Tudnátok ajánlani nekem egy olyan kutyát amit igazán erős kézzel kell fogni és úgymond "kihívás" a megnevelése?
kihívást szeretnél? nem a fajtán van a lényeg hanem azon hogy a kutya DOMINÁNS egyed legyen. ha kifogsz egy megadó/követő típusú kangalt, nem lesz kihívás számodra az is tuti.
viszont egy domináns németh juci, roti, dobi, husky, pit, amstaff, cane c. stb stb. az tuti hogy kihívás lenne.
ha már a kérdésnél maradunk a cane nagyon jó ötlet ha szenvedni akarsz egy kicsit a neveléssel szenvedni.
arra figyelj hogy az alom leghebrencsebb, legszemtelenebb kölykét válaszd. amelyik az összes testvérét lenyomja. mellette még teszteld is egy kicsikét. pl. ha nem hagyja hogy csak úgy felvedd, tiltakozik akkor jó.
de ne feledd, egy életre el kell kötelezned magad mellette! ha rájössz hogy mégsem olyan buli mint hitted a kihívás igenis odateszed magad!
nos, a dobermanod egyértelműen nem volt domináns. tehát ha nem haragszol ez a tapasztalat egy domináns kutyához mérten nem mérvadó. a kau keverékről viszont nem írtál semmit amiből le lehetne ezt szűrni. bár ha segítség kellett hozzá nyilván ő már nem volt könnyű eset.
én megmondom őszintén hogy tudatosan választottam a domináns pitemet. (előtte nekem is volt két kutyám, mint utólag rájöttem abszolút nem dominánsak.)
tehát tudtam hogy kemény dió lesz. ennek ellenére a bőrödön tapasztalni azt a melót amit bele kell feccölni egy domináns kutyába, bizony már más. én imádom a kutyámat de volt néha olyan hogy kétségbe estem már hogy talán nem nekem való. annak ellenére hogy totálisan rágyúrtam mindenre. segítségem is volt nem kevés.
egyszer valaki azt írta hogy örül annak hogy domináns kutyája van mert jobbá teszi. ebben totálisan igaza van. egy domináns kutyánál nem szabad tévedned mert azonnal egyértelműen átveszi a vezetést. "legjobb esetben" totálisan semmibe vesz, legrosszabb esetben pedig még akár helyre is tesz téged (morgás, odakapás) ha úgy cselekszel ahogyan az neki nem tetszik. mondhatnám csúnya szóval, rákényszerít hogy igenis falkavezér legyél a javából.
és mint már írtam, nem feltétlen a kutya fajtája a lényeg hanem hogy legyen domináns. lehet argentín dog, vagy presa canario, fila braseiro -nem biztos hogy helyesen írtam- szóval vannak páran.
akár hiszed akár nem, bármibe lefogadnám hogy egy domináns dobi is alaposan leízzasztana. attól mert te kifogtál egy nagyon jó kis jelleműt még nem jelenti azt hogy az összes dobi ilyen kis szófogadó földre szállt angyalka.
ma 21:40
nem féltékenység, inkább csak intelem. valóban kihívás egy domináns "olyanabb" kutya.
ugyanakkor tény hogy a kérdező szavai alapján valóban nem a levegőbe beszél :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!