Mik a kiszáradás tünetei kutyáknál?
"A kiszáradás jelei: a száraz tapintású bőr, ha ráncba emelik, nem simul el rugalmasan, a hajszálerekben a véráramlás akadályozott, a szívverés szapora, az állatnak magas láza van. A 10%-os dehidratáció kutyák és macskák esetében végzetes lehet. "
Google, első találat.
Honnan veszed amúgy, hogy kiszáradhatott?
A nyakán semmiképpen sem nézném, ott ugyanis eleve lazább a bőr. A törzsön kell figyelni.
Normálisan hidrált állatnál a bőr szinte azonnal visszatér a normális állapotába. Ha lassabban tér vissza, már az is problémát jelent. Egyébként elhízottabb állatoknál ez nem mérvadó, valamint a hosszú szőrűeknél sem teljesen megbízható.
Meg kell még nézni a SZEMek helyeződését, ha ezek besüppedtek, akár enyhe fokban is, az is dehidrációra utal.
Száj nyálkahártya: ragacsos, száraz tapintatú --> dehidráció
Egyébként 5%-on aluli dehidráltság nem mutatkozik tünetekben. 12-15% pedig már gyakorlatilag halálos.
Ezek mellett az állat bágyadt, kedvetlen is.
Bármelyik tünetet észleled, irány az állatorvos
Egyébként mi baja a kutyádnak?
Ma egész nap csak aludt, bár amúgy sem hiperaktívkodik a lakásban. És aggódom, mert alig ivott ma, és úgy kellett neki könyörögni, hogy emelje meg a sejhaját a sétához. A déli sétánál is csak cammogott, viszont a délutáninál és az estinél már a szokásos volt. Enni is evett. Keresőzni is felkelt a lakásban. Viszont mondom a séták között végig aludt. Máskor azért mászkál, felkel ha neszt hall.
Előzmény, ami szerintem közre játszhat: Tegnap előtt megfuttattuk. Bicaj után kötöttünk rongyot, és azt húztuk neki, marhára élvezte, sőt! Megszűnt számára a világ, csakis a csali létezett. Nem futtattuk sokáig ebben az őrült tempóban: egyrészt mert párom sem bírt átlagban 40km/h órás sebességgel teperni erdőben, másrészt mert a kutya csak a lájtos 5-7 km-es kocogáshoz szokott. Akkor benyakalt egyszerre majd 1 liter vizet. Eredménye: hajnalban is vihettem le pisilni. :) Viszont amire nem gondoltunk, hogy ebben a nagy teperésben a hátsó talpairól kb 10Ft-os nagyságban le fog neki a bőr, ami persze marhára fáj neki. Szóval megy a mancs ápolás is ezerrel. Utána kimasszíroztam, lenyújtottam a lábait, de tuti így is van izomláza.
Új táphoz is most kezdtük el szoktatni, csak módjával, idáig azzal semmi gond nem volt, de nem hinném, hogy az lenne a ludas.
Megvárom a reggelt, mert szokott lenni egy esti nagy vedelése. Ha most este sem nyúl a vizes tálhoz, akkor irány a doki. :S
A coursing imitáció után persze, hogy volt neki víz. Mindig tiszta víz van előtte. Viszont ma hozzá sem nyúlt a vizes tálhoz. Nem hiányzik belőle. :S
Mondjuk valamennyi vizet tuti jutott bele, mert a tápot be szoktuk kis vízzel áztatni, na de a száraz táphoz az a kis vízmennyiség lótúró. (Jól kilogikázom itt magamnak... :) )
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!