Kezelhetelen golden retriever?
Van egy ivartalanított szuka goldenem, még nincs egészen 11 hónapos. Teljesen kezelhetetlen. Az első perctől fogva tanítottam alap dolgokra (ül, fekszik, engedéllyel nyúl csak a kajához, stb.). Elolvastam a retrieveres szakkönyvet, van sima kutyás könyvem, az is megvolt. Az első perctől tudatosan betartottam a falkasorrendre vontatkozó ajánlásokat (pl. kutya megy ki utoljára az ajtón). Mégis sz*rik rám a kutya, akkor ül/fekszik/jön oda/ stb., ha ő is úgy akarja, vagy ha kap érte valamit. Szeretnék neki több dolgot megtanítani, érdekes játékokat játszani vele, tornáztatni az agyát, stb. Már ott tartunk, hogy utálok vele lenni, mert szanaszét harap, letépi rólam a ruhát, ugrál, fellök. Az ugrálásról (félrelépés, otthagyás, figyelmen kívül hagyás, hátat fordítás, hársó lábra lépés), harapdálásról (orra koppintás, jajgatás, saját pofabőr fog alá tevését)leszoktatást is próbáltam már minden köztudott módon, semmi eredménye.
Úgy szeretném, hogy jó legyen a kapcsolatunk, jókat játszunk együtt, tanítsam, okosítsam, foglalkoztassam a kis agyát, de nem megy, mert csak ugyrál és ugrál és harap... Próbálom lenyugtatni, simizni, szépen beszélni hozzá, próbálok erélyesen rászólni, a seggére is csaptam már, semmi. Miután pohanyósra harapott, én is megunom, elmegy a kedvem az egésztől és inkább hagyom az egészet. Ez megy minden egyes áldott nap. Ugyan ez a műsor. Tudnék és szeretnék vele több időt is tölteni, de így nincs értelme. Nincs az, hogy lenyugszik x idő után és utána lehet valamit csinálni. Ha csak azért sem hagyom ott, hátha lenyugszik, akkor előbb utóbb megun engem és elmegy a dolgára. Nem tud egyszerűen normálisan viselkedni
Csalódott vagyok és szomorú. Gyerekkoromban kuvaszaink voltak, sosem volt egyikkel sem ennyi baj, sokkal kezelhetőbbek voltak. Pont azért választottam ezt a fajtát, mert ez "könnyen kezelhető, szívesen tanul és teljesít feladatokat, élvezi, ha foglalkoztatják". Na persze... Félek, hogy kifogtam egy idegbeteg egyedet... Nagyon szeretem egyébként, imádom, de nagy bennem a keserűség, hogy nem tudom megnevelni.
Először is tenyésztőtől vetted vagy szaporítótól?
Ha szaporítótól, akkor sajnálom....
Ha tenyésztőtől, akkor fordulj hozzá tanácsért. Vidd el a kutyát kutyasuliba, lehetőleg olyanba, ahol problémás kutyákkal is foglalkoznak.
Azt azért vedd figyelembe, hogy egy retrievernek legalább napi 2 óra mozgásra, szaladgálásra, foglalkozásra van szüksége. Ha ez nincs meg, akkor elkezdi magát szórakoztatni, ami legtöbbször abből áll, hogy rosszalkodik.
kölyök kora óta veled van?
nekem egy keverékem van, vmi németjuhász szerűség. az enyémis ilyen kezelhetetlennek tűnt, 1 éves korában került hozzám. játszani nemlehetett vele, mert amit megszerzett azt nemadta oda, éshacsak megközelítettem már mérföldekre elfutott vagy éppen harapdálni kezdett h hozzá ne nyúljak a dolgaihoz. kutya megy ki utoljára az ajtón, ez esélytelen. engedéllyel nyúl a kajához, szintén esélytelen. teljesen idegbeteg kutya volt, majd eccercsak szocializálódott, és olyan dolgokat is megcsinált, amiket azelőtt sohasem gondoltam volna róla. pl: helyedre....és akkor fogta magát, és elment a helyére, amit ő választott magának, a gardróbot. lábhoz....fogta magát és ott ment mellettem...ül, fekszik, állj meg az útnál...ezeket mind-mind végrehajtotta. de érdekes módon egyiket sem tanítottuk neki, azaz csak próbálkoztam, de láttam h esélytelen. kb 1-2 év alatt ilyen lett. nemtudom mi ütött belé :D
mostmár idős a kutya, 12 éves, és nagyon okos. még mindig vannak alap dolgok, mik kb ösztönösek benne, ezeket soha nemlehetett volna neki megtanítani, pl labdát, botot továbbra sem ad oda, de legalább már nem fut el. ha elakarok neki dobni vmit, akkor nem ugrik rám, hanem feszültem áll és figyel. ha leültetem akkor ül és figyel. ha lefektetem ül és figyel. szóval egészen pofás kis kutya lett belőle....sztem ne add fel :)
Két lehetőség van, vagy az elolvasottakat nem megfelelően alkalmazod (tekintve hogy elmélet és gyakorlat nem ugyanaz), vagy a kutya nem az átlagos abban a tekintetben, hogy nem könnyű eset. De valszeg mind a kettő fent áll.
