Tudnátok segíteni? Nem bírok a kutyámmal.
Nem olvastam el az eddigieket. De nálunk is hasonló megy.
Elmondom én mit csináltam. Korábban gyakran olvastam a megfordulós módszert - ha húzni kezd fordulj meg stb.
Eddig, hiába próbáltam alkalmazni... aztán rájöttem, hogy a módszer, működhet.
A lényeg nem is magán a mozdulaton van. Hanem talán, hogy érezze a kutya, hogy kontroll alatt van - hogy te vagy a vezető. Lényeg az, hogy ha húzott volna a kutya, megálltam, vártam kicsit... előrelépsz, ő megint húz. Ekkor szép nyugisan, hogy tudjon követni, egy keskeny ívben fordulsz ... és folyamatosan tartod a póráz állását.
Így levágja a kutya, hogy van egy "rendszer" amin belül ő "van", de nem ő irányít.
Szóval rájöttem, hogy hiába vittem ki több hónapja, rendszeresen, soha nem tanultuk meg igazán, és én sem tudtam hogyan kell használni a pórázt. Azt hittem, az arra van, hogy ne szaladjon el. Aztán, ha jól mentek a dolgok örültem, ha meg nem, akkor bosszankodtam, és ráfogtam, hogy azért ilyen szeleburdi, mert kölyök.
Am. én eléggé önbizalomhiányos vagyok, szóval elég ijesztő volt nekem, hogy én vagyok a "vezető" aki tudja mit kell csinálni. És "irányítani" tud egy teljesen másik lényt nem fenyítéssel, hanem tudatossággal.
A másik dolog amit észrevettem, hogy amikor átvettem ezt a szerepet a kutyámtól, abbahagyta a húzást, és a rohangálást. Teljesen lenyugodott. Elfogadta az én akaratomat - Amint valami miatt kibillentem, azt egyből észrevette, és ismét futhattam neki a dolognak.
Szerintem azért ugat másokra a kutyád, mert fél - én pl azt hittem mikor húzott, hogy mennyire magabiztos eb... stb. Mikor én voltam vezető helyzetben, azt láttam, hogy bizony összerezzen ha jön egy autó, és bizonytalan az idegenekkel szemben ( nem tudja hogyan viselkedjen) - akikre korábban szinte rávetette magát.
Szóval, szerintem jó ötlet, ha kora reggel, vagy este, viszonylag nyugis helyen, ingerszegény környezetben gyakoroljátok ezt. Ez a szubjektív véleményem.
És ehhez szorosan kapcsolódik a szocializáció. Hogy ne féljen az idegenektől, tudja, mi a helyes viselkedés.
Ennek még nekem is neki kell futnom. Bár van egy sejtésem, hogy először talán nekem kellene jobban szocializálódnom, és akkor a kutyám is rendben lenne. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!