Az amerikai staffordshire terrier kutyatartók, miért vannak annyira "elszállva" e fajtától?
Igazából az olyan válaszok nem érdekelnek, hogy: "Nekem ilyen kutyám van, és nem vagyok tőle "elszállva" /mert persze mindenki ezt mondja/ (?)
Rengetegszer hallom, hogy le pitbullozzák' ez így szét szed, úgy szét szed, ennél a kutyafajtánál nincs erősebb', így szétszedi a kutyád. Az amerikai staffordshire bull terriernél erősebb, megöli ezt, szétszedi az angol bullterrier-ed. Ilyen kemény kutya, ilyen félelmetes, ilyen menő ha ilyen kutyám van. A többi anno harci kutya, emellett labdába se rúghat, ilyen sz*rok a bullterrierek, olyan sz*r a cane corso.
Tehát ezek miért vannak? Miért becsülik le mondjuk a bullterrier-t/jogtalanul/?
Szerintem ha egy bullterrier, meg egy amstaffot összenegedne valaki, azért az amstaff megnézhetné magát. /PERSZE EZ A DOLOG TÁVOL ÁLL TŐLEM/!
Igazából arra lennék kíváncsi, hogy: Miért becsülik le más hasonló kutyafajtákat, miért "nézik le" az embert, miért olyan "menők", ha ilyen kutyája van valakinek?(Az ő szemszögéből nézve, "amstaffom van, nem mutatom, de menőnek érzem magam"
Köszönöm a normális, kulturált válaszokat!
Legyen szép napotok! :)
Először is: mert jelenleg (még) ez a fajta divat.Ha valaki követi a divatot és elég sokan követik akkor azok nagyon menőnek érzik magukat, hogy nekik most milyük van. Azt nem érzékelik, hogy rajtuk kívül hány százan, ezren gondolják magukat menőnek ugyanazzal. Szerintem már eleve nem "menő" ha nem vagy egyedi, nincs egyéniséged csak követed a többi birkát. Nőként most két olyan példát hozok fel amit valószínűleg a férfiak nem fognak átérezni :D 1: régebben akik trapéz nadrágot hordtak nagyon menőnek érezték magukat, de most már semmi pénzért nem vennék fel, mert gáz és a csőgatya na az a menő. 2. régen aki menő volt annak felül hidrogén szőke alul fekete volt a haja, most meg már az ombre a tuti befutó és mindenkinek az kell és ha meglátnának egy szőke/fekete hajú nőt akkor kiakadnának, hogy úristen nézd már milyen a haja, hogy néz ki stb. Na ennyit a divatról, így lesz ez az amstaffal is, senkit nem fog már érdekelni, senki nem lesz velő menő, csak az fogja tartani aki tényleg a fajta szerelmese és nem divatcikknek tartja.
Másodszor: Nagyon sok ilyen kutya gazdája (tisztelet a kivételnek) azt hiszi, hogy normális ( sőt elvárja) az, ha a kutya antiszoc és őrjöng minden más kutyára. Nem is próbálja szocializálni vagy ha igen akkor kutyája első domináns vagy agresszív viselkedésére már rámondja, hogy ő ilyen, sőt ők ilyenek, nem lehet más kutyákhoz vinni, nem is fogja, tehát a szocializáció kimarad és a kutya őrjöng. Semmivel nem több mint egy ugyanilyen problémákkal küzdő yorki csak nagyobb és erősebb és ezért félnek tőle, a yorkitól meg nem. Ilyenkor már csak nevetek a gazdán, hogy ennyire bamba, hogy nem képes megnevelni a kutyáját és ezt még menőnek is érzi. Számtalan olyan gazdával találkoztam aki rámondta a 3-4 hónapos kis staffra, hogy kezelhetetlen, nem is hozta már kutyák közé, aztán mikor fél év múlva, 1 év múlva összetalálkoztunk a kutyája meg volt veszve mikor meglátta az enyémet, rángatta a gazdáját a pórázon, csattogott, visítva nyüszített. Szánalmat éreztem szegény kutya iránt. Lehetett volna normális élete egy normális gazda kezében aki nem mondja rá 3 hónaposan, hogy ő ilyen...hanem neveli ahogy kell egy kutyát.
Harmadszor: A többi olyan fajta ami egy szinten van a staff erejével de főleg ami erősebb nála azt le kell fikázni, mert az amstaff (vagy pit bull, ki tudja már, néha még a gazda sem) most menő tehát ő a legerősebb és ha a szeme előtt döngölnék a földbe a kutyát akkor is gyártana valami elméletet, hogy most éppen valamiért véletlenül miért is történhetett ez, de bezzeg máskor, máshogy az a staff...hát az aztán a legerősebb. Arra azért vigyáznak, hogy ez ne történjen meg...de persze csak mások érdekében nem engedik el, mert hát minden kutyát szétszedne, szóval ő csak pórázon őrjönghet, de azért tudjátok ám, hogy ha elengedné akkor aztán mindenkinek annyi lenne :D
Utolsóval mélységesen egyetértek. divatkutya-ergó- idióta gazdák tömkelege.
Aki tisztességesen neveli a kutyáját az nem foglalkozik a pejoratív véleményekkel, mert a kutyája mindent elmond róla:)
Egy yorki gazdi:)
Én úgy csöppentem bele ebbe a történetbe, hogy már régóta szerettem volna egy kutyát, ezért elmentünk a családdal a menhelyre körülnézni. Volt pár elvárás:
- Ne legyen öreg
- Ne legyen túl nagy
- Mindenkinek tetsszen külsőre
- Legyen jó természete
Körbementünk, majd miután mindet láttuk, visszatértünk egy kis barna kutyához, akiről én egyből tudtam hogy velem kell jöjjön. Fogalmam sem volt hogy milyen fajta, később kiderült hogy Amerikai staffordshire terrier, de engem sosem érdekelt ez, nem állt szándékomban "harcikutyát" tartani, nem is ismertem a különböző fajtákat. Én csak egy kutyát akartam. Minden fenti szempontnak megfelel, egyedül a többi kutyával való kapcsolatában ütközik kicsit ki a vére, de ezt igyekszem kordában tartani. Egyébként ő az általam ismert legjátékosabb, legboldogabb kutya, mindenki imádja. Gyerekek és öregek simogatják az utcán, engem ez tesz inkább büszkévé. Nem az, hogy kinél lenne erősebb. Sosem engedném hogy bántsák, vagy hogy ő próbáljon bántani valakit.
Előítélettel nem találkoztam, csak más kutyatartókéval. És pont ezt nem értem. Nem nekik kéne legjobban tudni, hogy ő is csak egy kutya, és ha nem használják ki és vadítják meg, semmi veszélyt nem jelent a jelenléte?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!