Hogyan hívjam vissza a kutyámat?
Sziasztok!
Van egy 7 hónapos amstaff szukám, akivel semmi problémám nincsen a visszahívásán kívül. Nagyon okos, jól nevelt, szófogadó kutya, itthon nincs vele semmi gond, egyáltalán nem agresszív, nem rombol, okosan viselkedik. Pórázon is szépen sétál, a lábam mellett jön mindig. Ki szoktam vinni egy hozzánk közel eső rétre, ahol el szoktam engedni, de olyankor mintha nem is ugyanaz a kutya lenne. Futkározik, játszik, bolondozik, de mikor visszaakarom hívni, csak rám néz és elrohan. Ezért csak jutalomfalattal tudom őt visszahívni, de ezt egyáltalán nem tartom jó megoldásnak. Ha zárt helyen vagyunk, nincs probléma a visszahívással sem, csak olyankor, ha teljesen szabadon van. A másik probléma az, hogy ilyenkor, ha el van engedve, nem észlelek időben egy másik kutyát/embert, vagy hirtelen bukkan elő valahonnan, nem tudom visszahívni a kutyámat, mert mint az őrült, odarohan még az idegenekhez is és barátkozni akar. A barátkozással nem is lenne gond, csak ezt nagyon sokan nem szeretik, vagy más kutyák agresszívak lehetnek vele szemben. Volt, aki azt mondta, hogy ez a korának tudható be, de szerintem még most kéne megtanulnia, hogy ha szabadon van akkor is engedelmeskedjen, mert ez a rossz viselkedés teljesen be fog rögzülni neki, és ezt nem szeretném.
Hogyan érhetném el azt nála, hogy akármit lát, akármennyire is elkalandozik vissza tudjam őt hívni magamhoz (és nem jutalomfalattal)?
Légyszi tényleg csak a segítő szándékúak válaszoljanak, rosszmájú, becsmérlő válaszokra nem vagyok kíváncsi! Előre is köszönöm!
Erről a saját esetem jut eszembe. Akkor nem figyelt rám a kutyám elengedéskor, ha erre figyeltem: úristen, hogy rohangál, biztos nem tudom visszahívni majd... és lőn.
Az a normális ha a kutya rohangál, ami kissé eszetlennek tűnhet, de az teljesen mellékes. Egyszerűen hidd el, hogy ha a hátán pörög, akkor is visszahívható, és ugyanolyan figyelemmel van irántad mint egyébként. Te vagy az első.
Meglehetősen egyszerű válasz, és lehet semmit nem segít. :D Csak gondoltam leírom, én hogy voltam vele. Ártani nem árthat. Mindenesetre, ha pórázon van,és érzed hogy te vezetsz, ugyanezt a "kontrollt" nyugodtan érezheted akkor is, mikor szabadon van. Nálam ez segített, persze hibák becsúsztak. Egy két kellemetlen eset kellett ahhoz, hogy a kutyám mostmár nem rohan el máshoz, illetve csak akkor, ha "rábólintok".
Én hagytam hibázni a kutyámat, nem akartam mindentől megvédeni. És így is megtanulta, meglepően hamar hogy ha tiltom, annak oka van.
Nekem valahogy nem volt szimpatikus ez a flakondobálás, amit mások alkalmaznak, ettől persze még lehet jó.
Amúgy ez nem igaz, amit előzőleg írsz, kérdező. Jutalomfalat nem arra van, hogy azzal tömjük a kutyát. Hanem, hogy egy kívánt cselekvést sokszor elismételtessünk vele.
Ehhez társulnak a szavak pl "gyere vissza". Relatíve, egy két hónap sok idő, de ennyi idő alatt már elhagyható a jutalomfalat, és szóhoz társított cselekvés pozitívan rögzül.
Éjszakai műszak után vagyok, de remélem érthetően fogalmaztam.
Még egy kis kiegészítés a jutalomfalathoz: ne azt várd tőle, hogy "azzal csalogasd vissza a kutyát". Ebből a szempontból a jutalomfalat teljesen mellékes.
Mert ez így néz ki: elrohan a kutya valami érdekes után. Te belobogtatod neki a kaját. Ha a meglátott dolog mégsem érdekesebb, mint a kaja, akkor "visszamegy". De ugye nem ez a cél? :)
Hanem, hogy legyen egy "közös nyelv" amivel te a távolból korrigálod, és ami számára egyértelmű jelentéssel bír. :D
Amúgy pont ezért sétáltatok többnyire zsebre tett pórázzal, hogy folyamatosan meglegyen a kommunikáció, kapcsolat köztünk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!