Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Melyik a jobb? Saját kiképző...

Melyik a jobb? Saját kiképző vagy kutyaiskola?

Figyelt kérdés
Most van egy kiképzője, még csak 5x volt itt egy órára, de már szépen sétál a kutyám, tudja az ül és nagyjából a fekszik és marad parancsokat is. Jól csinálja a kiképző és már 40 éve kutyákkal foglalkozik. Az a bajom csak, hogy vele a városban vagyunk, ott, ahol kevesen vannak vagy pedig itthon az udvarban tanulunk. Én örülnék, ha csoportokban foglalkoznánk a kutyával, mint a kutyasuliban. Ráadásul nem bírja a többi kutyát, meg a sok embert, de itthon nem is lehet hozzájuk szoktatni. Csak kutyasuliban szerintem. Viszont ott sokan vagyunk, gondolom nem tudnak annyira odafigyelni mindenkire. Szerintetek mi a jobb?
2013. júl. 4. 14:08
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%

Én járok kutyasuliba a kutyámmal, de mivel nekünk is vannak gondjaink a kutyákkal kapcsolatban, így külön órára is járunk. Szóval jobb az, ha kutyák között van, viszont ha nem tud viselkedni, akkor előbb azt kell neki megtanítani, az meg otthon, és a városban nem fog menni.

A másik dolog meg az, hogy ne egy kiképző képezze a kutyámat, hanem én, ő csak segítsen és mutassa meg mit hogy kell.

A szocializációs gondotokra meg ajánlanám a terápiát egy tükör sulin.

2013. júl. 4. 14:12
 2/12 anonim ***** válasza:

helyzetfüggő, hogy melyik a jobb. Én városban lakom, a kutyám minden nap találkozik más kutyákkal, járunk napi szinten futtatóba is bandázni. Ezért úgy gondolom nekünk egy tréner hatékonyabb lenne, természetesen úgy, hogy az utcán tanulunk. Máshol kert hiányában nem is igen tudnánk. :)

Viszont a te esetedben, így, hogy nem nagyon találkozik másokkal a kutya, sokkal inkább a sulit ajánlanám. Nagyon fontos, hogy szocializálódjon, tanuljon más kutyákkal és más kutyáktól. Plusz neki is élmény ha a fajtársai között lehet.

