Jogosan van "rémhíre" némelyik kutyafajtának? (magyarázat)
Vannak ugye emberek, akiknek nincs kutyája, vagy van, de olyan, amiben megbízik. Mint pl. a szomszédom. Nincs kutyája, de amiről rosszat hallott attól fél. Hogy hogyan alakul ki egyes emberekbe ilyesmi? Mit hallottak a fajtáról, mit mond a TV aza hazugláda! Mesélek egy-kettő történetet. Volt régen egy jópár szallagcím miszerint majd így jobban felkapja az ember a fejét. Mire gondolok? ilyesmire: Pitbull támadt a gazdájára. Dobbermann harapott meg egy kisgyereket. Németjuhász ölt meg több kutyát....stb. Annyit sorolhatnék, hogy nem lenne vége... Na, ugye az ember mint Én is jobban felfigyelek erre, ha hallgatom a TV-t. És ugye, az nem lenne hiteles, ha azt mondanák pl. Yorkshire terrier ölt embereket. Vagy Beagle támadt meg kisgyerekeket. Ugye, erre nem figyelne fel nagyon senki, hacsak nem ilyen kutyája van... Na, most a szomszédom nem ismeri a kutyám(dobberman) de fél tőle, mert ilyeneket hall róla. Azt hiszem régen volt egy ilyen hír, nem TV be de többen mesélték, hogy volt egy dobbermann vagy rotweiler vagy valamilyen nagytestű kutya, akit panelba tartottak, és született kisbaba, és bezárták a fürdőszobába. Nem azért, de nagytestű kutyát nem tartanék panelba. És a kutya meg féltékeny lett a kisgyerekre, és megtámadta a kisbabát. Azt hiszem így volt a szotri. Na, hát ezek után a szomszédom fél a kutyától, és örültnek néz, hogy egy "vadállattal" élek együtt. És majd ne csodálkozzak, ha rámtámad. Megjegyzem a kutyám igencsak jólnevelt, első szavamra leáll, ha játszunk, vagy hasonló történik. Jövök haza, a sétából kutya pórázon jön szépen mellettem szomszéd meglátja, szalad be a házába... Egyszerűen nem tudom neki megmagyarázni, hogy jöjjön át, ismerkedjen a kutyával meg, és meglátja nem vadállat. De, Ő nem, mert majd megharapja...stb. Na, most ezek után mit tehetnék? Ha, ilyeneket nyomatnak a TV-be... Ja, meg volt egyszer a híradóba, mindenhol ez ment estihíradóba, hogy azt hiszem pitbull támadta meg a gazdáját, és mutatták a embert, hogy megharapta, a kezét. És a kutya helyét, láncon volt a kutya, nem volt kutyaól, meg sárba feküdt. Szerintem a "gazdája" lehet 1x-2x megis verte, meg kitudja nem is kapott rendesen kaját... Ja, és mondták, hogy a kutyát elkelett altatni. De, azt nem mutatták, milyen fajta... Kitudja lehet nemis pitbull volt, csak ezt benyomatják, hogy felfigyeljenek az emberek. Hát igen... Ezt művelik a médiába. Meg ezek a "rémhírek" amiket egymásnak mesélnek az emberek... Ezek után nem csodálkozom, ha egyes emberek engem valami gyilkosnak néznek, mert "ilyen" kutyát tartok...
Akkor szerinted/szerintetek némely kutyafajta rászolgált, hogy fenevadnak tartsák némely emberek?
Vélemény?
A német juhászokban én sem bízom, az emberek ennél a fajtánál nem figyelnek oda honnan, milyen kutyát vásárolnak és az idegrendszeri problémákat jó neveléssel is nehéz kiküszöbölni.
A dobikat, rotikat, "harci kutyákat" imádom, még félrenevelve is belátóbbak tudnak lenni, mint kisebbségi komplexusos padlócirkáló társaik.
