összeengedi az ember.

Én akkor javaslom csak is a bordert, ha rengeteg időd és energiád van, emellett pedig tudsz következetes lenni és megtudod tartani kezdetektől fogva a falkavezér szerepet. (Amire nehéz válaszolni úgy, hogy nem volt még kutyád)

2014. febr. 10. 00:31
 13/16 A kérdező kommentje:
utolsó :) köszönöm :) Sokat segítettél... akkor inkább goldenem lesz :)
2014. febr. 10. 16:38
 14/16 anonim ***** válasza:
De ez amiket leírtál, BÁRMELYIK kutyára igaz. Ha nem vagy következetes és olyan az EGYED - nem a fajta!!! - akkor a fejedre nő... egyébiránt neked még nem volt makacs kutyád....
2014. febr. 10. 23:39
 15/16 anonim ***** válasza:

Szerintem sem makacsa fajta a border collie. Csak a világ legokosabb fajtája! A második a schnauzer!

Szóval azért nem ajánlom, mert ha okosabb nálad a kutyád, igen nehezen fogod tudni nevelni. :D

Volt már pár kutyám, mind terrier... velük sosem volt bajom, érdekes módon egyik kutyámra sem volt illő a makacs jelző. :)

Van már úgy 10 éves tapasztalatom, ennek ellenére Collie-t lehet nem vállalnék még be. Érzem magamon, hogy sokat fejlődtem, sokszor is kérnek tőlem tanácsot (most segítek egy ismerősnek német juhászt választani pl), de nem érzem magam elég felkészültnek egy ilyen fajtához.

Most is két snacim van, gyönyörűek, energiabombák mint az állat, kitartóak de nagyon-nagyon. Na velük hiába rohangálok egy egész délelőttöt, 10 perc pihi után nyoma sincs a sok mozgásnak.

No mindegy, kicsit elkanyarodtam a témától. Szóval elsőnek szerintem még mindig a Golden a jobb választás. Akkor jó a Collie, ha tényleg nagyon jó érzéked van a kutyákhoz. :)

2014. febr. 13. 20:29
 16/16 anonim ***** válasza:
Igazából a második az uszkár, harmadik a németjuhász, és a negyedik a golden retriever..:D (a törpe schnauzer a 12. :D) (legalábbis a wiki szerint, de az első 4 hely mindenhol ugyanaz)
2014. febr. 15. 22:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!