Kutyatenyésztés, mit kell tudni róla (többi lent)?
Leírták már, h mi kell a tenyésztéshez, olvasd el újra, átsiklottál felette ezek szerint, én azt látom, h téged a pénz motivál, h mennyit foghatsz rajtuk.
Tenyésztéshez először is kell egy tenyésztési cél, h tudd, milyen a te kutyád gyengéje és erőssége, elmész kiállításokra, megmutatod a kutyád, közben beszélgetsz tenyésztőkkel, tájékozódsz, h kinek-milyen kutyája van és próbálsz olyan kant/szukát választani a tied mellé, akik kiegészítik egymást, sőt még vmi különlegesebb, jobb születhet. Kiállítások nem kevés pénzbe vannak.
Aztán fogod magad, tenyészszemlézteted a kutyát, megcsinálod rajta a fajtára jellemző betegségek szűréseit (ezek sem 2Ft-ba kerülnek), a fedeztetésért sem kevés pénzt fogsz fizetni, majd az UH, ellenőrzések, kölyök táp, chip, TK, oltások, féregtelenítés stb. És rájössz, h örülhetsz annak, ha 0-ra kijössz.
Hát az már igaz, folyton azt szajkózod, hogy a te kutyád mennyire kevésből "kijön" a tenyésztő pedig mennyit kap egy kutyáért.
Te vagy nagyon fiatal vagy - bár időnként ez sem mentség - vagy ....
Nézz szét a neten amit ajánlottak kutyatenyésztés ügyben, azt mikor kipislogtad magad, csukd be a szád és soha többet nem fogsz ezzel a kérdéssel foglalkozni.
Szeresd a kutyád, legyél jó gazdája, adj meg neki mindent az igényeinek megfelelően
szerintem a kérdező nem több 12 évesnél,majd átgondolja még egy párszor mire felnő.
Viszont. Itt nagy túlzások vannak. alapból a szuka kutya árát meg a minőségi tápot,kutyaiskolát nem számolnám beel mert aki kedvtelésből tart kutyát azoknak is ugyan ennyi a költség.
kiállítások: kezdetnek szerintem bőven elég 10-re elmenni kb. 100.000 Ft
szűrések (amit nem kell minden évben) max 100.000
kan fedeztetési díj 100.000
kicsik (oltás,táp,chip,tk orvosi vizsgálatok) 200.000
adó. max. 100.000
nos ez eddig 600.000 Ft, h 8 kölyök születik és 100.000 adom darabját akkor 200.000 Ft hasznom van az első évben
Még 2 almot tudok lehozni amiben a szűrések ára már nincs benne sőt évi 2 kiállítás is elég lehet,akkor még több haszon. Igaz megélni nem lehet belőle ,de azért egy "kicsi" plusz lesz belőle.
15-ös honnan jött ez a szaporított kutya? benne van a felsoroltakba tenyészszemlés,szűrt,tk stb.
16-os CACIB 6000 Ft CAC 4000 Ft átlagolva 5000 Ft 10x5000= 50.000 Ft plusz 50.000 Ft egyéb költségekre. nem feltétlen kell átmenni az ország másik felére vagy külföldre és akkor az uti költség sem horror ár
Tisztában vagyok a nevezési díjakkal, de az nem sokat ér, ha van a kutyának egy-két piripócspusztai CAC címe. Elég csak a fél országot átutazni, máris van egy 20 ezres benzin költség, 2000 a két napra a parkolás, belépő a kísérőnek, 12000 a szállás, ehhez jön a nevezési díj és valamit enni is kell a két nap alatt. De ha csak átlagos költséget számolunk (olcsó és drága kiállítások átlaga), akkor se nagyon ússzuk meg 20-25 ezer alatt. Ha meg nem mész külföldre, akkor az éltben nem lesz ICH a kutyád. Ráadásul uszkárokról beszélünk, úgyhogy valószínűleg sok alkalommal cím nélkül fognak hazamenni a kiállításról, hacsak nem egyedül lesznek az osztályban. Sőt a kérdező kapásból 6 kutyát szeretne. Ehhez már lassan egy bankár férj is kellene.
A kutya árát és tartási költségeit egy-két kutya esetében esetleg (!!!) nem kell számolni, de 6 kutyát valószínűleg nem tartana, ha nem akarná tenyészteni őket és így már az is tetemes plusz költség. Bele kell számolni a későbbi kölyök, növendék és nyugdíjas kutyákat is, akik még/már nem termelnek pénzt.
"szerintem a kérdező nem több 12 évesnél"
Nem tudom miért kell a bántás, érdekel minden ezzel kapcsolatban, azért kérdezek. Egyébként 21 vagyok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!