Adnátok tanácsot? Apám eladta a kutyám!
Kaptam egy ösztöndíjat, amivel Svédországba mehettem ki. Ki is használtam, és ott voltam egészen mostanáig, szeptember végétől. Na már most, van/volt egy kutyusom (egy border) akit itt kellett hagynom, tudom, hogy ezzel kalkulálnom kellett volna. De ezt a lehetőséget 18 éves fejjel vétek lett volna kihagyni, a kutya meg kibírta volna ezt a 3-4 hónapot. Oda akartam adni egy barátnőmnek, aki szintén kutyázik. Minden le volt beszélve, akkor anyám közbelépett, hogy ő szeretné, ha náluk hagynám (ha 2-3 napra mentem el, akkor mindig rájuk bíztam az ebet, öcsém futni járt vele és minden egyéb, már csak a golden kutyánk miatt, mert nagyon függnek egymáson a borderrel. EZ eddig okés. Belementem.
Csak míg én elvoltam, anyáék házassága megromlott, apám mindenben ideges volt. Idegesítette, hogy ugatnak a kutyák, hogy a border futkos az udvarban, vagy odaviszi neki a játékot és fogta egyik-napról a másikra eladta a kutyát, anyám és az én tudtom nélkül. Nem hajlandó megmondani, hogy hova. És én visszaakarom szerezni, még ha ki is kell fizetnem a tartási költségeket.
Jaj de jó örülök hogy meglett! Viszont ez sem kicsi buktató, hogy nem akarják visszaadni mert "a gyerekek megszerették", bírom az ilyeneket, náluk csak pár napja van a kutya, nálad meg évek óta ott volt... De gondolom amúgy mennyire "fontos" nekik a kutya ha még a chippet se voltak képesek a nevükre íratni, de végülis ezzel csak te jártál jól.
Sok sikert! Majd írd meg mi volt.
Valetta, most komolyan, ha te vennél pl egy kocsit, nem az lenne az első dolgod, hogy a nevedre iratod? Magamból kiindulva, hogy ha veszek egy kutyát csak így (tehát totál ismeretlenül, 0 referenciával) akkor első utam az állatorvoshoz vezetne, hogy nézze már meg, nem-e azért passzolták-e le a kutyát mert valami gyíkja van. És ha már ott vagyok, akkor igazán nem megeröltető annyit nyögni, hogy "ha már úgyis itt vagyunk, írjuk már át a chippet a mi nevünkre". A felelős állattartás nem annyiban merül ki, hogy "jaj de szeretem, simogatom a kis buksiját". Na de mindegy ebbe ne menjünk bele, csak elmondtam a véleményem, hogy nekem már ez is elmond valamit az új családról...
Amúgy én nem értem, aki így megvesz pénzért egy bordert, az miért nem megy a fajtamentőkhöz?
A gyerekeket én is sajnálnám, de komolyan... felelős állattartóként az az első (számomra), hogy megkérdezem törzskönyve van-e!? Ha nem is érdekli a családot, oké. De elviszem az orvoshoz, megkérem, hogy csináljon egy általános vizsgálatot, nézze meg az oltásai rendben vannak-e, mikor kell legközelebb jönnünk. Tényleg nem tart semmiből odaböfögni, hogy írják át a tulajdonos nevét!
A kisgyerekek még picik. Nekik ez a kutya is ugyanolyan szeretetreméltó, mint amilyen a következő lesz. Keress fajtamentő oldalakat és ajánld nekik. A Brit pásztorkutyásoknál találni mindig bordert, akik csak is szerető gazdira vágynak. Olykor fiatal kutyák is vannak. Ha pedig neked nem megterhelő, akkor tényleg kérj bocsánatot a hercehurcáért és ajánld fel a segítségedet a következő kutyus nevelésében.
Nem jó a példád. Ha az apuka, mint adásvételi szerinti tulajdonos leadja menhelyre a kutyát, én meg örökbefogadom, nem nézegetem, hogy ki nevén van a chip, hiszen tulaj adta le, fogom és átíratom. Aztán egy hónap múlva megjelenik a tenyésztő, meg a gyerek meg az ügyvéd, hogy adjam vissza a kutyát, na az milyen?
Igen, neked, meg nekem is az az első, hgy átíratjuk. De a vevők nem mi vagyunk. Azt te sem gondolod komolyan, hogy aki papír nélkül vesz szaporítós áron border jellegű kutyát (mert a TK ugye "papírfecni"), az mind rögtön rohan átíratni. Te is tudod, hogy ez a nagy átlag. Vagy ez kizárja, hogy szeressék és ne szívesen adják vissza?
Mindenestre örülök, hogy megvan és hogy visszaadják, de nehogy már ők legyenek a hibásak. Ők csak egy a millióból, akik olcsó kutyát akartak venni és vettek is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!