Mire figyeljek, mikor megveszem a kutyit?
Persze, h igaz!
Ha fél évesen leszűreted, max. azt tudod meg, h hogyan tovább! A jelenlegi szülőknek kéne szűrésüknek lenni, h legyen némi garancia arra, h a kölyköknél sem lesz gáz.
Akkor mi van? Addigra már tied a kutya, utólag hiába szűreted. Hat hónaposan izületre csak előszűrést csinálnak, mert másfél éves koráig fejlődik a kutya vázrendszere. Tehát ha 6 hónaposan jó, akkor esélyes, hogy nagyon nagy baj felnőttként se lesz. Ha meg hat hónaposan is rossz, akkor már eleve nagyon nagy a baj. Amúgy egy teljes csípő, könyök, váll szűrés lazán bele kerül orvostól függően 30-40 ezer forintba. Emellet még a szemét is szűretni kellene. De mondom, utólag már sokat nem változtat a dolgon. A szülőket kellene szűretni még a pároztatás előt. Egy golden retrievernek a tenyésztésbevonásához a következő szűrések közelezők:
HD, ED, OD, PRA, HC, RD. És ezek mindkét szülőnek. Ez önmagában százezres tétel.
Nekem a két térden a patella ficam 2x90 + a röntgenek, a gyógyszerek, kontrollok, meg a fizio. Bőven több volt, mint egy tk-s kutya ára...
Ez egy 30 kilós kutya, tehát goldinál is kb. ezzel lehet számolni.
A barátnőm 8 kilósának megcsinálták 70-ért a térdét.
Fusd át még ezt is: [link]
Egyébként én amondó vagyok, hogy egy dolog van, amire nagyon kell figyelni és az a szerződés. Mit vállal garanciában, milyen kötbérek kerülnek bele, stb. NEkem olyan helyről nem kellene kutya, ahol nem egyértelmű a szerződés, amivel bizonyíthatom, hogy kitől vettem, vagy fogadtam örökbe.
És akkor ezzel le is szűkítettük a kört tenyésztőre és menhelyre, mert más nem fog veled szerződést írni, mert nem vállalnak semmilyen felelősséget.
Mikor a kutyám szaporítóját felhívtam, hogy két műtéten vagyunk túl, és esetleg szóljon az alomtesók gazdijának, hogy mire kell figyelni, hümmögött, hogy ez egy ilyen fajta, a fajtabetegségek benne vannak a pakliban, blabla, aztán soha többet nem vette fel nekem a telefont.
Én csak olyan embertől hoznék kutyát, aki maga követeli meg, hogy folyamatosan tájékoztatva legyen a kutya állapotáról. Ez az a minimum szint szerintem, ami elvárható.
Persze, ismerek én is egészséges szaporított kutyát (hozzáteszem főleg azért 2-3-4 éveseket) meg olyat is, aki hipiszupi tenyésztőtől van, mégis előjött valamelyik felmenőtől egy örökletes veseprobléma. Benne van a pakliban minden, csak az esélyek nem mindegyek.
Na akkor én is jönnék egy saját történettel.
Mikor rottweiler-t szerettem volna, ugyanígy néztem a hirdetéseket, találtam egyet, ahol ugye a kan megtalálta a tüzelő szukát, és lettek kölykök. A szülők egészségesek, és gyönyörűek voltak, csak ugye TK és szűrések nélkül. A gazdi azért jófej volt, kérte, hogy tájékoztassuk a kutyussal kapcsolatban rendszeresen, akár webkamerán is, stb. Amikor először vittem dokihoz a kutyust oltatni, az orvos rögtön kiszúrta, hogy szemhéjbefordulása van mind2 szemén. Nem volt vészes, azt mondta, ki is nőheti, ennyiben maradt a dolog, a kutyát se zavarta, szabad szemmel laikusként nem is láttam semmit. 1 éves, és 10 hónapos volt a kutyus, amikor megbetegedett, gyulladása lett, a doki szerint feltehetően örökletes dolog volt. 2 hétig dokiztunk, először saját orvos, aki másikat ajánlott, végül egy harmadik, normális dokit is sikerült kifognunk. Amikor ehhez az orvoshoz kerültünk, a kutya már nagyon súlyos állapotban volt, 3 naponta mentünk hozzá (40 km) kanülcserére + infúziós zsákokért, fájdalomcsillapítóért, stb. (Megjegyzem, a legelső dokink napi 3 infúzió helyett 1 zsákot 2-3 napra adott, így a kutya a lehető legjobban kiszáradt, az ínye fehér volt, a bőre a hátán ha belemarkoltunk, ott maradt.) Nem tudtuk megmenteni. :(
17/L
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!