Igaz-e, ha a kutya nagyszülei szűrési eredményei mentesek, akkor a szülőket már nem kell szűretni? És akkor a törzskönyvet nem fogják felülbélyegezni?
2. válaszoló. Az optigen teszt-tel kapcsolatban tudnál nekem infokkal szolgálni? csak a PRA-ra vonatkozik, vagy minden öröklődő betegségre? És hol végzik.? nem találtam erre utaló infokat. köszönöm a választ.
soraya1@citromail.hu
Igen, én is így gondolom, egy munkára kitenyésztett fajtánál a fő szempont az kellene, hogy legyen, hogy az eredeti tenyészcél értelmében megmaradjon a munkakészségük. A küllem csak másodlagos kéne, hogy legyen. Na meg az egészség, ami nagyon fontos, bár a küllemre tenyésztésnél a munkakészség és az egészség sajnos sokszor háttérbe szorul.
Régen igen heterogén volt a border külleme, de mióta ebben is megjelent a "kiállítási" vonal, azóta sokat romlott a fajta minősége. A terelő-ösztön és az egészség is sajnos.
Szerintem ezek a kiállítási szőrös medvék már nem is igazi borderek. A border collie egy kecses fajta, rossz látni azokat a durva csontú, szőrmennyiségben már-már egy skót juhászra hasonlító show kutyákat. :S
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!