Hogyan szoktassam a kutyámat szobatisztaságra?
Szia!
Egyáltalán nem nehéz leszoktatani, legalábbis ha még kicsi. Természetesen akkor sem lehetetlen ha már nagy. Több módszer van, én a "nem bántom" + pozitív megerősítés híve vagyok. Kertes házban laksz vagy emeletesben?
Ha kertesházban, érdemes mindenek előtt az udvarin kijelölni egy helyet, ahova szeretnéd, hogy végezze a dolgát, pl egy bokor, vagy leraksz egy nagy követ. Ha a kutyának pisilnie kell, elkezd fészkelődni, körbe-körbe járkálni, esetleg kaparászni a padlót. Ha ezt csinálja, azonnal vedd fel, vidd ki a kijelölt helyre (ha már elkezdte a dolgát akkor is) várjál amíg elvégzi a dolgát, aztán dícsérd meg. (simogatás,mondogatsd, hogy:Jó kutya meg hasonlók, esetleg jutalomfalat)
A másik módszer, hogy ha bepisilt, fogsz egy újságpapírt (szerintem a legjobb, soha de soha nem szabad semennyire megütni egy kutyát a puszta kezeddel, az ok hosszú, pszichológiai)rápaskolsz vele egyet, hangsúlyozom, hogy csak akkorát, ami egyáltalán nem fáj neki, de figyelmeztető, majd a tócsára mutogatsz - Mi ez? mit csináltál? Rossz kutya és hasonlók, aztán kitessékeled a házból.
Ha emeletes házban laksz, figyelned kell a fennt írt jelekre, ha látod lesietsz, és addig nem mentek fel, amíg nem végzi el a dolgát. Ha sikerül megdícséred, aztán kész. (rendszeres időszakban kell levinni a kutyát)
A kölyökkutyáknak kb 3 óránként pisilniük kell, úgyhogy kb így számolj.
Huhh, sokat írtam. :)))
Remélem érthető volt és hasznos.
Igazából nem mondanám kiskutyának már...5 éves.
Azért szeretném ha szobatiszta lenne, mert a nagymamámék elakarnak kertesházból panelbe költözni, így ők nem akarják magukkal vinni mert sétáltatni stb kell. (pedig sztem jó kutyát sétáltatni:)Pórázon szépen megy, de a szobatisztasággal biztos lennének gondok...és ha nem lesz szobatiszta aludhatok vele a folyosón...mi is panelben lakunk ezért lenne fontos. Menhelyre vagy másnak odaadni nem akarom mert nemtudok megválni tőle...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!