Mit takar az MDR1?
skótjuhász vásárlása előtt állok. kinézte az elképzeléseimnek megfelelő típust tenyésztő kennelt, viszont a szuka szűréseit megnézve a HCSC oldalán megláttam, hogy a szuka érintett a betegségben, amelyik kutyától pedig előtte voltak kölykei, az pedig hordozó volt (bár ez engem nem érint).
mit takar ez a betegség? attól függetlenül, hogy az anya érintett, érdemes lenne innen kutyát venni?
bár nem értek hozzá, de utánanéztem és ezt találtam: [link]
szerintem ez az lehet hogy allergiás bizonyos gyógyszerek összetevőjére, illetve vakcinára, de javítsatok ki ha tévednék
Az MDR1 egy gyógyszerérzékenység, vagyis nem egy betegségről van szó, ebben nem fog se megvakulni se lebénulni a kutya. Azt jelenti, hogy az ivermectinre érzékeny a kutya, amit amúgy semmilyen kutyának nem lenne szabad adni(állatorvostól hallottam), mert alapvetően emberek számára készült hatóanyag és egyébként is elég ritkán használt(főleg a nálunk szinte soha elő nem forduló szívféreg ellen).
A skót juhász fajtában annak is örülni kell, ha valaki szűret és érdekli a kutyák egészsége, sajnos nagyon ritka az ilyen tenyésztő. Én előbb megnézném a szülők idegrendszerét, testfelépítését, DM, szem és diszplázia szűrését, mert ezek sokkal lényegesebbek, mint az MDR1. Egyébként kérdezz rá a tenyésztőnél, hogy a következő alomban az apának milyen az MDR1 szűrési eredménye, mivel ez egy egygénes, domináns-recesszív öröklődésmenetet mutató tényező, így ha az egyik szülő mentes, akkor egyik kölyök sem lesz gyógyszerérzékeny mindegy mi a szuka szűrése.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!