Egyébként én pitbullt tartok, rengetegen félnek tőle, voltak olyanok akik mikor meglátták félreugrottak, másokat fellökve az utcán. Ritkán ugyan de ér kellemes meglepetés is, ma egy totyogós kisgyereket hoztak oda, hogy megsimogathatja-e. Aranyosak voltak:)
Nálam a németjuhásza válogatja. Volt olyan, amelyiktől nem mertem hazajönni, mert kint volt az utcán, és morgott, volt olyan, amelyik a kerítés fölé ugrált, és csattogtatta a fogát, de találkoztam rettenetesen szelíd és barátságos németjuhászokkal is.
A rottweilertől félek úgy általánosságban. Van az utcában egy, amelyik hamis, és nagyon alacsony kerítés mögött tartják, de itt is van kivétel. Volt egy kutya, egy roti-kuvasz keverék szuka, amelyik nagyon szelíd volt, míg a testvére irtó vad.
Pitbullról nem tudok nyilatkozni, még egyet sem láttam élőben. Csak filmben, de ott a család kedvencét játszotta. A boxer meg szerintem egy nagyon jó lelkű kutya.
Az emberek többsége meg minden nagyobb, számára idegen kutyától fél. Nemrég kinn voltunk az utcán, vágtuk le a gallyakat, és a vizslák is kinn voltak. Jött egy kisebbségi asszony, és ordított, hogy őt megeszi a kutya. (az a kutya fél az idegenektől, ezért nagy ívben kikerülte az asszonyt, még csak nem is ugatott, nem, hogy harapott volna)
Az sajnos TÉNY, hogy egyes fajtáknál gyakrabban fordul elő ilyasmi. Te is írtad hogy ha egy yorkival vagy beagle-el írnák ezt nem hinné el senki csak röhögnének. (Bár a yormi ölt meg egy embert szalagcím horrorba illő lenne és rengetegen elhűlnének ezt meghallva, de ilyen nincs egyszerűen).
Az oka nagyon egyszerű: az ERŐS állkapcsú kutyák ha harapnak, támadnak, annak végzetesebb, súlyosabb a kimenetele. Ilyenek a rendőrkutyák és a régen harci kutyának tenyésztett, ma már nem harci kutyák. Továbbá ezek igenis támadóbb kedvűek, mint pl. egy szelídségre szelektált beagle.
Az erős állkapocs és a támadókedv pedig együtt eredményezi, hogy gyakrabban védik meg magukat foggal ha szükségét érzik,mint a nem erre tenyésztett társaik és ilyenkor is súlyosabban sértik meg az embert.
Azt Te is beismered, hogy a dobermann, roti, nj mind rendőrkutyának, munkakutyának voltak és vannak tenyésztve, feladatuk a fogás, harapás parancsra.
Gyakran harap meg akármilyen keverék vagy bármilyen kutya embert, de az nem kerül be a tv-be, mert kicsit harap vagy gyenge az állkapcsa, apró fogai vannak és pár pont lesz csak az eredménye.
Sztem naponta több yorki harap embert, mint ahány pitbull évente, csak az senkit nem érdekel.
Ettől függetlenül abban igazad van, hogy a tv erősíti ezt a tudatot, félelmet az emberekben, de mint leírtam, van alapja.
A tesóm rendőr, és mesélte, hogy azért választják többnyire a német juhászokat rendőrkutyának, mert azon kevés fajta közé tartozik, akit be lehet tanítani arra, hogy emberre támadjon parancsszóra. Erre azért kevés kutya képes. Nagy nehézségek árán meg lehet tanítani a parancsszóra morgást, de nem fog az embernek nekimenni.
És a személyes tapasztalataim sem a legjobbak ezzel a fajtával.
De tényleg ne általánosítsunk, ugyanis engem eddigi életem során egy kutya kapott meg, kb. egy hónapja...na milyen fajta volt? Golden retriever, az állítólagos kezesbárány, a szelíd gyerekbarát...annyit csináltam, hogy arrébb rúgtam egy kidobott kenyérdarabkát, amit valószínűleg a kutya meg akart enni...és ezért rárontott a lábamra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!