A nagyobb testű pásztorkutyák (komondor, kau, KÁJ, kangal) lusták?
Úúúú, azta, de komoly kutatás lehetett! És Te meg még láttad is! Ezért Nobel-díjat kéne kapnod...
Irulok-pirulok most, hogy Te ilyen okos vagy, én hülye meg azt hittem, hogy ezért tartják öket. Szerintem ezt a kutatást sem a román, szem a szerb meg török hegyi pásztorok nem látták, és a hülyék azt hiszik, hogy a kutyáik legyőzik a farkast/medvét... Meg a hülye dédapjuk sem Látott anno Nat Geo-t, és azét tanította így őket. Pedig akkor az akol közelében talált szétmarcangolt farkas csak végelgyengülésben múlt biztos ki épp ott... És a kangal, a káj meg a šarplaninac igazából öleb, és táskában kéne a hónuk alatt a plázába hordani.
Az erdélyi pásztorok jól tudják, hogy 1v1-ben a kutya a farkasnak csupán táplálék. A medvének pedig 4-5 kutya sem tud kárt okozni. Nem is arra vannak, hogy megöljék ezeket az állatokat, hanem hogy elriasszák őket, elvegyék a kedvüket attól, hogy a nyájból rabolni próbáljanak.
Amit farkasokat megfognak, azk vagy fiatal, vagy öreg, vagy beteg állatok. Egy kifejlett szürke farkas a Kárpátokban olyan 70-80cm marmagasságú és 60-80kg. A nyáj melletti pásztorkutyák olyan 65-75cm mar és 35-55kg között vannak. A kutyákon hatalmas örvek vannak, akár 8-10 centis tüskékkel is, ami védi őket a nyakukon és még így is sokszor táplálék lesz belőlük. Ha farkast fognak, akkor is 4-5 kutya megy 1 farkasra. Medve ellen pedig ahogy írtam, esélyük sincs. Egy 400-500kg-os barnamedve meg sem érzi a kutyaharapást.
Még a törököknél élő anatóliai farkas, ami kb. 50-70cm marmagasságú és 35-50kg, az is elveri a kangalt 1v1-ben.
Az előttem levő kommentelőnek igazat kell adjak, valóban a farkasok kedvenc eledele a kutya ezért drágák a juhászkutya kölykök, mivel ezek bejáratott kutyák kölykei. Esztenán amelyik megéri az öregkort az valóban hasznos, fogós kutya.
Általában a pásztorok szeretik arrafele az alomtestvér kutyákat mivel bátrabbak együtt.
Ezek a kutyák szeges nyakörvet viselnek, kb 5 kutya elbánna egy farkassal de egy falkával már nehéz, egyértelműen a farkasfalkáé lenne a győzelem. A medvét csak megriasztani tudják, a medve nagyon veszélyes állat pillanatok által elbánik velük.
Ugyanannyi esélye van a Kangalnak, mint a farkasnak.
Nem itt kéne okoskodni, hanem vissza menni egy kicsit időben..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!