Az alábbi szűrések pontosan mit takarnak?
HD - ez tudom, h a csípő
ED - könyök?
Hearth - szív (ezt UH-val vagy EKG-val, vagy hogyan nézik?)
Patellas - gondolom a térd
Az alábbi 3-at egyáltalán nem tudom :)
PRA/CERF -
KCS/CERF -
PLL/CERF -
ED: igen, könyökizületi diszplázia
A szívet inkább EKG-val szokták nézni, de ha gyanús valamilyen betegségre, ami a szív alakjának megváltozásával jár, vagy a billentyűk rendellenességeivel kapcsolatos, akkor UH-gal is.
Patella: igen, térdkalács
PRA: progresszív retina atrófia
KCS: száraz szembetegség
PLL: elsődleges (szem)lencse luxáció
Köszönöm :)
És az utolsó 3 szem probléma milyen betegséget okozhat?
A PRA-tól fokozatosan megvakul. Igazából jelenleg nincs rá gyógymód. A megelőzés az egyetlen, vagyis nem tenyészteni a PRA-val érintett egyedeket.
A KCS az karban tartható, de élete végéig minden nap kezelni kell a szemét. A betegség során nem termelődik megfelelő mennyiségű könny, és ezért száraz a kutya szeme, erősen váladékozik, pigmentálódhat.
A PLL-nél létezik műtét, de az borzalmasan drága, protézist be lehet ültetni a szembe, de Magyarországon szerintem 2, vagy maximum 3 helyen végzik el. Elmozdul a szemlencse, irritálja a szem többi belső részét, de a tünetek sok mindentől függenek, főleg attól, hogy merre mozdul el a lencse, mennyi ideig marad kezeletlenül az elváltozás. De súlyos következményekkel kell számolni.
Köszönöm!
Ezek tényleg komoly betegségek :(
A PRA szűréshez kell vmilyen speciális berendezés vagy azt hogyan szűrik?
Okés, köszönöm!
Utána járok akkor, hogy felénk melyik dokinál van ilyen berendezés. Szerintem ezt a szűrést még megcsináltatom neki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!