A kutyák miért nem nyalogathatják a sebeiket?
A mi állatorvosunk pár sérülésre azt szokta mondani, hogy házilag ne kenegessük semmivel, a kutya majd elrendezi magának (persze ő a rendelőben lekezeli szakszerűen). Volt viszont olyan sérülésünk is, amire azt mondta, hogy a rendelői fertőtlenítés után betadinos oldattal kenegessük neki minden nap, amíg be nem gyógyul. Pár dokumentumfilmben azt láttam, hogy a kutyafélék nyála általában önmagukra nézve fertőtlenítő hatású. Én úgy tudom, hogy a túlzott, erőteljes nyalogatás tehet kárt a sebben, kihorzsolhatja, műtött sebeknél a kutya ilyen módon kiszedheti a varratokat is. Alapból minden kutya (és más, vadon élő állatok is) úgy próbálja a sérüléseit gyógyítani, hogy nyalogatja. A háziállatoknál sok sérülést úgy vesz észre az ember (ha a szőrtől nem látszik), hogy feltűnik, mennyit nyalogatja magát azon ponton az állat.
Neten már mindenfélét olvastam (az a net varázsa, hogy ide bárki írhat mindenfélét, nincs ellenőrizve a hitelessége), szóval a legbiztosabb az, ha az állatorvos mondja meg, mi a teendő.:)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!