Hogyan tanítsam meg a kutyámmal, hogy megértse, amit neki adtam ételt, nem akarom vissza venni?
A probléma is összetettebb. Gondolom, mikor befogadtad, sajnáltad őt, előbb szeretetet adtál, csak aztán jöttek a szabályok. Ez az ételféltést vagy elindította vagy tovább fokozta.
Amit most cselekedsz, nem jó. Nem szabad neki engedni ezt a viselkedést, korrigálni kell, nem figyelmen kívül hagyni. Ne engedd, hogy összeszedjen bármit is, a kaja az etetéskor van csak, az, amit te a táljába adsz, nem az, amit ő talál. Az étel tőled jön, te akármikor elveheted, pont ezt kell megmutatni neki.
Emellett persze tekintélyt kéne építeni, szabályokat bevezetni, hogy ne gondolja, hogy ő bevédheti tőled az ételét.
Ez lehet, hogy valóban összetett probléma, de lehet, hogy egyszerű. Lehet érdemes lenne egy kiképzővel megnézetni, hogy melyik eset.
Én is szoktam a kutyáimnak rágcsálásra száraz kiflit adni, az nem a kajáltatás része (arra valóban van 10 percük, hogy megegyék).
Én a következőt próbálnám meg:
Ott van valahol a kiflivel. Megpróbálnám kicserélni vele azt a kiflit labdára vagy kajára. Mikor megtörtént a csere, visszaadnám a kiflit is, és ezt eljátszanám vele párszor.
Másik ötlet - ezt akkor tudod alkalmazni, ha tápot kap kajának:
Van egy eszköz, amit prey dummy-nak hívnak, ilyen: [link]
Ebbe töltöd a kutya napi táp adagját, mást nem adsz neki (kiflit se). A kajáját a nap folyamán kapja meg úgy, hogy kidobod neki a dummy-t. Először megpróbálja maga kiszedni belőle a kaját, de úgyse fog sikerülni, ezért egy idő után valószínűleg segítséget kér tőled. Ekkor kinyitod neki a dummyt, és ehet belőle. Ha a tápszemeket kiszórja, akkor kapkodd fel előle, hogy tanulja meg, hogy a dummyból eszünk. Ez egy nagyon jó eszköz az apportozás gyakorlására, a kutya-gazda kapcsolat fejlesztésére és az étel bevédésének megszüntetésére, mivel a kutyának meg kell osztania veled a "zsákmányt", hogy ehessen belőle.
Köszönöm a válaszokat :-)
Egyébként nem reménytelen eset. Ahhoz nem nyúl ami nem az övé, kerti sütögetésnél sem spekulál azon, hogy lopjon, pedig elérné. Vagy pl. ülök és a térdemre teszem a falatot, nem akarja elvenni, bár nézegeti, tudja, hogy neki szánom, de csak a kezemből veszi el ha adom neki, azt is nagyon szépen. Jutalomfalatért szépen leül és kéri, mindemellett behívható, nem megy ki az utcára akkor sem ha nyitva a kapu, szóval a kötődés kialakult már. Folyton mellettem vannak, egész nap kísérgetnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!