Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Kék dobermann? Megéri megvenni?

Kék dobermann? Megéri megvenni?

Figyelt kérdés
Évek óta szeretnék dobermannt, most már felnőtt fejjel és megfelelő anyagi háttérrel és szabadidővel rendelkezve tavasszal bele merek vágni. Már nem tudom mit kerestem, de egy apróhirdetéses oldalon feltünt egy "tenyésztő" hirdetése, aki kék dobermann kölyköket árul. Lényegében nekem nem kiállítási célokra kellene, inkább munkára. (örző-védő) Nem tudom, hogy ezek mennyire alkalmasak bármire is, hiszen nem elfogadott színváltozat, ami elég nagy rizikóval jár. Teljesít úgy, mint a másik két szín? Valakinek van ilyen kutyája? Vagy egyáltalán, mik a tapasztalatotok a kék dobermannal kapcsolatban?

2013. okt. 19. 18:49
1 2 3 4
 11/32 A kérdező kommentje:
Mindenkinek zöld kezet nyomtam. Köszönöm a válaszokat!
2013. okt. 19. 19:24
 12/32 anonim ***** válasza:
100%
a kék szín egy higult változata a feketének (nagyon sok fajtában jelen van)Nem jár egészségügyi kockázatokkal de egy időben a németek nagyon neki mentek ezeknek a higult színeknek (pl a merle is)Pl több fajában be volt tiltva a merle/kék kutyák tenyésztése hiába voltak ezek elfogadott színek, aztán a németek észhez tértek és ami nem saját fajtájuk volt ott visszavettek magukból bár addigra a kár jóvátehetetlen volt... rengeteg merle/kék kutyát eladtak külföldre vagy "eltüntettek" a tenyésztők és kezdhették újra a tenyésztést
2013. okt. 19. 20:38
 13/32 A kérdező kommentje:
Köszönöm! Egyre több érdekességet tudok meg erről a színváltozatról. Ezzel egy időben fokozatosan de szimpatikussá vált a "rút kiskacsa" is. :)
2013. okt. 19. 20:48
 14/32 anonim ***** válasza:
100%
a régi vonalakból még simán előjöhet a kék szin, sőt még az Izabella is. és nemcsak szaporitóknál, hanem rendes nagy tenyésztőknél is. Igen valóban érzékenyebb, igy hajlamosabb a bőrbetegségekre. A dobi fenntartása, főleg ha sport célra keresel, nem olcsó mulatság. ott az izmokat, már kiskortól fel kell épiteni, az izületek védelmére nagy gondot forditani, hogy a későbbi már célirányos képzésnél ne sérüljön a kutya. A kéknél még bejönnek a képbe a szőrregeneráló szerek is, és mint tudjuk, ha kutyás cuccról van szó, az eladók nem szivbajosak az árakkal kapcsolatban. Az alkalmasság pedig teljesen egyedfüggő, hisz maga a fajta ugyanaz. Küld el nekem p.ü.ben a hirdetést, hátha tudok segiteni.
2013. okt. 19. 20:53
 15/32 anonim ***** válasza:
100%
Viszont azt is tudnod kell, hogy ha komolyan akarsz sportkutyázni, ahhoz kell a törzskönyv is, és kék szinű kiskutya nem kaphat.
2013. okt. 19. 20:55
 16/32 A kérdező kommentje:

Tudom, hogy nem két fillér a fentartás. Nem akarok tescos sz.rt venni neki, a táplálék minőségét nagyon fontosnak tartom. Ha arra és az esetleges állatorvosi költségekre nem lenne keretem el se gondolkoznék kutya vásárlásán.

Máskor úgy mondták, hogy nem kötelező a törzskönyv versenyekre. Egyik ismerősömnek is keverék kutyája van, akivel sportol.

2013. okt. 19. 21:00
 17/32 anonim ***** válasza:
100%
Most nem kifejezetten a tápról beszélek, de kell a hús is, és az izületvédők elég drágák. Jó nyilván tisztában vagy az árakkal. nem kell törzskönyv, itthoni kisebb versenyekre, de most képzeld el, ha olyan a kutya, és te is ügyes vagy, nem tudsz vele kvalifikálni mondjuk egy VB-re. Komolyabb szinteken kérik a papirt.
2013. okt. 19. 21:04
 18/32 anonim ***** válasza:
100%
csak az FCI komoly versenyein kérik a tk-t, a kisebb versenyeken nem szokták
2013. okt. 19. 21:04
 19/32 A kérdező kommentje:
Hát szerintem a legnagyobb baj az legyen hogy a komolyabb versenyekre nem tudok kijutni. A legfontosabb a kutya számára a hasznosan eltöltött idő, ami lefárasztja fizikailag és szellemileg is. Az pedig hogy komoly verseny e, szerintem őt nem érdekli. Engem meg az tesz boldoggá, hogy elégedett legyen és azt "csinálhatja" amit szeret. Azt hiszem az a legfontosabb ennél a fajtánál, hogy a gazdájával dolgozhasson. :)
2013. okt. 19. 21:32
 20/32 anonim ***** válasza:
63%
Mi ez a butaság, hogy a kék színű kutya nem kaphat törzskönyvet? Igazi tenyésztő minden kiskutyáját letörzskönyvezi, ha véletlenül hibás szín születik azt is! Az egyetlen különbség, hogy TENYÉSZTENI nem lehet vele. Nekem is színhibás kutyám van-igaz nem dobermann- de ugyanolyan törzskönyve van mint a többinek, csak nem tenyészthető. Ha valaki azt mondja, hogy nem törzskönyvezte le őket a színük miatt, akkor az csak szaporító, és olyantól meg semmilyen kutyát nem vennék. A dobermann különösen rizikós fajta, nem érdemes kockáztatni az óccsóbbat, csak mert te nem akarsz vele kiállítani.
2013. okt. 20. 00:33
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!