Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Kuvasz területőrzése?

Kuvasz területőrzése?

Figyelt kérdés
Arra lennék kíváncsi, hogy pl egy kaukázusihoz képest mennyire erős benne a territoriális ösztön? Lehet, hogy nem világosan fogalmazok, tehát azt mondják, hogy pl egy kau hajlamos az egész utcát is a saját területének képzelni, stb. Kau, káj, stb fajtákhoz képest a kuvasz kb milyen területőrző? Ja és természetesen azok válasza érdekel, akik közvetlenül ismerik a fajtát.
2013. dec. 30. 22:59
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
Nemtudom, komondort még életemben nem láttam, így nincs összehasonlítási alapom. Viszont az ő termetük, külsejük már önmagában riasztó lehet, hát még ha határozottan odamorrantanak egyet... szerintem nincs az a betörő aki vállalná a kockázatot :D
2013. dec. 31. 00:07
 12/15 anonim ***** válasza:
100%
Nekem kuvaszom van,de ismerek személyesen kaukázusit is.Számomra a kuvasz az álomfajta,épp a fent leírtak miatt is-amilyen kedves,odaadó,hűséges társa a családnak s gazdájának,olyan kemény s elszánt,ha azok,vagy a portájának megvédéséről van szó.Minden tekintetben,küllemre,jellemre nekem ők az ideális kutyák,arról nem beszélve,hogy nemzeti kincsünk,büszke magyar fajtánk,melyet illene megőriznünk,óvnunk.Amit fent felvetettél,láttam rá példát én is:az utcánkban két kaukázusi juhászkutya lakott eddig,mindkettő kijár és kijárt,a fél utcát rettegésben tartva.Akárhogy toldozták-foltozták a kerítést,megkötötték a kutyát,stb,végül mindig kijött s bizony ha úgy volt,harapott is-egyszer az én kutyámat is úgy megrázta,mint a rongyot(nem a kuvit)ha nem sikerül odavágnom egy követ,meg is öli talán...Borzasztó erős bennük a területvédő ösztön de őszintén szólva,nekem már sok egy kicsit.Vadabb egy fokkal,mint a kuvasz s olyan,mintha a legtöbb példányuk nem igazán lenne tisztában vele,hogy meddig is tart a valódi territóriuma,szeretnek még akörül is tevékenykedni és keményen védeni.Ezzel szemben egy kuvasz tökéletesen tisztában van a határaival,az enyém nyitott kapunál sem menne ki soha(persze,ez nevelés kérdése is),ahogy kapun kívül kerül,egy hangja nincs,tudja,az már nem az övé.Egy kuvasz semmivel nem rosszabb területvédő,mint egy kau,viszont valamelyest kifinomultabb",ha érted,mire gondolok-és ezzel nem azt mondom,hogy nem véd maximális elszántsággal,ha kell,sőt.Én csak javasolni tudom a fajtát,feltéve,ha az igényeinek megfelelő körülményeket is tudod biztosítani-ha lehet,nagyobb kert vagy szabad tér,sok-sok szeretet,következetes,határozott,de nem durva nevelés és a lánc ill.hosszabb távú kennelbe zárás teljes mellőzése.Hatalmas szabadság-és területigényű kutyák,egy kuvasznál talán ez az első,amit szem előtt kell tartani.
2013. dec. 31. 00:30
 13/15 anonim ***** válasza:
100%
Én is azt vettem észre kutyás ismerősi körökben, hogy a kauk, kájok sokkal agyatlanabbul védenek, nem tudják pontosan hol a területük vége. Amit egyáltalán nem lehet nekik felróni, mert míg a kuvasznak és a komondornak konkrét területet, tanyát kellett védeni, addig a keleti társaik sokkal nagyobb, nem elhatárolt területekre voltak szánva. Én azt gondolom, hogy a mai magyarországi célokra sokkal inkább megfelel egy kuvasz vagy egy komondor, mint egy kau vagy káj. Nem vagyok róluk rossz véleménnyel, nagyon jók pl. egy erdélyi hatalmas eszténa védelmére.
2013. dec. 31. 07:37
 14/15 anonim ***** válasza:
100%
Ha a kuvasz tetszik, válaszd azt, nem fogsz csalódni benne, ha jó helyről veszed. Nyugodtabb mint a kau és bár valamivel kisebb, kemény területőrző. A komondor szintén tökéletes választás lenne, ők egy fokkal még nyugodtabbak, nem mozognak feleslegesen, csak ha gond van. Náluk már a hatalmas méretük sokszor elég riasztó hatású egy betolakodó számára.
2013. dec. 31. 10:46
 15/15 A kérdező kommentje:

Nagyon köszi a válaszokat, akkor megerősítettetek a döntésemben! Bár még várnom kell pár évet rá, de annál jobb lesz, addig tovább informálódok!

BUÉK!

2013. dec. 31. 14:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!