Kölyökkutya nevelése? (többi lent)
Nekem most pont kölyökkutyám van, úgyhogy leírom én hogyan csinálom.
Az első pár nap az ismerkedés, összeszokás jegyében telt.
A 2.-3. héten a legalapabb dolgokra tanítottam meg (ül, fekszik) és, hogy egy kis szórakozás is legyen benne, a "fordul"-ra is megtanítottam. Ennél többet egyenlőre nem terveztem, hisz egyrészt nem jó ha egyszerre túl sok dolgot tanítok, másrészt egy élet van még előttünk, hogy trükköket tanuljon.
Mivel a 3. oltása nemsokára soron van, és utána mehetünk utcára ezért a következő hetek a "marad" és "hozzám" vezényszavak rögzülésében fog telni (nagyon jól haladunk).
A szobatisztaságot én még nem kezdtem el, mivel sajnos a szomszédhoz tartozó kerítésrészen még átfér a kutya, így felügyelet nélkül még nem tudom a kertbe engedni, csak majd ha nagyobb lesz. De jó hír, hogyha nyitva van a kertbe az ajtó, akkor automatikusan odamegy a dolgát végezni, így később csak annyi dolgom lesz, hogy egy helyre szoktassam.
Egyenlőre itt tartunk a nevelésben. A kutyaovin még gondolkozom, nem biztos, hogy elviszem. Agility pálya pedig lesz kiépítve neki a kerben (bőven van neki hely szerencsére).
Nekem mudim van. Ha kérdésed van a fajtával kapcsolatban, szívesen segítek. :)
Először is: a trükktanulást, a szobatisztaságra nevelést és a sétát nem kell és nem is lehet egymás után csinálni, csak párhuzamosan, mindjárt látod, miért.
Egy 10 hetes jóeszű mudinak az ül egy nap. A fekszik is. A maraddal meg fogsz szenvedni, mert a mudi ragadós egy fajta. :) A pacsi attól függ, hogy mennyire szeret mancsolni, de ha utál, akkor sem lehet több 4-5 napnál. A trükköket persze egymás után kell tanítani, nehogy összezavarodjon.
Közben szobatisztaságra kell nevelned, hisz ha ugyanazon a területen 2 hétig nem dolgoztál ezen, akkor sokkal nehezebb lesz. A szobatisztaságra nevelés rögtön indul, hamar megérti, mit akarsz tőle, de még hónapok kellenek, míg elég nagy lesz ahhoz, hogy tényleg vissza tudja tartani mondjuk 8 óráig.
A kutyaovi a szükséges oltások után rögtön induljon, mert ha pl kifogsz egy erős ösztönű mudit, akkor ezzel rögtön elejét veheted a kéretlen terelésnek.
A pórázas sétát onnantól lehet kezdeni, hogy az állatorvos azt mondja, mehet. Az állatorvos tudja, mennyire fertőzött a környék.
A sok játék és a simi fontos, de egy kiskutyának azért rengeteget kell szunyálni, és hát ne felejtsd el, hogy az egyedüllétre is meg kell tanítanod, fokozatosan.
Fontos, hogy a szabályokat előre le kell fektetned. Már egy három hónapos kutya is képes ledominálni a gazdáját, ezért a tökéletes kapcsolathoz kezdetektől fogva szeretetteljes, de határozott és magabiztos (s emiatt biztonságot nyújtó) fellépés szükséges, így tud fejlődni a kapcsolatotok.
Szobatisztaság, szocializáció, behívás ill. egyedülléthez szoktatás - ezeket mind egyidőben a legelejétől, aztán ül, fekszik stb.
Kutyaovi, kutyasuli, mellette amire kedvet kapunk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!