Kutyát táskában bkvn?
Én nyáron ölben, télen táskában hordom a kutyámat már több éve. Egyszer sem kötöttek belém, mert egyrészt táskában tényleg szabályosan utazhat ingyen a kutya, másrészt már az összes metróellenőr ismer minket, mindig megállok simiztetni:)
Egyszer viszont pórázzal, lábon jött a kutyus, mert fájt a csuklóm és nem akartam le-föl venni, akkor mondta az ellenőr, hogy onnan befele, a lépcsőn és a peronnál is a kezemben legyen a kutya, másképp nem minősül kézben szállított ölebnek, és jegyet kell vegyek neki. Így hát fölvettem inkább.
Szóval minden gond nélkül viheted ingyen a kutyust, táskában, boxban, ölben, a lényeg az hogy ne foglaljatok több ülőhelyet, mint amennyit te magad foglalnál.
(még valami olyan szabály is van, hogy perononként csak 1 kutya várhat a metróra felszállásra, és metrókocsinként is csak 1 kutya utazhat, a verekedés elkerüléséért, de ezt senki nincs, aki betartassa. a lényeg hogy jólnevelt legyen a kutyád, ne balhézzon:) )
Köszi- köszi, hogy megosztottad a tapasztalataid!! :-)
Egyébként én utaztam évekig rendszeresen kutyával régebben BKVn, soha nem kérték a jegyét, nekem volt, a kutyára abszolút pozitivan reagáltak, de nem tudtam manapság mi a szokás. De ezek szerint kutya miatt ritkán balhéznak.
Velem csak egyszer fordult elő, hogy a gyűjtőtömbből nem téptem ki a használt jegyet és a metro félhomályában nem vettem észre, hogy amit a kutyáknak lukasztottam, azt már egyszer a villamos automatája lepecsételte. Persze az ellenőr azonnal kibökte és 12 ezer forintomba került.
Persze mindenki azt csinál, amit akar, csak ne sírás legyen a vége, meg a szemét ellenőr.
"Élő állat a kézipoggyász méretét meg nem haladó, állatok szállítására alkalmas zárt
szállítóeszközben díjmentesen szállítható, amely biztosítja, hogy az élő állat az utazás során
nem szabadul ki, illetve az utasok ruházata, poggyásza vagy a jármű nem szennyeződik be.
Az előző bekezdésben foglaltaktól eltérően (ha az utas nem kézipoggyásznak megfelelő
szállítóeszközben szállítja) a kutya zárt szállítóeszköz nélkül, szájkosárral és pórázon vezetve
szállítható.
Az utasnak rendelkeznie kell a kutya oltási bizonyítványával és kérésre azt a szolgálatban
lévő személyzetnek fel kell mutatnia.
!!!!!!!!!!!!!!
A kutya utaztatásának viteldíja azonos az adott távolságra érvényes teljes árú menetdíj árával,
a hév vonalain a vonaljegy, gyűjtőjegy, átszállójegy a vonal teljes hosszára érvényes. !!!!!!!!!!
Ebből nekem az jön le, hogy zárt eszközben is jegyköteles a kutya...tehát élő állat zárt cuccban ingyenes, de a kutya mégis fizetésköteles...de nem tuti, viszont így értem.
Kutyaszállításra 24 órás jegy, 72 órás jegy és hetijegy is használható. A kutya részére teljes
árú havibérlet váltható. A bérletszelvényt általános bérletigazolványban kell használni, az
arckép helyén " EB " felirattal, az általános bérletekre vonatkozó szabályok szerint. A
rendőrségi szolgálati kutya és a megkülönböztető jelzéssel megjelölt segítő kutya
(mozgáskorlátozottakat segítő, hangot jelző, rohamjelző, személyi segítő és vakvezető kutya)
utaztatása díjtalan.
Kutya a járművek ülésén nem, csak a járművek peronján szállítható, egy utas pedig csak egy
kutyát szállíthat. Ennek figyelembe vételével (ha több utas is szállít kutyát) egy járművön
(kocsinként) több kutya is szállítható, de perononként legfeljebb egy. Minden esetben a kutyát
szállító utas(ok) felel(nek) azért, hogy az állatok egymást, illetve a többi utast ne zavarják
vagy veszélyeztessék, a járműben kárt ne okozzanak. "
Szabályzat ide vagy oda, ülésre NEM rakok kutyát...mert csak hullik a szőre és főleg ezekre a modernebb buszokra már textillel borított üléseket raktak, könnyen megtapad a szőr...ergó a köv. odaülő ember sejhaja is szőrös lesz...
"Élő állat a kézipoggyász méretét meg nem haladó, állatok szállítására alkalmas zárt
szállítóeszközben díjmentesen szállítható"
Azaz, kis testű (poggyászméretű) kutya vagy más élő állat, táskában / boxban, ahonnan nem szökik ki összetapicskolni a melletted ülő fehérkabátos nőt, ingyen utazhat.
"Az előző bekezdésben foglaltaktól eltérően (ha az utas nem kézipoggyásznak megfelelő szállítóeszközben szállítja) a kutya zárt szállítóeszköz nélkül, szájkosárral és pórázon vezetve szállítható."
Azaz, nem táskában hordott öleb, vagy olyan kutya, amit méreténél fogva nem lehet táskában vagy hordozóban szállítani, jegyköteles, és kell rá a szájkosár, póráz, oltási kiskönyv.
Ez egészül ki a gyakorlatban az ölben vitt kistestűvel, ami szintén díjmentes, de ezt már a szabályzatban nem találom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!