Mivel láthatóan neked nincs elég képzettséged, hogy megneveld, a megoldás az, hogy szakemberhez fordulsz, pl egy kutyasuliban.
Köszönöm a válaszokat!
Persze, biztos, hogy rosszul csináltam én is valamit. De azt gondolom, hogy azért ez akkor is túlzás...
Muszáj lesz kutyasuliba vinni, a probléma úgy érzem túl nőtt az én hatáskörömön... :(
A kutyusnak nincs törzskönyve, a szüleinek van. Az apja vadászik, kiállításra jár. Amikor elhoztuk, már tudtuk, hogy ivartalaítani fogjuk, így nem kértünk törzskönyvet, mert azt hittem, nem olyan fontos ebben az esetben.
Amit figyeltem, az a szülők külleme és jelleme, viselkedése volt, továbbá a tartási körülmények. Minden megfelelő volt, így nem volt kétségem, hogy jó helyről hozzuk.
Legközelebb ragaszkodni fogok a törzskönyvhöz is, megbántam már, hogy nem kértünk.
De most őszintén van ennek jelentősége? Ha szaporító, akkor szaporító. Akkor sem foghatok egy böllérkést és nyúvaszhatom ki a kutyámat. Ő már az enyém, felelős vagyok érte. Ez egy probléma, ami meg kell oldani, és független attól, hogy minek minősítjük az eladót.
Én azt tanácsolom, ne mondjál le róla! A németjuhászunk ugyanilyen hebrencs volt és semmi sem úgy alakult vele, ahogy a könyvek szerint kellett volna. Pedig türelem és tapasztalat is megvolt hozzá. Elmúlt két éves, s ha nem is tökéletes, már rengeteget fejlődött. Pl. kölyökkorában agyonharapdált és bárhogy visítottam vagy fenyítettem, nem volt foganatja. Mindent játékként fogott fel. Mára sokat komolyodott, bár a K 9-ektől még igencsak messze van:)
Kutyás társaim is hasonlókat meséltek, az első év igazából nem mérvadó. Hacsak abban nem, hogy van még mit fejlődnöd vele, sajnos.
Remélem a legjobbakat és kíváncsian várom, hogy alakultak a dolgaitok!
van egy 11 hónapos kutyád ,amit félreneveltél . ez a lényeg :)
változtass a neveléseden !
tanulj-olvass : jan fennel,cessar millan,stb. vidd magaddal kutyasuliba , nem a kutyának kell ,hanem neked .
nem tanítani kell a kutyát( mert azt rosszul teszed) ,hanem megértetni vele,hogy te mit akarsz,és láss csodát megteszi amit kérsz, feltéve persze,hogy helyesen állsz hozzá !
falkavezérség lényege: a kutya akkor megy oda hozzád amikor azt te akarod !
saját példámból kiindulva íromezeket ,mert én is ugyan így jártam !
8 hónapos nagytestű kutyánk, felugrált,harapdált, szétrágott mindent,stb ,
elolvastuk pl: jan fennel könyvét,persze nem csak én,hanem az egész család, tanultunk,majd egy napon ,másként álltunk a kutyához,mind a 4-en !
1 héten belül alapjaiban változott, persze csak jó irányba !
kutyasuliba járunk, olvasgatunk, tanulgatunk,hogy könyebben megértessük magunkat vele.
3 hónap elteltével ,és tapasztalatával írom ezeket a sorokat.
és még egy fontos dolog : megfelelő mennyiségű mozgás,elsősorban futás javasolt,mert fáradtan sokkal jobban figyel és sokkal könnyebben tanul !
kaját is ,csak a séták,és futtatások után kap .
ki kell érdemelnie .
cessar millan módszer nem is rossz !!
Ha elérhető távolságban laksz,vidd el ide,a rehabilitáció-szocilizáció című ingyenes foglalkozásra:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!