Terelés mudival?
Két dolog a terelésről:
1. Egy jó ösztönű kutya pontosan tudja, hogy merre kell mennie. Az én mudijaim is ösztönből kerítenek, tudják, hogy a nyájat felém hajtsák stb. Amit meg kell tanulnia, azok a vezényszavak (tehát, ha ilyet mondasz neki, hogy bal, akkor balra hajtson), meg hogy a nehezebb eseteket hogy kell megoldani. De hidd el, hogy ő már most többet tud a dologról, mint te. :)
2. A birka élőlény. A mudi pedig nem border: a mudi csipked. Attól függően, milyen a kutyád, lehet, hogy nagyon csipked. Csak jól kézben tartott, behívható kutyával humánus dolog birkázni.
Én még csak pár órát voltam, szóval max. a legelejéről tudnék tanácsot adni. Viszont lehet, hogy vannak fenn youtubon használható videók, bár nem hiszem.
1.: az tök jó, nekem az egyik kutyám sajnos nagyon csípi a birkát (neki semmi nem lehet elég gyors), ezért folyamatosan tiltani kell.
Jut eszembe:
Egy igazán erős ösztönű kutyánál a terelés csupa engedés-tiltás. Engedés-tiltás. Nekem az egyik kutyám ilyen, a másik kevésbé vehemens, ő is tudja, mit kell tenni, de őt inkább biztatni kell. Azt pedig csak te tudod, a te kutyád milyen.
Én eddig 3 helyen voltam terelni.
Tordason az oktató azt mondta, hogy jó, mert tud keríteni, és tudja, hogy felém kell hajtani a birkát.
Vasadon alapból úgy gyakoroltunk, hogy voltak a birkák, én voltam a fejüknél, a kutya a seggüknél (bár azok betanított birkák, alapból felém mentek).
Pomázon van a direkt magyar fajtás oktatás, ott is voltunk egyszer (mindent kipróbáltunk xD), és ott mintha tényleg úgy lett volna, hogy a profibbak úgy mentek, hogy a birkák elöl, mögöttük meg a gazdi a kutyával.
A lényeg a lényeg, hogy a kutya tudni fogja, mit kell csinálni, a baj az, hogy az ember nem tudja segítség nélkül megtanulni, neki mit és hogyan kéne csinálnia.
Általában a magyar fajták hajtani szoktak, de megtanulhatják a kerítést is. Persze azt ne várd tőlük, hogy majd tökéletes, hatalmas körökben fognak rohangálni és kúszni-feküdni-szemmel verni mint a borderek. Illetve lehet olyan egyed is, aki alapból kerít, de mondom nem lehet és nem is kell azt várni tőle mint a bordertól.
Én Vasadra jártam. Nekem nem szabták meg hogy csináljam, a lényeg az volt, hogy a kutya csinálja.
Vannak külön magyar stílusos és nem magyar stílusos versenyek, tahát biztos, hogy ez két különböző módszer.
Tőled függ, hogy mit szeretnél meg persze, hogy mit csinál a kutya. Vannak akik azt mondják, hogy igenis tartsuk meg a fajta jellegét. Van aki meg azt akarja, hogy minnél borderesebb, versenyközpontúbb legyen a mudi (nem csak terelésben, méretben is meg minden).
Ami fontos lenne, hogy a kutyád szófogadó legyen, mert ha nem az és elengeded a birkák az mindenkinek csak rossz lesz és nem fog megtanulni semmit. Illetve a legtöbb kutya tud olyan parancsokat, mint hogy menjen tovább vagy álljon meg, és általában ilyenkor nagyon jól reagálnak a testbeszédre is. Pl ha kerít és elindulsz balra a birka felé, akkor általában a kutya is elfog menni balra az ő oldalán. Ha meg hajt, akkor kézjelekkel lehet küldeni. Legalábbis nekünk bevált.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!