Hogy vagy mivel bátoríthatnám a kutyám?
Mostanában nagyon félős. Új talajra nem nagyon mer rálépni, fél a kerti bútoroktól, zajtól, és egy csomó mindentől amitől eddig nem.
Két kutyánk van és a másiknak semmi baja. Semmilyen nagyobb változás nem történt ami kiválthatta volna...
Lényeg a lényeg, hogy hogyan bátoríthatnám fel?
Nyugtatni semmiképp se nyugtatnám, hiszen ezzel ráerősítenél arra, h igen, van mitől félnie.
A lehető legtermészetesebben viselkedj, ha látod, h fél vmitől. Én pl. ha pontostan tudom mitől parázott be a kutyám, odamegyek az adott tárgyhoz, megnézem és szólok neki, h nincs itt semmi, hozzá is érek a tárgyhoz, látja, h nem lett semmi bajom, így közelebb jön ő is. Ilyenkor vagy megszagolja már elsőre és rájön, h nincs mitől félnie vagy egy kicsit közelebb kell csalnom jutalomfalattal. Ha rászagolt v nagyon közel jött már hozzá, na akkor megy a dicséret és a simi.
Nekem is vagy egy beagle kutyám és még kiskorában rácsaptam a kinyitható ülökét(belül üreges). Nem fájt neki, de azóta félt és nem mert odajönni, ha kinyitottam.
Én úgy szoktattam le a félelméről, hogy táppal (hússal jobban odajött) egyre közelebb csalogattam. A végén már beleraktam az üregbe, és beleugrott oda a tápért. Azóta nem fél.
Szerintem te is probáld odacsalogatni a tárgyakhoz és mutasd meg neki, hogy nem bánt, és még jutalmat is kapjon ha közel jön, így összekötni a jó dolgot (az ételt), a 'bátorsággal'.
De mivel okozunk neki sokkot? Annyit jön közelebb az adott tárgyhoz, amennyit ő akar, amennyit még elbír. Egy nagyon félős kutyánál nyilván a kisebb lépéseket is jutalmazni kell, de én a megnyugtatást akkor sem tartom jó módszernek.
Kérdező! Mennyi idős a kutyád?
Ja és nagytestű.
Hogy konkretizáljak mikor húzogatom a kerti széket a zajra hátrébb megy egy- két lépést de ha már leültem és odahívom, tétovázás nélkül odajön. A múltkor behívtuk a lakásba és megállt a nappaliba a parkett előtt és nem mert rámenni. Két lábával rálépett majd vissza. Kis idő múlva mégis átment rajta és lefeküdt a szőnyegen. Visszafelé pedig lefeküdt a szőnyeg szélén és ott fetrengett, kúszott jobbra balra, de nem mert rámenni. Utána átcsaltam jutival de akkor is ilyen félkúszó testhelyzetben.
Ahogy látom nincs vele különösebb gond :) Ezeket így kell megoldani, ahogy írtad :)
A parketta miatt ne csodálkozz, csúszik.. Valszeg kicsit több idő kell, amíg megszokja majd.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!