Milyen fajta kutyákkal oldanátok meg birkák őrzését és terelését? Lehetőleg mindkettőt tudnia kellene, vagy inkább érdemesebb két külön fajta kutyára bízni a két feladatot?
Akik őrzik azok általában nem terelnek!
Én a Mudit és a Kuvaszt ajánlom! Magyarok vagyunk, vannak erre tökéletes kutyáink! Régen ezek a kutyák tökéletesen összedolgoztak. Pl éjszaka a mudi figyelt és jelzett a kuvasznak ha be kelett vetnie magát. Természetesen ptt a puli meg a pumi és a komondor is. Tudtommal és tapasztaltom szerint a puliban ma már elég kevéssé van terekő ösztön. Amikor ösztönpróbán voltunk, egy sem ment át. Illetve nekem az a két fajta tetszik amit írtam. :)
El kell különíteni a juhászkutyákat és a pásztorkutyákat. A juhászkutyák kisebb, könnyebb testfelépítésű állatok, amelyeket a nyáj terelésére (elsődlegesen) tenyésztettek ki. Ilyen a németjuhász, a border collie, vagy akár a mi mudink, pulink, pumink. A pásztorkutyák nem terelik a nyájat, "csak" kísérik, kísérték az állatokat az egyik helyről át a másikra és ellátták, ellátják azok védelmét. Ilyen fajták a kuvasz, komondor, kangal, középázsiai, kaukázusi.
Érdemes szerintem két kutyát venni. Egy kisebbet, amelyik terelni, hajtja, legelteti őket és egy nagy méretűt (pásztorkutyát), amelyik megvédi őket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!