Kutyasétáltatás póráz nélkül?
Válaszolok én helyette. Nekem is feltűnt, hogy mostmár ő sem a hosszú pórázt erőlteti és szimpatikus a változás.
Nyilván ismernie kell a kutyának, hogy mit várunk tőle ha azt mondjuk, hogy "gyere ide". Ez valahol az elsők között van amit megtanul egy kölyök kutya, hiszen mást se csinál a fél család az első hetekben, csak "gyere ide"-t hajtogat. Ha valami okból mégse ismerné ezt a kutya, akkor se több fél óránál megtanítani neki. Ezután, mivel van lába, oda tud menni, ha akar. És itt jön amit akumi mondott, hogy csak azon múlik, hogy akar-e, hogy megvan-e a gazdi tekintélye. Ha az osztályvezető üzen a takarítónőnek, hogy most azonnal menjen be az irodájába, akkor a takarítónő nem üzen vissza, hogy "rendben, csak előbb elszívok még egy szál cigit". Mivel kellően nagy a rangsorbeli távolság és az osztályvezetőnek hatalmánál fogva megvan a kellő tekintélye, ezért nem fog vele packázni egy takarító. Erről van szó amikor azt mondjuk, hogy "legyél te a falkavezér". Nem is kell falkavezérnek lenni, csak jókora távolságnak kell lennie a rangsorban a gazdi javára. És ezért mondjuk, hogy ha a kutya megtagadja a behívást, akkor az hatalmas nagy tiszteletlenség a részéről és tuti biztos, hogy nincs rendben a rangsor, hiába bizonygatja a gazdi, hogy ő biza bármit megtehet a kutyájával, előtte megy ki a kapun, elveheti tőle a csontot stb, "csak" éppen "ha érdekesebb dolgot talál a kutya", akkor nem jön vissza. Ennél jobban semmi se bizonyítja, hogy rangsor probléma van. Tehát a lényeg: elmagyarázni neki, hogy mit szeretnénk tőle 10 perc, ahhoz hogy gondolkodás nélkül végre is hajtsa már tekintély kell.
Ja, sorry, ezeket meg kihagytam:
"Akumi mi ez az új ötleted (már több helyen is láttam) hogy a kutyát nem kell behívásra meg póráz nélküli sétára tanítani?"
Hol mondtam én ilyet? Én csak azt mondtam, hogy a "gyere ide" kifejezés JELENTÉSÉT nem kell megmagyarázni a kutyának, mert azt tudják; annyiszor hallják kaja előtt, simi előtt, játék előtt, stb., hogy tudják, automatikusan és tudattalanul is tanítja nekik mindenki, még a vadidegenek is az utcán, a gazdák meg pláne. A végrehajtás, az már egy merőben más téma, és nagyjából mindenkinek ezzel van problémája.
A hosszú pórázt amúgy még mindig pártolom, remek átmenet meg megerősítés, és biztonságosan ad mozgásteret a kutyának a nevelési időszakban, de nem megoldás - nem is mondtam mást soha, max. lusta voltam kifejteni, hogy nem a hosszú pórázon múlik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!