Ha hozok még egy kutyát a meglévő mellé, ők maguk közt is felállítják a saját rangsorukat, és az egyik a másikat ledominálja?
És ha mondjuk a dominánsabb neadjisten nem fogadna szót, akkor a másik se? És nekem az általuk felállított rangsort tiszteletben tartva úgymond, a feljebb lévőt kell előnyben részesítenem? (Előbb etetnem, stb.)
Vagy hogy megy ez? :) Tapasztalt kutyások válaszaira vagyok kíváncsi.

Igen, köztük is lesz sorrend.
A falkavezérnek pedig neked kell lenned, akárhány kutyád van. Neked semmit nem kell tiszteletben tartanod. Te vagy a falkavezér és azt csinálsz amit akarsz.
Ezt fontos szem előtt tartanod: ne a kutyáid irányítsanak téged, hanem te őket.

Maguk szokták eldönteni a sorrendet és nem feltétlenül verekedéssel. Neked csak figyelned kell, hogy az új kutya milyen reakciót vált ki a többiből.
Mindig van egy rangidős szuka vagy kan a falkában aki már a legrégebb óta tartózkodik nálad. Ennek a fiatalabb kutyák alávetik magukat. Ez így van rendjén. Akkor kell neked közbe lépned ha ne adj isten a régebbi kutya nagyon agresszívan viselkedne az újonnan érkezettel vagyis úgy látod, hogy a testi épségében kárt tehetne.
Vagy ha a fiatalabb kutya szeretné a vezérséget átvenni az idősebbtől. Akkor vagy az idősebb teszi helyre, de ha ez az erején felül múlna és benne akarna a fiatalabb kárt tenni akkor neked kell arra törekedni ill segíteni az idősebbnek abban, hogy a vezérséget megtartsa a fiatalabbal szemben.

Lehet fiatalabb kutya is előbb a rangsorban, hogyha ő a dominánsabb.
Jan Fennell könyvében egy pár hónapos kölyök dominálta le, mind az 5 kutyáját és működött a rendszer.
Míg a gazda a falkavezér, nem szabad beavatkozni. Ez az ő dolguk, nekik kell eldönteni.

"Míg a gazda a falkavezér, nem szabad beavatkozni. Ez az ő dolguk, nekik kell eldönteni."
Ne haragudj meg, de nem értek veled egyet. Te szerinted ha verekedésre kerül a sor akkor nem kéne beleavatkozni igaz?
Akkor te ezt vonatkoztathatod akár egy tucat kutyára is és végignézel egy tömegverekedést csakhogy maguk alakítsák ki a rangsort. Az már mellékes igaz, hogy valószínűleg harapott sebeket ejtenek egymáson.

Nem kell egyből kötekedni. Már fentebb is leírták többször is, hogy csak akkor kell beleavatkozni ha összeverekednének.
De beavatkozásra nem ad okoz az, hogy a gazdinak nem tetszik a sorrend, mert "hát mégis illene ha az idősebb kutya lenne a fezér". Ez hülyeség, és csak erre akartam rámutatni.

Az, hogy nem értek veled egyet az nem kötekedés.Ha jól elolvastad akkor láttad, hogy én is azt írtam, hogy nem feltétlen verekedéssel dől el a rangsorvita de nem is kell megvárni azt, hogy verekedéssé fajuljon. Néhány kutya azzal is a tudtára adja a másik erőfölényét vagyis a megadást nem feltétlen lefekvéssel vagy a has mutatásával jelzi, hanem egyszerűen csak leül.
Dehogy visszatérjek a tárgyra, az új kutya véleményem szerint aláveti magát a rangidős kutyának és tudni fogja hol a helye.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!