Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Kölyökkutya nevelése? (többi...

Kölyökkutya nevelése? (többi lent)

Figyelt kérdés
A kérdésem az, hogy ti, hogyan nevelnétek egy kölyök kutyát? Az első pár napban ismerkednénk, játszanánk. Az én elképzelésem, az, hogy elősször megtanítom neki klikkerrel az alap dolgokat. (ül, fekszik, marad, pacsi) ez beletelik egy-két hétbe. Ezután szobatisztaságra nevelném. (Vagy lehet azt lenne érdemesebb előbb) Aztán megtanítanám pórázon sétálni. Rengeteg játék, és simi. Közben elmennénk kutyaoviba.És tanulnánk sorra a trükköket. Aztán elmennénk idővel kutyasuliba, agilityre. Idővel a terelésbe is belekostonánk mert a mudi az álomképem. Jól gondolom? Nincs kölyök ktyám, és nem is tervezek, egy ideig, a mostani mentett kutyámmal járok kutyasuliba, és Őt tanítom. Ti, hogyan nevelnétek egy kölyök kutyát, hogy tökéletes kapsolatotok legyen?

2013. aug. 30. 19:50
 1/4 anonim ***** válasza:

Nekem most pont kölyökkutyám van, úgyhogy leírom én hogyan csinálom.

Az első pár nap az ismerkedés, összeszokás jegyében telt.

A 2.-3. héten a legalapabb dolgokra tanítottam meg (ül, fekszik) és, hogy egy kis szórakozás is legyen benne, a "fordul"-ra is megtanítottam. Ennél többet egyenlőre nem terveztem, hisz egyrészt nem jó ha egyszerre túl sok dolgot tanítok, másrészt egy élet van még előttünk, hogy trükköket tanuljon.

Mivel a 3. oltása nemsokára soron van, és utána mehetünk utcára ezért a következő hetek a "marad" és "hozzám" vezényszavak rögzülésében fog telni (nagyon jól haladunk).

A szobatisztaságot én még nem kezdtem el, mivel sajnos a szomszédhoz tartozó kerítésrészen még átfér a kutya, így felügyelet nélkül még nem tudom a kertbe engedni, csak majd ha nagyobb lesz. De jó hír, hogyha nyitva van a kertbe az ajtó, akkor automatikusan odamegy a dolgát végezni, így később csak annyi dolgom lesz, hogy egy helyre szoktassam.

Egyenlőre itt tartunk a nevelésben. A kutyaovin még gondolkozom, nem biztos, hogy elviszem. Agility pálya pedig lesz kiépítve neki a kerben (bőven van neki hely szerencsére).

2013. aug. 30. 20:36
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

Nekem mudim van. Ha kérdésed van a fajtával kapcsolatban, szívesen segítek. :)

Először is: a trükktanulást, a szobatisztaságra nevelést és a sétát nem kell és nem is lehet egymás után csinálni, csak párhuzamosan, mindjárt látod, miért.

Egy 10 hetes jóeszű mudinak az ül egy nap. A fekszik is. A maraddal meg fogsz szenvedni, mert a mudi ragadós egy fajta. :) A pacsi attól függ, hogy mennyire szeret mancsolni, de ha utál, akkor sem lehet több 4-5 napnál. A trükköket persze egymás után kell tanítani, nehogy összezavarodjon.

Közben szobatisztaságra kell nevelned, hisz ha ugyanazon a területen 2 hétig nem dolgoztál ezen, akkor sokkal nehezebb lesz. A szobatisztaságra nevelés rögtön indul, hamar megérti, mit akarsz tőle, de még hónapok kellenek, míg elég nagy lesz ahhoz, hogy tényleg vissza tudja tartani mondjuk 8 óráig.

A kutyaovi a szükséges oltások után rögtön induljon, mert ha pl kifogsz egy erős ösztönű mudit, akkor ezzel rögtön elejét veheted a kéretlen terelésnek.

A pórázas sétát onnantól lehet kezdeni, hogy az állatorvos azt mondja, mehet. Az állatorvos tudja, mennyire fertőzött a környék.

A sok játék és a simi fontos, de egy kiskutyának azért rengeteget kell szunyálni, és hát ne felejtsd el, hogy az egyedüllétre is meg kell tanítanod, fokozatosan.

Fontos, hogy a szabályokat előre le kell fektetned. Már egy három hónapos kutya is képes ledominálni a gazdáját, ezért a tökéletes kapcsolathoz kezdetektől fogva szeretetteljes, de határozott és magabiztos (s emiatt biztonságot nyújtó) fellépés szükséges, így tud fejlődni a kapcsolatotok.

2013. aug. 30. 20:59
 3/4 A kérdező kommentje:
Nagyon-nagyon köszönöm a választ hasznosak voltak!! Köszönöm második válaszoló. Úgy két éve rajongok a mudiért, de jelenlegi két kutyámnál többet nem vállalok be, így ez későbbre tolódik ki. Azt még gekérdezném, te melyik kennelből vettél kölyköt? Melyik kennelek azok, amikből okos, sportos, jó ösztönű kölykök kerülnek ki? Neveltem már fel kiskutyát, bár sajnos akkor még semmit nem tudtam a kutyázásról, és máshogy neveltem, így nem lett olyan a kutya, mint akartam. De azóta rengeteget javult, kutyasuli, és az itthoni tanulás eredményeként. Nem vittem más kutyák közé, így eleinte tartott tőlük, de a kutyasuliban való "bandázás" segített ezen. Nem volt behívható, de ezen is segítettek. Emellett nagyon félős volt, pedig csak egyszer emeltem rá kezet, amikor megharapta a postást. (sétából hazafelé jövet, elment mellettünk, és a kutya megharapta) De ekkor sem ütöttem meg. És eleve kis keverék kutya, és nagyon félős volt.
2013. aug. 30. 21:18
 4/4 anonim ***** válasza:

Szobatisztaság, szocializáció, behívás ill. egyedülléthez szoktatás - ezeket mind egyidőben a legelejétől, aztán ül, fekszik stb.

Kutyaovi, kutyasuli, mellette amire kedvet kapunk.

2013. aug. 31. 07:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!