Hogy lehet nagytestű felnőtt kutyát leszoktatni a póráz húzásáról?
Leginkább megelőzéssel.
Legalább otthon el kell érni a nyugodt, követő magatartást, és az már egyszerűbb a séta során fenntartani, mint ott kialakítani.
Ha sikerül úgy elindulni, hogy mögötted van, akkor figyelj az apró részletekre, mikor kezd el másra figyelni, mikor kalandozik el, mikor kezd fókuszálni valamire, felderíteni, stb.
Ami előidézi a húzást, azt kell megszüntetni, már akkor fegyelmezni kell.
Ha rögtön az elején elkapod, úgy gyengébb fegyelmezés is elég, és úgy egyszerűbb.
Pü ment!
azt is meg kell tanulni, hogy hogyan kell használni, mert nem mindegy:)
egyébként a legegyszerűbb úgy, hogy kijelölsz egy képzeletbeli vonalat, amin túl nem mehet a kutya, és amint túlmenne, megfordulsz még mielőtt feszülne a póráz. Ha kell, 5 méterenként fordulsz vele és fél óráig csinálod, előbb utóbb rá fog jutni, hogy azzal, hogy rángat nem jut előrébb, mert úgyis megfordultok.
Nem feltétlen kell fojtó póráz. Nálunk elég annyi, ha a nyakörvet teljesen felhúzom a kutya nyakán, a legmagasabb pontra. Séta közben így könnyebb tartani a kutyát magad mellett, rövid pórázon.
Vagy csinálhatod azt, hogy amint eléd ér, megfordulsz. Mi sokszor, az első 10-15 percben csak egy nagyon kis területen csámborgunk, van hogy csak egy helyben állunk míg a kutyám lenyugszik. Akkor indulok el valahová, ha beáll követő - szimatoló helyzetbe.
Szerintem a fojtó is erőszak, csak passzív formában. Ennél időigényesebb kitapasztalni, hogyan legyél olyan, hogy pórázon úgy jöjjön melletted a kutya, mintha a póráz ott sem lenne.
Próbáld meg úgy, hogy ne a pórázra "koncentrálj" hogy húzza e vagy sem, hanem a kutyára, a mozgására. És a saját mozgásodra. A póráz csak egy "eszköz" de teljesen mellékes a kutya sétáltatása szempontjából - Jobb esetben.
Mielőtt megelőzne már fordulj meg, legyél végig nyugis, elvégre úgyis az lesz amit te akarsz, csak idő kérdése.
Sokat kell gyakorolni az biztos, de megéri dolgozni ezzel. Nagyon felemelő érzés érezni a kutyát magad mellett, ahogy haladtok mindenféle helyzeten át nyugodtan, mint egy kis csapat.
Nálam az is beválik, ha épp nem vagyok toppon, hogy elképzelem, milyen viselkedést várnék a kutyámtól. És elkezdem felé azt mutatni. Előbb utóbb, át fogja venni.
Ha feszülsz a póráz másik végén, akkor pedig ő is feszülni fog. Így leírva egyszerű, megvalósítás más kérdés.
Csak azt írtam le, én hogyan csinálom, ne kössön belém senki, mert nálam működik :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!