Felnőtt és kölyökkutyának milyen zöldséget és hyümölcsöt szabad, illetve nem szabad adni?
Jajj, micsoda válaszok...
Gyümölcsből szőlőt és mazsolát nem szabad adni, mert krónikus veseelégtelenséget okozhat. Ami az érdekes, hogy csak egyes kutyáknál lép fel, míg mások meg vígan legelészik a tőkéről a szőlőt (én nem merem kipróbálni).
( [link]
Zöldség: bab, kukorica, borsó, káposzta, hagyma, gomba, karalábé (egy adag babfőzelékbe bele is halhat!).
Krumplit kaphat, de csak kis mennyiségben, ritkán. Megemészteni nem tudja, de a rosttartalma jó béltisztító hatású, ezért érdemes néha adni.
Persze mindez kutyától is függ. Az enyém él-hal a krumpliért, barátnőm kutyája kihányja. Egyik tud szőlőt enni, másik nem.
Nyilván egy kiló alma vagy banán, egy nagy adag babfőzelék cukorsokkhoz/puffadáshoz vezet, de ha megmarad egy fél falatnyi babfőzelék a tányérodon, és azt odaadod nasinak a kutyának, semmi baja nem lesz. Ugyanez, ha elmajszolsz 1 db banánt felesben a kutyáddal, vagy ha a maradék pörköltben van hagyma, szintén semmi gondot nem fog okozni. Nyilván egy egész vacsorát ne tegyen ki se alma, se borsófőzelék.
Sokféle gyümölcsöt megehet. Kerüld azokat, amikben túl sok a cukor, ezt már leírták előttem. Szintén nem ajánlatos azokat a gyümölcsöket, zöldségeket adni, amiknek vagy túl nagy magja van, vagy túl sok benne a mag, vagy éles a magja. Szilvát maggal együtt ne adj neki például, mert kárt tehet a beleiben. Egyébként szerintem kis mennyiségben az előzőek kivételével bármilyen gyümölcsöt, zöldséget kaphat. Az enyém például megőrül az almáért, és a dinnyéért. A tőkéről szemezi a szőlőt, és semmi baja nincs tőle, pici kora óta ezt csinálja. Megkérdeztem az állatorvost, vércukrot mért, azt mondta minden rendben. Más kutyák érzékenyek lehetnek rá. Az enyém szereti még a répát is, például tegnap adtam neki egy répát, kiváló fogtisztító, leszedi a lepedéket ami meggátolja a fogkőképződést. A ribizlit a bokorról szedte, az egrest is leszedi.
Ezt neked kell kitapasztalnod, mire érzékenyek a kutyáid és mire nem.
Üdv!
A mi kutyank imadja pl a savanyu kaposztat, mertekkel persze,
most fogyokuran van, a szakember (nem allatorvos) javaslata alapjan a szaraztap felet helyettesitjuk fott krumplival es repaval, neha rizzsel.
Krumplit lehet adni , hulyeseg, hogy tilos, azert jo, mert elteliti, de nem hasznositja fel, nem dolgozza fel a szervezete. Hasmenese sincs tole. Ha nem fogyozik, akkor nem erdemes tulzasba vinni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!