Nagyon félek a kutyáktól mit csináljak?
Szerintem kérj tanácsot a lakóhelyedhez közeli segítőkutyás egyesülettől. Azért javaslom ezt, mert ha én félnék a kutyáktól, akkor valószínűleg könnyebben közelednék olyan kutya felé, aki bizonyítottan teljesen jámbor.
Ha viszont téged ez nem nyugtat meg, akkor elég lehet egy ismerős barátságos és nyugodt kutyájával megbarátkozni. Erre a célra megfelelhet az a kutya is, akihez 2 nap múlva mentek.
2 nap alatt viszont ez nem fog megoldódni. Szerintem mond meg a vendéglátóidnak, hogy félsz a kutyáktól és zárják el. Azért mégiscsak te vagy a vendégük...
Az én kutyámtól is féltek már és mégsem ment neki senkinek. Gyerekek is járnak hozzánk. Van olyan kisgyerek aki az első alkalmakkor szinte rettegett a kutyustól. Most már a mi kutyánktól nem fél, van, hogy magától meg is simogatja. A kutyus meg boldogan hanyatt vágja magát némi pocakvakarást kunyizva. Pedig fiúkutya, aktív fajta (foxterrier). Én addig tartottam a kutyáktól, amíg nem lett saját kutyám. Így mondhatnám, hogy tarts egyet, figyeld a viselkedését, neveld és elmúlik a félelmed. Na de az is elég, ha elmész egy közeli menhelyre önkéntesnek és kölykökkel foglalkozol. Szép lassan megismered a kutyák viselkedését és elmúlik a félelmed.
Vendégség: Jelezd a házigazdának, hogy te nagyon félsz a kutyáktól. Ezt neki tiszteletben kell tartania. A kutyához való szoktatást nem egyből nagytestűvel kell kezdeni, kényszerből.
Kedves kérdező, elárulnád a korod? Másként kell egy gyerek félelmét és egy felnőtt félelmét kezelni...:)
Ha még fiatal vagy, akkor szólj a szüleidnek és kérjétek meg a vendéglátót, hogy zárja el a kutyát. Amennyiben a szüleid úgy ítélik, hogy megbízható a gazdi és a kutya is, akkor egy pici bátorsággal, elég könnyen összebarátkozhattok.
Felnőttként, hagyd ki a szüleidet!:)))
Kezdj olyan stabil és megbízható gazdi-kutya párossal, akiben TE is megbízol. A kutyáknál a bizalom a kulcsszó, mert ha bízol bennük, akkor SOHASEM támad egy stabil idegrendszerű kutya. Ha nagyon félsz, akkor kezdj egy bizalom tréninggel. Ezt behunyt szemmel csinálják, arról szól, hogy hátradőlsz és a mögötted álló elkap, biztos ismerős ez máshonnan is, esetleg egy outdoor tréningről. Ugyanez van a kutyával is, ha ezt megtudod tenni, akkor a kutyával sem lesz gond. Gondold el, hogy a kutya nem az eszével hanem az ösztöneivel és az őt érő ingerekkel tájékozódik, ha Te bizalmatlan vagy, félsz, akkor a kutya ezt megérzi és azt reagálja, hogy:
Miért félsz ok nélkül???!Valamit akarsz!!!Rosszak a szándékaid???!
És nem lesz bizalma feléd. Ha nyitott vagy és nyugodt, vegyél egy kedvenc juti falatját a kezedbe,ülj le, ne nézz a kutyára, csak a kezed tenyérrel felfelé tedd a térdedre és maradj higgadt. Ha a kutya odamegy és kiveszi a falatot, akkor végy egy újabb jutit a tenyeredbe és úgy tartsd elé, teljes tenyérrel, ahogy kiveszi, lágyan érintsd meg az álla alatt és ahogy elveszi simítsd meg az állát és orrát. Az esetek 99%-ban belenyal a kezedbe és nyert ügyed van. Egyszerűbb játékokat próbáljatok ki együtt, vagy csak menjetek a gazdijával sétálni, de Te vezesd és a gazdi utasításai szerint sétéljatok. Ha jó a gazdi és a kutya is jól nevelt kapcsolatot is fogsz tudni építeni, illetve a félelmeidet, mintha elfújták volna... Kell hozzá önuralom, de ha nagyon akarod, akkor megéri... A segítő kutya is nagyon jó ötlet, nézz körül van-e a környezetedben. Menhelyen csak akkor próbálkozz ha külön szeparáltak a kölykök, mert ott azért vannak problémás kutyák is. Próbának az sem rossz. Sok sikert!
A kutyát farkasnak kell tekinteni.nem kell félni tőle,de mindig óvatosnak kell lenni..azt mondom,tapasztalataim,és munkám révén,hogy ha félsz,vegyél egy kutyát.A kutya akkor harap,ha oka van rá.ha bemész a területére,ha fenyegeted,ha sarokba szorítod őt vagy a falkája egyik tagját(a család,és a gazdája)ha közelítesz a kutyához,kihúzod magad,emberi hangon szólsz(nem üvöltesz,meg nem is nyávogsz mint a kisbabáknak szokás),és határozottan mész oda.ha félsz,ő azt érzi,és fajtától függően fog rá reagálni...a félelem nem vált ki belőle támadást,és különösebb agressziót.egy feszültség lesz köztetek,ami tőled és a viselkedésedtől függően válthat ki belőle távolságtartást,vagy barátságot.ne kerüljön a fejed az övé alá,vagy vele egy szintre,ne gugolj le hozzá,ne engedd hogy nyaljon,ugráljon,és nem lesz gond.
Egy miskolci kiképző
Vegyél egy nyugis típusú kiskutyát. :) Attól szinte garantált, hogy nem fogsz félni, és ahogy nő, úgy nő a bizalom is köztetek, a félelem kialakulása nélkül. Amíg nem volt kutyám, tágra nyílt szemekkel bámultam, hogy mernek a "kutyások" ilyen vagy olyan dolgokat csinálni a kutyájukkal. Hogyhogy nem eszi meg őket?! Aztán mióta nekem is van egy, egyáltalán nem tartom különlegességnek, hogy beletehetem a szájába a kezemet, vagy elvehetem a csontját, amit rág. Persze, nem árt előtte tájékozódni a nevelés, tartás részleteiről. :)
Ha megbízol a saját kutyádban és kiismered őt, a többi kutyához is teljesen máshogy fogsz viszonyulni. Szóval, szerintem gondold meg. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!