Magatartásproblémás kutyus viselkedése változtatható?
Van egy másfél éves máltai selyemkutyánk.Sajnos a magatartásával komoly gondjaink vannak. A mai nap a következő történt:Elmentünk fürdeni, az alatt a 15 perc alatt telecsinálta a hálószobában az ágyat. Rákakilt, rápisilt, majd mint aki jól végezte dolgát bement a helyére és várta a szidást.
Ez nem szobatisztaság kérdése, mert van neki pelusa amire mindig rámegy kakilni és pisilni. Amiket tesz az bosszú, de nem értjük miért mert mindent megkap.
Röviden sorolom mi a bajom a viselkedésével:
Önző, nem lehet tőle enni és aludni sem, folyton ott van, a kajánál az arcunkba liheg, és táncol két lábon, tehát követelődzik.
Ha a macskával együtt kap kaját először megeszi a macskájét, kihányja a földre majd a sajátját kezdi enni.
Elvisszük sétálni nem hallgat a szóra, szabadon pedig nem engedhető mert elszalad. A nevére csak akkor hallgat ha érdeke van (kap valamit).
Bosszúból minden gazemberséget kieszel.
Kihordja és szétszorja a macskaszart, ha nincs macskaszar a sajátját keni szét a lakásban. A nappaliba és a hálóba is bosszuból rászarik az ágyra. Egyébként full szobatiszta, direkt teszi.
Volt hogy a laptopkábelt rágta el, volt hogy a kocsikulcsot lopta el, de párom mobiltelefonját is lehalászta az asztalrol és szétrágta, és akkor nem beszéltem a ridikülökről, amikről a köveket lerágta...és sorolhatnám. Tehát csak akkor hallgat a nevére ha akar...és mindent ugy csinál ahogy akar.
Ha rajta kivűl mással is foglalkozunk, mondjuk párommal egymással az kiváltja a bosszút belőle.
Mindössze három kilós másfél éves kutyáról van szó. Szeretem, de megkeseriti az életem, valamit tennem kell vele.
Köszönöm szépen a választ.
Őszinte leszek, szeretjük nagyon, de számomra a kutya szó jelentése egyenlő a hű társsal...ő minden csak nem hű társ. Amit tesz, azt nem tudatlanságból teszi hanem megfontoltan. Rendkivül okos, viszont azt szereti ha mindenki vele foglalkozik. Ha egy kis időre is "szem elől kerül" akkor indul a bosszúhadjárat.
Mi az ha nem bosszú hogy szándékosan rácsinál az ágyunkra amíg fürdünk. Tudatosan teszi amit tesz.Az eset után ágyneműhúzás és mosás, most fél órán belül kétszer kellett az egész lakást átporszívózni, mert amig mi az ágyban voltunk bement és kihordta a macskaalmot és szétszorta a lakásban.
Olyan mintha skizofrén lenne mert ha vendégek vannak nálunk akkor ő mindenki kedvence. Ül a kis helyén és remeg mint a nyárfalevél...idegenként azt gondolnám biztos verik...közben még a seggére sem lett ráverve...
Igen, változtatható neveléssel.
"Rákakilt, rápisilt, majd mint aki jól végezte dolgát bement a helyére és várta a szidást. Ez nem szobatisztaság kérdése, mert van neki pelusa amire mindig rámegy kakilni és pisilni."
Nem pelusozni kéne, hanem fogni és levinni a kutyát SÉTÁLNI, hogy KINT végezze a dolgát, NE A LAKÁSBAN. Pelenkával SOHA nem lesz szobatiszta.
"Amiket tesz az bosszú, de nem értjük miért mert mindent megkap."
Ahogy előttem is írták, a kutyák a jelenben élnek, nem kezd el ördögi terveken gondolkodni hogy hogyan tolhatna ki veled, mivel nem ember hanem egy ÁLLAT. Tehát ő nem fogja azt se fel hogy "jaj de jó nekem, 35 ezer forintos ágyikóm van" meg "áh igen, nekem mennyi játékom van, az összes kutya irigykedni fog, mert ez mind egy kisebb vagyonba került a simabőrű szolgáimnak".
Neki azt kéne megkapnia hogy a kedves gazdi ne kényeztesse el, hanem szabályokat állítson fel és vigye minél többet sétálni, játszani hagyni más kutyákkal.
"Önző, nem lehet tőle enni és aludni sem, folyton ott van, a kajánál az arcunkba liheg, és táncol két lábon, tehát követelődzik."
Szóval a kutya hibája az hogy TI engedtek a kunyerálásnak és TI engedtek meg mindent neki? Persze hogy ezt csinálja, nem hülye ő, csak kutya, tudja jól hogy egy kis piszkálás és ti úgyse tudtok nemet mondani annyira manipulálhatóak vagytok.
"Ha a macskával együtt kap kaját először megeszi a macskájét, kihányja a földre majd a sajátját kezdi enni."
És ti miért hagyjátok hogy megegye a macskakaját?
"Elvisszük sétálni nem hallgat a szóra, szabadon pedig nem engedhető mert elszalad. A nevére csak akkor hallgat ha érdeke van (kap valamit). "
Úgy sejtem hogy épp emiatt nincs is sokszor elengedve a pórázról, gondolom szerencsétlen örül hogy végre szabadul, aztán persze hogy nem megy vissza, hát hülye lenne visszamenni azért hogy megkösd.
"Kihordja és szétszorja a macskaszart..."
Mert UNATKOZIK! Sok benne a fölösleges ENERGIA amit így tud csak levezetni! Nincs semmilyen szabály az életében, kénye-kedve szerint azt csinál amit akar, mert titeket úgyis levesz a lábatokról a két szép szemével. Akkor miért fogadna szót?
Röviden és tömören: K U T Y A I S K O L A, de mint a szél.
Illetve kötelező olvasmány: Jan Fennel - Kutyapszichológia (netről letölthető)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!