Miért liheg a kutya?
Google-ban rákerestem, és elvileg ebben a cikkben benne van, úgy kezdődik a mondat, hogy " Sok állat liheg izzadás helyett, mivel a tüdejük felszíne nagy és sűrűn átszövik a ...", én nem találtam meg, nincs türelmem végigolvasni helyetted, bocsi! :D De benne kell lennie! ;-)
Miért liheg a kutya?
A kutya nem képes bőre pórusain át izzadni (kivéve némiképp a lábán). Ehelyett úgy hűti magát, hogy hosszan kilógó nyelvvel liheg. Hűti az is, ahogy nyelvének felületi vérerei kitágulnak, amitől nemcsak szép rózsaszínű lesz a nyele, de több nedvességet is párologtat el. Minél hosszabban lóg ki a kutya nyelve, annál nagyobb melege van. A stressz okozta lihegés gyorsabb, szaporább, egy-egy levegővétel rövidebb ideig tart, és nyelvét nem nyújtja ki annyira, mint amikor csak melege van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!