2013. júl. 4. 15:14
 3/12 A kérdező kommentje:
Pont ez a "baj", hogy találkozik más kutyákkal és emberekkel, de rájuk támad, illetve az emberekre csak nagyon ritkán, de a kutyákra szinte mindig. Bár a vége mindig az, hogy az ő nyakát harapják meg, de szerencsére még sosem volt túl erős harapás. De ez így akkor sem fog működni. Muszáj valahogy elérni, hogy ne legyen ilyen, ezt pedig az udvarban nem lehet. Városban lakunk, egy kutyasuli van, a környéken máshol nincs, tehát ha suli, akkor csak ez marad. Apukám barátja a kiképző, ezért kértük meg őt, és tényleg jól végzi a dolgát, meg apámnak kicsit kínos lenne most lemondani. A suliról meg azt mondta, nem halott olyan sok jót, de persze lehet csak pletykák. nem tudom.. Érdemes lenne rábeszélni apám, hogy a kutyasuli a jobb?
2013. júl. 4. 15:24
 4/12 anonim ***** válasza:
Ennek így semmi értelme. Ahhoz nem kell 40 év kutyás tapasztalat, hogy pórázon szépen sétáljon, meg vezényszóra feküdjön. Ezeket bárki meg tudja egyedül is tanítani, ha kicsit utánaolvas. A kiképző vagy a suli ahhoz kéne, hogy az ilyen szituációkat, mint a verekedés, segítsen megoldani. Ehhez az kell, hogy minél több ilyen helyzetbe vigye bele a kutyát, majd korrigálja. Na ez nálatok valamiért nincs. Tudja egyáltalán a kiképző, hogy probléma van? Ha nincs, beszéljetek vele, hogy inkább ezzel foglalkozzon, az alap vezényszavakat meg tanítsátok egyedül. Amúgy is kellene naponta gyakorolni, nem csak amikor a kiképző itt van. A másik probléma, amit látok, hogy jó kiképző soha nem tanítja más kutyáját, hanem a gazdinak segít raérezni, hogy mit kell csinálni. A kutyasuliról annyit, hogy vannak nagyon rosszak és nagyon jók, nem tudom, a tiétek milyen,nézzétek meg és meglátjátok. A jó sulikban kis csoportok vannak, hogy mindenkire tudjanak figyelni.
2013. júl. 5. 04:52
 5/12 A kérdező kommentje:
Én gyakorlom vele minden nap, a kiképző hetente 3x jön. Ő elviszi fél órára, gyakorol vele egyedül is, utána visszahozza és itt nekem is magyarázza hogy kell, és nekem is kell a kutyával gyakorolni előtte, hogy lássa hogy csinálom, segítsen ha nem jó. Azt mondta, neki sétánál nem zavarja a többi kutya, de igaz, csak kerítésen belülivel találkoztak. Meg azt mondta még, hogx a végén egy kis őrző-védő tanulás is lesz. Na de a vezényszavakat, amiket most tanulunk, én is meg tudom tanítani, már annyi mindent elolvastam és megnéztem erről, meg legalább 4-5 könyvet is. Sétálni is nagyjából szépen tud, kivéve ha jön egy kutya. Nappal túl meleg van neki a sétához, ezért csak este megyünk, de minden kutya akkor megy. Mindig a partra megyünk mert ott nagy füves részek vannak, vízpart, kimegyünk a szigetre néha, de mindig van ott 10-15 kutya és ennek a 3/4 része szabadon van. Odajön barátkozni és a kutyám támad rá. Ezt kellene valahogy megoldani. A kiképző mindig a másik irányba viszi, ahol senki és semmi sincs. A szüleim szerint még várjunk, hogy mi lesz a kiképzővel, meg nem a kutyasuli a legjobb. Illetve ez inkább apám véleménye, de anyámé is, mert nem akar vele vitatkozni.. De ő tuti megengedné a sulit. Viszont ha szerintetek is emg kéne próbálni, akkor nem hagyom magam lebeszélni róla.
2013. júl. 5. 08:09
 6/12 anonim ***** válasza:
Még mindig úgy gondolom, hogy ennek semmi értelme. Egyrészt, a kiképző ne nevelje és sétáltassa a te kutyádat. Te sétáltasd és ő csak menjen mellettetek és ha kell, korrigáljon. Másrészt ha valami probléma van a kutyával, nem az a megoldás, hogy elkerüljük azt a szituációt, ami a bajt okozza, hanem minél többször belevisszük a kutyát és korrigáljuk. Csak így tanulja meg. Ha tényleg olyan jó kiképző lenne, akkor nem a gyik-en kérdezgetnéd, hogy mit csinálj, hanem már látszana a fény az alagút végén, látható eredmény, de legalábbis cselekvési terv lenne.
2013. júl. 5. 09:35
 7/12 anonim ***** válasza:

Másrészt nem értem, minek őrző-védőzni egy agresszív, fegyelmezetlen kutyával. Előbb a problémákat kéne megoldani, ö-v csak akkor jöhet, ha már minden helyzetben tudod fegyelmezni. Képzeld, ha mondjuk egy kisgyerek elkezd mellettetek szaladni meg hadonászni és a kutyát ez az ö-v-re emlékezteti és ti nem tudjátok megállítani?

Amúgy, ha én lennék a kiképző és mondanátok, hogy ilyen gondok vannak, így kezdenék hozzá: először is a kezedbe adnám a pórázt. Együtt szépen lemennénk a partra, ahol a kutyák vannak és ha jön egy másik, mondanám, hogy mit csinálj, ha nem menne, segítenék. Akár elmennék veletek kutyakiállításra nézőként és ott gyakorolnánk a rengeteg kutya között.

És még egy fontos dolog: ma Magyarországon bárki mondhatja magát kiképzőnek. Nem kell, hogy bármit is tudjon. 40 év tapasztalat pedig jelenthet nagy tudást vagy 40 éve elavult ismereteket.

2013. júl. 5. 10:06
 8/12 A kérdező kommentje:
Jó, én is így gondolom, csak nem olyan egyszerű apámmal szembeszállni.
2013. júl. 5. 10:14
 9/12 anonim ***** válasza:
Hát igen, az nehéz ügy.:) Esetleg megmutathatnád itt a válaszokat. Az nem opció, hogy a kiképző mellett suli is? Aztán eldöntitek, melyik a jobb és azt folytatjátok. De talán először a kiképzővel kéne beszélni, talán hajlandó változtatni, ha mondjátok, hogy valami nem tetszik.
2013. júl. 5. 11:05
 10/12 A kérdező kommentje:
Hát külön az egyik sem olcsó, együtt meg végképp nem.. Én jobban szerettem volna alapból is a sulit. Majd megbeszélem a szüleimmel, majd lesz valami.
2013. júl. 5. 11:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!