Lehet testi, lelki baja a kiskutyámnak ha 8 hetes kora előtt elozom a szüleitől?
Igen, van olyan is, magam is tudok hasonló esetről. Hozzáteszem, van is valami gond a kutyával, ami bár nem ütközött ki, mert nagyon jó kezekben van, de szenved vele a gazdája rendesen, nem véletlenül püfölték a többiek...
De épp ez az, hogy ha 8 hetesen jön ki az alomból, és a gazdi betartja az állatorvosi tanácsokat, akkor 2-3 hetet él burokban, míg ha 6 hetesen, akkor 4-5 hetet. Azt hiszem nem mindegy...
Az én kutyám is 6 hetesen került hozzám. 7 éves, és terápiás kutyakánt dolgozik, tökéletesen egészséges.
Ettől nem lesz egy kutya problémás, sem beteges. Attól lesz problémás, ha nem nevelik, és nem szocializálják megfelelően. De tény, hogy abban a 2 hétben nagyon sok fontos dolgot tanul el az anyjától, és a többi kölyöktől.
Tehát ha teheted a saját érdekedben (is) próbáld 8-9 hetes kora után elhozni.
ma 22:56
Akkor ehhez tegyük hozzá, nagyon nem mindegy, hogy az alom az anyjával marad-e, vagy szépen leválasztják őket, hogy ne rágják az anyjuk emlőit . 6 hét után már az anyakutya sem tartózkodik állandóan a kölykökkel. Azok mindig szopni akarnak, az anyakutya meg már apaszt. Szóval az anyjától tanulnak sem egész napos dolog. Legtöbbet már, főleg a nagytestűek, magukban vannak.
Csak a kölykök.
Igazán érdekel, hogy az itt írogatókból hányan neveltek már fel almot? Kinek , milyen fajtájú kutyával volt alma?
Almot még nem neveltem, azt viszont tudom, hogy a legtöbb gazdi max kivesz 1 hét szabit, de amúgy dolgozik, tehát a kutyának jut a nap 24 órájából maximum 7. Nyilván ez a 7 sem arról szól, hogy folyamatos interakcióban van a kutyával. Míg az alomban, még ha az anya már csak időnként jár be akkor is, folyamatosan interakcióban van másokkal. És mivel épp ez a legszivacsabb korszak, én nem hinném, hogy mindegy, hogy 24 órát "foglalkoznak" vele, vagy 7-et. És akkor a 7-tel még nagyon optimista voltam. Ha ehhez a 7-hez még hozzád teszed azt is, hogy ilyenkor is egy-két emberrel egy lakásban van, akkor nem lehet a két ügyet összehasonlítani. Igen, anyának már fájnak az emlői. Ezért anya először csak finoman, aztán egyre komolyabban adja tudtukra, hogy nem szabad már piszkálni őt.
Ismerek olyan kutyát is, aki egy késői pároztatásból egyetlen kölyökként született. Vért izzadt a gazdája, mire a kutyánál sikerült belőni a határokat. Most már idős kutya, az egész életében aktívan járt kutyás közösségbe, de még most sem teljesen felhőtlen a viszonya kutyákkal.
Igen, vannak eltérő esetek, és lehetnek olyan célok, amikor nem árt a korábbi elválasztás, de az tény, hogy egy egyszerű gazdinak könnyebb dolga van egy olyan kutyával, akit 8 hetesen, vagy annál kicsivel később választottak el.
Én is azért hagytam +2 hétig az alomban az én kutyámat, mert nem akartam, hogy két hetet a lakásban üljünk ketten a két oltásával, inkább kivártam míg megkapja a harmadikat, és nyugodtan mehetünk kutyák közé.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!