Mi igazság van ebben a cikkben? Avagy mit nem szabad adni a kutyának?
[link] most olvastam ezt a cikket, és egy-két dolgon nagyon meglepődtem.. Pontosabban: tej,nyers tojás,nyers hal. Sőt, a nyers tojással kapcsolatban sokszor hallottam már, hogy kifejezetten egészséges a kutya számára.A szőlőről többször hallottam már, hogy nem szabad adni a kutyának-így hát nem is adok, de mivel van egy szőlő lugasunk, a kutya a lelógó fürtöket rendszeresen megdézsmálta, és soha semmi baja nem lett tőle, ennek ellenére a biztonság kedvéért levagdostam a lelógó fürtöket.
Most akkor hogy van ez? Mi a véleményetek erről?
Tej: a legtöbb kutya laktóz érzékeny, így tehén tejet nem célszerű adni, de pl. kecsketej mehet egész nyugodtan. Ill. vannak persze olyan kutyák is, akik nem laktóz érzékenyek, nekik mehet nyugodtan a tehén tej is.
Nyers tojás: BARF étrend szerint etetek, így ez is az étrend része. Nyugodtan lehet nekik adni, a mennyiségre kell csak figyelni.
Nyers hal: én ezt is fogok adni, bár tengeri halat nem adnék.
Ezen kívül van olyan, amivel teljes mértékben egyetértek, h tilos (pl. alkohol, csoki, ilyesmik), viszont ahogy te is írtad pl. a szőlőt, direktbe nem adnék neki, de tényleg sok kutya van, aki megdézsmálja a termést és nincs semmi baja :)
Persze ezek egyébként nyilván nagy mennyiségre vonatkoznak, h abból lehet a baj.
Tej tényleg nem túl jó, de nem minden kutyának lesz tőle baja(leginkább hasmenést okoz). Ezalól kívétel a kecsketej.
A tojásal magában nincsen baj. Viszont tartalmaz egy avidin nevű anyagot ami megköti a biotint. És ez később hiány betegségeket okozhat. Ha folyamatosan kapja a kutya a kajájába. Ez két féle képpen lehet ki küszöbölni. Amcsi oldalon azt olvastam hogy ha héjastól kapja akkor nincs mert kiegészítik egymást valahogy.
A másik megoldás, hogy étkezés előtt vagy utána 3órával adsz neki tojást.
A hallal nincsen baj. A szálkák nyersen nem olyan kemények és nem igazán okoznak problémát.
Utóbbi kettőnél megemlítik a szalmonellát fertőzést ami a kutyára nézve veszélytelen amúgy :) ...
Barack szilvával sincs baj kis menyiségben csak ki kell szedni a magot.
A hagymát általánosságban említi. Amit ír az a fokhagymára nem igaz.
A többi nagyából stimmel.
Még annyi hogy egy 50kilós kutyának azért egy szelet torta nem fogja a végét okozni. ha esetleg megesz egyet...
Köszönöm a válaszokat!
Még mindig elég eltérőek a vélemények :)
Nem is lesz olyan, h egyöntetűen egy véleményen van mindenki :)
Ilyen pl. a gabona is, én nem adnék gabonát a kutyámnak, más úgy ítéli meg, h szüksége van rá.
"Krumpli... semmiképp.. legtöbbje nem képes megemészteni. Ugyanez igaz macskára is."
A macskát miért ne lenne képes megemészteni???
A nyers tojásnak csak a sárgáját add, és a héja is mehet összezúzva.
A főtt krumplit a kutya nagyon jól megemészti, tömít jóllakik tőle, csak nincs tápérték benne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!