Melyik kutya a legmegfelelőbb kezdőknek?
Sziasztok!
Kutyaválasztás előtt állunk és szeretnék segítséget kérni hogy melyik eb a legalkalmasabb kezdőknek. Saját véleményem szerint a Beagle lenne a legjobb ,vagy a Cocker Spániel ( bár szőre gondozása nehezebb mint a Beagel-é).
Édesanyám szerint a Berni pásztor , de lehetséges hogy "mellé lőttünk" és teljesen más fajta a legideálisabb.
Előre köszönöm válaszaitokat!
Rövidszőrű magyar vizsla.
Intelligens, barátságos kutya.
Könnyen tisztán tartható, mert nem igényel különösebb gondoskodást a rövid szőre.
Igaz, nagy a mozgásigénye, élete végéig játékos, szereti a gyerekeket.
Házőrzőnek viszont nem alkalmas.
Nem tudom milyen körülmények között élsz, ha nagy a terület, akkor az igazi mindenes németjuhászt ajánlom. Kiválóan alkalmazkodik és hozzáértő gazda kezében (is) csodákra képes.
Beagle nem - milyen információk mentén jutottál erre a következtetésre?
A beagle eredeti funkcióját tekintve falka kopó volt. Eleresztették a vad után és ő ment az orra után, az ember meg utána - soha nem kellett az emberrel együttműködve (értsd parancsot végrehajtva) dolgoznia. Ez meg is látszik a jellemén - és amit az emberek makacsságnak hívnak az csak annyi h eredetileg önálló munkára lett kitalálva.
Azt nézd meg fajtaválasztásnál h mi az eredeti funkciója. Egy ember közelében tartott, emberrel együtt dolgozó kutyával könnyebb mint egy nem kooperatív vagy kemény (ösztönöket igénylő) munkánál használt kutyával (ilyenek pl a terrierek).
Az együttműködőbb kutyák a juhászkutyák és általában az apportírozó vadászkutyák. A spániel is tud apportozni és csináltak is vele ilyet, de ő kajtató kutya...szintén az önállóság látszik meg rajta meg egy erősebb ösztönű kutyánál az emberrel való együttműködést az ösztönök->szagok fölülírnak.
És h mégis milyet?
Én személy szerint egy 1-2 éves menhelyit hoznék el a következőképpen:
Menjetek el menhelyre, áldozzatok rá időt, hogy megismerjetek egy-két ottani kutyust, a normális helyeken (ami nem gyepmesteri telep) ki lehet vinni a kutyákat, alap szinten szocializáltak és a gondozók ismerik őket annyira, h melyik milyen jellemű, ajánlják-e családba, gyerek mellé vagy sem stb. Én a TordasZootól fogadtam örökbe az enyémet, és azóta másik 3 barátom is, köztük egy kisgyerekes család, és egyik kutyával sem volt semmilyen probléma.
Az emberek hajlamosak azt gondolni, h egy 8 hetes kölyökkel könnyebb lesz, mert mondván ők nevelik fel. Akkora tévhit ez, h ihajj... Annyi az egész h fogékonyabbnak mondható a kutya ebben az időben - ez tény és való. De érdekes, én a környezetemben, a tanítványaim között, különböző kutyás közösségekben pont azt látom, h a legjobban elrontott kutyák olyanok, akik 8 hetes koruktól a gazdiknál vannak - pont azért mert abban a langymeleg tévhitben ringatják magukat, h "ők nevelik fel, olyan lesz amilyet ők csinálnak" és észre sem veszik h hol csúszik el az egész, hol rontják el... és 1-2 évesen jönnek h a kutya ilyen meg olyan.
Míg egy fiatal felnőtt kutyának igen van már kialakult személyisége, de pont emiatt jobb arra h beilleszkedjen egy családba, ha a család veszi a fáradságot, h segítséget kérve megkeresse a magának leginkább megfelelő személyiségű kutyát. Ha esetleg Te gyenge vezető vagy akkor igencsak megszívnád egy domináns kutyával, hiába van az nálad 8 hetes kora óta, 1 éves korára olyan gyönyörűen a fejedre nőne, h elkezdenél gondolkodni kinek passzold le - ellentétben ha magadhoz veszel egy simulékony, együttműködő 1-2 évest akin már látszik, h ilyen, sokkal könnyebb lesz vele. De fordítva is ugyanez elmondható: ha túl domináns vagy könnyen elnyomhatsz egy szenzitív 8 heteskét...ésatöbbi...
Szerintem gondoljátok át ezt a kutyaválasztás témát jobban - legalább olyan jól mintha egy autót vennétek - pedig autót 5-6-7 évre szoktak venni az emberek, utána lecserélik. Míg egy kutyát 10-15 évre választasz TÁRSul. És ha az elején rosszul döntesz, akkor sokkal nehezebb dolgod lesz a következő időkben és sokkal több bosszúságba, energiába és pénzbe fog kerülni h működjön a dolog... és/vagy a kutya szívja meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!