Kuvasz területőrzése?
Figyelt kérdés
Arra lennék kíváncsi, hogy pl egy kaukázusihoz képest mennyire erős benne a territoriális ösztön? Lehet, hogy nem világosan fogalmazok, tehát azt mondják, hogy pl egy kau hajlamos az egész utcát is a saját területének képzelni, stb. Kau, káj, stb fajtákhoz képest a kuvasz kb milyen területőrző? Ja és természetesen azok válasza érdekel, akik közvetlenül ismerik a fajtát.2013. dec. 30. 22:59
11/15 anonim válasza:
Nemtudom, komondort még életemben nem láttam, így nincs összehasonlítási alapom. Viszont az ő termetük, külsejük már önmagában riasztó lehet, hát még ha határozottan odamorrantanak egyet... szerintem nincs az a betörő aki vállalná a kockázatot :D
12/15 anonim válasza:
Nekem kuvaszom van,de ismerek személyesen kaukázusit is.Számomra a kuvasz az álomfajta,épp a fent leírtak miatt is-amilyen kedves,odaadó,hűséges társa a családnak s gazdájának,olyan kemény s elszánt,ha azok,vagy a portájának megvédéséről van szó.Minden tekintetben,küllemre,jellemre nekem ők az ideális kutyák,arról nem beszélve,hogy nemzeti kincsünk,büszke magyar fajtánk,melyet illene megőriznünk,óvnunk.Amit fent felvetettél,láttam rá példát én is:az utcánkban két kaukázusi juhászkutya lakott eddig,mindkettő kijár és kijárt,a fél utcát rettegésben tartva.Akárhogy toldozták-foltozták a kerítést,megkötötték a kutyát,stb,végül mindig kijött s bizony ha úgy volt,harapott is-egyszer az én kutyámat is úgy megrázta,mint a rongyot(nem a kuvit)ha nem sikerül odavágnom egy követ,meg is öli talán...Borzasztó erős bennük a területvédő ösztön de őszintén szólva,nekem már sok egy kicsit.Vadabb egy fokkal,mint a kuvasz s olyan,mintha a legtöbb példányuk nem igazán lenne tisztában vele,hogy meddig is tart a valódi territóriuma,szeretnek még akörül is tevékenykedni és keményen védeni.Ezzel szemben egy kuvasz tökéletesen tisztában van a határaival,az enyém nyitott kapunál sem menne ki soha(persze,ez nevelés kérdése is),ahogy kapun kívül kerül,egy hangja nincs,tudja,az már nem az övé.Egy kuvasz semmivel nem rosszabb területvédő,mint egy kau,viszont valamelyest kifinomultabb",ha érted,mire gondolok-és ezzel nem azt mondom,hogy nem véd maximális elszántsággal,ha kell,sőt.Én csak javasolni tudom a fajtát,feltéve,ha az igényeinek megfelelő körülményeket is tudod biztosítani-ha lehet,nagyobb kert vagy szabad tér,sok-sok szeretet,következetes,határozott,de nem durva nevelés és a lánc ill.hosszabb távú kennelbe zárás teljes mellőzése.Hatalmas szabadság-és területigényű kutyák,egy kuvasznál talán ez az első,amit szem előtt kell tartani.
13/15 anonim válasza:
Én is azt vettem észre kutyás ismerősi körökben, hogy a kauk, kájok sokkal agyatlanabbul védenek, nem tudják pontosan hol a területük vége. Amit egyáltalán nem lehet nekik felróni, mert míg a kuvasznak és a komondornak konkrét területet, tanyát kellett védeni, addig a keleti társaik sokkal nagyobb, nem elhatárolt területekre voltak szánva. Én azt gondolom, hogy a mai magyarországi célokra sokkal inkább megfelel egy kuvasz vagy egy komondor, mint egy kau vagy káj. Nem vagyok róluk rossz véleménnyel, nagyon jók pl. egy erdélyi hatalmas eszténa védelmére.
14/15 anonim válasza:
Ha a kuvasz tetszik, válaszd azt, nem fogsz csalódni benne, ha jó helyről veszed. Nyugodtabb mint a kau és bár valamivel kisebb, kemény területőrző. A komondor szintén tökéletes választás lenne, ők egy fokkal még nyugodtabbak, nem mozognak feleslegesen, csak ha gond van. Náluk már a hatalmas méretük sokszor elég riasztó hatású egy betolakodó számára.
15/15 A kérdező kommentje:
Nagyon köszi a válaszokat, akkor megerősítettetek a döntésemben! Bár még várnom kell pár évet rá, de annál jobb lesz, addig tovább informálódok!
BUÉK!
2013. dec. 31. 14:04
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!