Miert nem aludja at az ejszakat a kutyam?
Hisztis korszakaba lepett a kutyam, eleg akaratos lett.
Staffordshire bull terrier.
Most egy eves, utolso etetes este 7-kor tortenik, es este 11-kor wc-zik utoljara. Aztan alszunk. Hajnali 2 korul felebred, nyuszog, ul az ajto elott. Kb 15 perc mulva visszafekszik. Aztan reggel 5 korul ujra ezt teszi, de akkor mar kitartobban, amig ki nem visszuk. Pisil kb. 2 ml-nyit, neha kakil egyet. Viszont regebben ataludta az ejszakat. Siman kibir 8 orat. Nincs felfazva. Regebben raszoltam ejszaka, es szo nelkul visszafekudt. Mostmar honapok ota nem aludja vegig az ejszakakat.
Kiprobaltam, hogy ha nem viszem ki 5- kor, akkor egy oran at probalkozik, aztan visszafekszik aludni. /bar minket ugyanugy felkoltott, mert nyoszorog, sokszor a kajastaljat is nezi, enne.
Mi tortent vele?
Hogy szoktassam le errol? Kezdunk megorulni tole.
Kutyánál (is):
- Amit nem tilos kifejezetten, (nem fáj, nem kellemetlen), azt szabad.
- Ami egyszer működik, az máskor is működik / ami sokszor működik, egyszer nem, az pillanatnyilag nem működik = a kivétel nem erősíti, hanem megszünteti a szabályt.
Következetesek, te nem (mi nem).
Vajon akkor is csinálná a kutyád, ha tiltó hangjelzésed (van ilyened, olyan esetekre, amik az abszolút tilos dolgok azonnali abbahagyatására van?) ilyenkor elhangzana minden esetben, és/vagy tudatnád is, hogy ami tilos, az bizony fáj vagy kellemetlen?
Egyszerű, nem?
Kedves első, ha mindenhova ezt írod be, mert itt akadt meg a lemez, legalább tanuld már meg helyesen! Négy helyesírási hiba van öt szóban!
Szerintem is a következetességgel van a baj. Ha egy órán át próbálkozik, és visszafekszik utána, nem brunyálja össze a lakást, akkor annyira nem kellett.
#3-ként fenntartom: a tiltásod nem erélyes.
- "visszakergeted" ?
Az engedelmesség (tiltáskor) úgy működik, hogy egyet szólok onnan, ahol vagyok. A kutya pedig tudja (tudta), hogy másodjára nem feltétlenül szólok, hanem mindenképp odamegyek, és neki nagyon rossz lesz, annyira, hogyha mégis megtörténik, hónapokra kitisztul a hallása.
Viszont ez a kutya azt tette (tanulta meg tőlem),hogy kimenés esetében belökte az adott ajtót és leült v. lefeküdt = odajött szólni hang nélkül. Azután, amikor méltóztattam figyelemre méltatni az igényt, akkor kiengedtem / kijöhetett mögöttem.
A kutyád már összekapcsolta a tevékenységét azzal, hogy általa belőletek kiváltható a kívánt cselekedet, azaz ő irányít.
- Előrébb hoznám az esti etetést, vagy akár elhagynám, a vizét is elvenném egy adott órától másnapig. Evés, ivás, játék, stb. után ki kell(het) mennie a kutyának, tehát kivinném ekkor, meg mondjuk az utolsó, bármikor nekem kényelmes időben, pl. este 10.
A dolgavégzéshez valamilyen egyedi vezényszót (dicsérő hanglejtéssel) kapcsolnék, amint hozzákezd: ha összekapcsolta, akkor ezt hallva esetleg még gyorsabban végzi a szükségét.
Az eü sétát nem keverném az élményekkel: ha ez másról is szól, akkor a kutya tökölődni fog, ha pedig kap 5 percet, és kizárólag pórázon, tudja, hogy nincs miért időt húzni, vagy ezt sürgetni.
A kutya nem fog becsinálni, ha nem a megszokott időben viszik ki, annak más az oka: megfelelő nevelés esetén a legutolsó dolog számára még balesetből is bent vizelni (azért csak verbálisan kapott,de azt nagyon).
Itt az elv, hogy ésszerűen kezelt étel-ital esetén nem lehet problémája a kutyának, ha nem engeded ki (ez így már fair, tele hólyaggal nem volna az), tehát leválaszthatod az "akaratosságát", és büntetheted a nem kívánt viselkedést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!